Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spotřebitelské ceny v červnu překvapily poklesem, ten může pokračovat

Spotřebitelské ceny v červnu překvapily poklesem, ten může pokračovat

12.07.2011 9:18, aktualizováno: 12.7. 9:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemské spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně překvapivě poklesly o 0,2 procenta při očekávaném růstu ze strany ekonomů o 0,1 %. Za poklesem stojí zejména potraviny. Meziroční tempo růstu tak dosáhlo v červnu 1,8 procenta při očekávaném růstu o 2,0 procenta. Data dnes zveřejnil ČSÚ.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen o 0,2 % ovlivnil zejména pokles cen zeleniny o 14,9 procenta. Ceny ovoce klesly o 4,9 %. Z dalších oddílů klesly ceny oděvů o 1,4 %, obuvi o 1,6 %. Zlevnily také lihoviny, víno i pivo (o 1,4 %, 1,2 % a 2,0 %) a v červnu zlevňovaly také ceny pohonných hmot, které po třech měsících růstu klesly o 0,8 %.
 
"Ve srovnání s jinými roky se letos nedostavil efekt nových brambor. Nahrazení loňských brambor rannými obvykle vede ke zdražení o desítky procent. Letos v červnu ovšem ceny brambor klesly o 13,5 procenta. Pokles cen zemědělských komodit ve světě a příznivé odhady domácí sklizně dávají šanci na pokračování poklesu inflace v cenách potravin v dalších měsících. Odezněl by tím jeden z hlavních faktorů, který v minulých měsících posouval inflaci výše," komentuje zveřejněné údaje o inflaci hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Na zvyšování cen působilo zejména zvýšení u zemního plynu o 7,7 %. Čisté nájemné se zvýšilo o 0,1 %, v tom regulované bylo vyšší o 0,8 % a tržní kleslo o 0,3 %. Sezónní ceny dovolených vzrostly o 2,8 %. Z potravin se zvýšily hlavně ceny chleba o 1,1 %, cukru o 3,1 %, kávy o 8,4 %, minerálních a stolních vod o 3,7 %. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,4 %, ceny služeb vzrostly o 0,2 %.

"Ceny zemního plynu pro domácnosti stouply v souladu s tím, co avizovali distribuční společnosti. Jde o reakci na předchozí růst cen nerostných paliv ve světě. Korekce na komoditních trzích ovšem snižuje obavy z dalšího zdražování plynu," uvádí David Marek.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 1,9 %. "Inflace se opět ponořila pod cílovou hodnotu centrální banky. Jádrová inflace - korigovaná inflace bez pohonných hmot - zůstává záporná. Absence inflačních rizik dohromady s očekávaným zpomalením růstu ekonomiky a výraznými externími riziky spojenými s dluhy některých zemí eurozóny nahrávají stabilitě úrokových sazeb. Očekáváme, že ke zvýšení úrokových sazeb by mohlo dojít až v posledních třech měsících roku, a to jen za předpokladu, že se zastaví eskalace evropské dluhové krize," uvádí k očekávanému chování centrální banky hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 1,8 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v květnu. Také zpomalení meziročního cenového růstu nastalo hlavně v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny zeleniny z růstu o 6,2 % v květnu přešly v pokles o 12,3 % v červnu. Ceny brambor byly v červnu meziročně nižší o 15,6 %, zatímco v květnu byly o 53,9 % vyšší než loni. Mírné zpomalení růstu cen nastalo v dopravě zejména v důsledku zpomalení růstu cen pohonných hmot na 7,9 % z 9,3 % v květnu.

Z dalších potravin výrazně meziročně rostly ceny běžného pečiva - o 34,6 %. Chleba zdražil o 20,7 %, mouka o 38,7 %, mléko o 16,1 %, máslo o 19,2 %. Ze skupiny bydlení za růstem cen stojí meziročně dražší elektřina o 4,8 %, vodné o 6,2 %, stočné o 5,8 %, teplo a teplá voda o 1,7 %. Čisté nájemné se zvýšilo meziročně o 2,5 %, v tom regulované nájemné vzrostlo o 6,7 % a tržní o 0,7 %.

(Zdroj: ČSÚ, Patria)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data