Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bublina na kukuřici vrcholí, pšenici budou níže tlačit černomořští exportéři

Bublina na kukuřici vrcholí, pšenici budou níže tlačit černomořští exportéři

28.06.2011 17:20
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ceny zemědělských komodit prochází v poslední době různorodým vývojem. Kotace kukuřice na amerických komoditních trzích dosáhly začátkem června rekordní úrovně 8 dolarů za bušl (zhruba 25 kg), což zapříčinily nízké stavy zásob, omezení v nabídce a zvýšená poptávka. Pšenice, na druhou stranu, v posledních několika měsících prochází přesně opačným vývojem - zářijový kontrakt byl včera k mání za 6,55 USD/bušl. Investoři teď s napětím očekávají důležitou zprávu amerického ministerstva zemědělství (USDA) s údaji o předpokládané sklizni, setbě a stavu zásob, která by měla být zveřejněna ve čtvrtek.

Historie nicméně naznačuje, že rally na kukuřici by mohla brzy skončit, což by přivítaly hlavně rozvojové ekonomiky trpící vysokou potravinovou inflací.

Jednak se blíží pro kukuřici tradičně nepříznivé období. Velké cenové nárůsty z let 1980, 1996 a 2008 vždy skončily prudkým propadem právě v období mezi červencem a srpnem a pak v čase sklizně v listopadu.

Dalším zlým znamením je rozdíl mezi cenou kukuřice a pšenice obchodovaných na burze v Chicagu. V minulých dvou týdnech museli kupci za kukuřici platit prémii, což je velmi neobvyklé. Za posledních padesát let byla pšenice levnější jen po 78 dní (pokud vyloučíme letošek). Navíc, ve třech případech, kdy se spread dostal do výrazné prémie ve prospěch kukuřice, pak došlo k dramatické korekci jejích cen. Pokaždé v červenci.

Důvody spočívají v pravidelnostech vývoje zemědělské sezóny. Vždy se začátkem prázdnin panuje na trhu největší nejistota ohledně americké sklizně kukuřice, jež se na celosvětové produkci podílí téměř ze 40 %. Během léta se podmínky pro úrodu vyjasňují, a tak si farmáři začínají být více jistí konečným objemem sklizně, kterou prodávají předem s pomocí forwardových kontraktů. Riziková prémie u kukuřice tak klesá.

Zadruhé, když začne být kukuřice dražší než pšenice, je to velmi silný signál pro chovatele dobytka ke změně krmiva, které používají. K tomu už dochází. Velké americké drůbežárny Pilgrim´s Pride již ohlásily, že začínají slepice krmit i pšenicí. A při současných cenách je budou jistě následovat další hráči na trhu.

Historický precedens nicméně nabourává vzestup etanolu jako alternativního paliva. Zhruba 40 % celé americké sklizně, tedy téměř šestina světové roční produkce, se nyní zpracovává na etanol. Do vztahu mezi oběma komoditami se tak dostává zcela nový element.

Pokud se ale od historie přeneseme k současným fundamentům, základní pravdou zůstává, že letošní sklizeň by mohla být velmi dobrá. Farmářům se sice začátkem jara moc nedařilo kvůli neobvyklému chladu a dešťům, ale tyto faktory by mělo vynahradit rozšíření oseté plochy, která podle ministerstva zemědělství při 90,7 mil. akrů dosáhne druhého největšího rozměru od druhé světové války. Klíčové teď bude počasí v následujících 90 dnech. Dobří meteorologové tak již mohou upravovat pozice.

Méně nadaní prognostici zatím upírají pozornost ke čtvrteční zprávě USDA. Vzhledem k silným dešťům a povodním, které se přehnaly přes velkou část kukuřičného pásu severní Ameriky, není vyloučeno, že velikost oseté plochy by oproti předchozímu odhadu mohla klesnout. To by mohlo způsobit další růst cen. Stejně by účinkoval i údaj o nižších než očekávaných zásobách kvůli velké poptávce po etanolu.

Podle Adama Davise ze společnosti Merricks Capital teď na trhu probíhají velké rošády před čtvrtečním oznámením. „Obzvlášť u kukuřice zde byly velké spekulativní pozice, které nyní tradeři uzavírají,“ tvrdí analytik.

Počasí prý také ovlivní produkci obilí na severní polokouli. Cenu pšenice teď níže tlačí ruští a ukrajinští exportéři, kteří budou moci svoje zboží po téměř ročním zákazu vyvézt z černomořských přístavů na světové trhy, hlavně na Blízký východ a do severní Afriky. Budou se snažit získat zpět své tradiční trhy, a tak pro ně otázka ceny nebude protentokrát hlavní starostí.

(Zdroj: Reuters, FT, Kommersant)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m