Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čas pro odvážné lovce

Čas pro odvážné lovce

10.08.2011 9:57

Zběsilé výprodeje na akciových trzích v posledních dnech nešetřily nikoho. Někteří finanční guru proto začali poukazovat na to, že nastal ten správný čas poohlédnout se po titulech s dobrým potenciálem, které utrpěly propad neoprávněně a odvážnějším investorům se nyní nabízí doslova „za hubičku“ (např. ZDEZDE či ZDE).

Za panikou investorů stál především strach z toho, že se USA opět ponoří do recese a obavy z dluhové krize v Evropě. K tomu se navíc přidala ještě další komplikace – zatímco v posledních dvou letech vykazovaly firemní hospodářské výsledky převážně vzestupný trend a tomu odpovídal i růst jejich akcií, nyní je tomu jinak. Čísla, jež společnosti vynáší na světlo, se již neblyští tak, jak by si jejich akcionáři představovali. „Finanční výsledky byly slabé, ale odpovídaly prognózám. U řady průmyslových odvětví byli investoři optimističtější – a když pak byli zklamáni, vyvolalo to u akcií silnou reakci,“ cituje německý list Handelsblatt Bena Ritchie, správce majetku z firmy Aberdeen Asset Management.

Podle údajů agentury Bloomberg více než 50% evropských firem zklamalo očekávání analytiků - takový vysoký podíl byl k vidění naposledy v roce 2006. Analytici proto nyní budou muset své odhady postupně korigovat směrem dolů. Stejně jako většinou v minulosti i tentokrát nedokázali včas identifikovat rozhodující obrat trendu.

Přesto však stále existují tituly, do kterých se vyplatí investovat, tím spíše, že je po posledních výprodejích lze sehnat s opravdu výhodnou slevou. Kdo má odvahu, může se tedy vydat na lov...

Richard Pease, manažer u Henderson Horizon European Growth Fund, považuje evropské akcie stále za atraktivní. "Hovořím s řadou členů představenstev a vidím, že u mnoha firem je situace dokonce velmi dobrá,“ uvedl. „Pro některé otevírá krize šance, které by se jim v příznivém makroklimatu vůbec nenaskytly.“ Mnoho evropských firem jsou podle něj globální aktéři, kteří dominují ve svém oboru na mezinárodní úrovni. Hovoří pro ně také výborná čísla. „Ve své více než 25leté kariéře manažera fondů jsem zažil zřídka, aby tak kvalitní společnosti, společnosti s pevnými rozvahami a dividendovými výnosy byly tak výhodně oceněné. Mnoho firem má poměr ceny k zisku mezi 10 a 11 při výnosnosti cashflow mezi 8 a 11 procenty,” říká Pease.

Jednou z analytiky doporučovaných společností je například německá automobilka BMW. Automobilky obecně si špatný odbyt v Severní Americe a v Evropě kompenzují zvýšenými prodeji v rozvíjejících se zemích a BMW je toho zářným příkladem. Podle údajů svazu automobilového průmyslu VDA se v první polovině roku zvýšil odbyt automobilů v Číně a Brazílii o přibližně 10 %, v Indii dokonce o 16 %. Odborníci předpokládají, že se tato dynamika ve druhém pololetí o něco zpomalí, přesto však akcie německých automobilek zaujímají na seznamech analytiky doporučovaných akcií stale vysoké příčky.

Obezřetnost je naopak třeba u firem, jejichž obchod se odvíjí především v Evropě. To se týká například velkých dodavatelů elektřiny Eon a RWE. Eon je sice osmi analytiky doporučován k nákupu, naproti tomu jich však sedm doporučuje “držet” a dva “prodat”. U RWE je to ještě horší, nákup doporučují tři, “držet” dvanáct a “prodat” devět. Stejně jako farmaceutické tituly již tyto energetické společnosti neplatí jako bezpečná investice bez ohledu na krizi. Vysoké dividendy, které dříve nabízely, by navíc mohly být již také minulostí.

“Cyklické tituly jsou již nyní opravdu drahé, zatímco akcie se skutečně vysokými dividendovými výnosy cenově výhodné, ale málo odolné,” vystihuje dilema mnoha investorů Ad van Tiggelen z ING Investment Management. “Celkově na akciových trzích očekáváme v následujících měsících vysokou volatilitu – bez jednoznačného rostoucího nebo klesajícího trendu.”

A čeho by si měli investoři při lovu na výhodné nákupy u akciových společností všímat především?

1.Zisk
Nejznámějším a nejoblíbenějším ukazatelem je P/E, tedy poměr ceny akcie k zisku firmy. Platí přitom pravidlo, že čím nižší je P/E, tím lépe. Ale pozor, zároveň jen těžko najdeme číslo, u kterého může firma dělat taková kouzla, jako v případě zisku. Není proto záhodno hodnotit jen zisky jednoho roku. Dobrá společnost by měla prokázat, že je schopná udržet slušný zisk po řadu let. Jeden jediný výčnělek z řady směrem vzhůru ještě není zárukou kvality.

Čtěte více: Investiční akademie - Ziskové modely fundamentální analýzy
 
2. Tržní kapitalizace
Pro řadu konzervativních investorů je rozhodující velikost - čím větší je tržní kapitalizace, tedy aktuální hodnota společnosti na trhu, tím menší výkyvy kurzu. V praxi to však může být jinak. Zpravidla sice platí, že ceny akcií velkých firem v dlouhodobém průměru vykazují menší výkyvy než malé firmy, velikost však není záruka proti pádu akcií. Během finanční krize prudce padají akcie i tak vysoce kapitalizovaných společností jako je Eon nebo Siemens. Naprotitomu šance na výrazný růst je u nich menší než u malých společností.

3. Tržby
Jedna z hodnot, o kterou se opírá řada investorů, je poměr mezi aktuální cenou akcie a tržbami firmy (P/S). Tento ukazatel poskytuje spolehlivé indicie o tom, zda by titul mohl být zajímavý, nebo ne. Na rozdíl od zisku se totiž s tržbami nedá tak snadno manipulovat. Stejně jako u jiných poměrových ukazatelů i zde platí, že čím je nižší, tím lépe.Zvláště důležitý je u mladých firem, které ještě nevykazují žádné, nebo jen nepatrné zisky. 

4. Dividendový výnos
Dividendový výnos je poměr dividendy a aktuální ceny akcie. Zejména v době nejistoty tento ukazatel dobře vypovídá o kvalitě akcie. Všeobecně platí: čím vyšší dividendový výnos, tím je akcie výnosnější. Zajímavé je srovnání dividendového výnosu s jinými investičními prostředky, například dluhopisy. U některých akcií je dividendový výnos dokonce vyšší než výnosnost dluhopisů téže společnosti. Ale zatímco úrok je u obligací pevný, výše dividendy je proměnlivá.

Čtěte více: Investiční akademie - Dividendové diskontní modely fundamentální analýzy

5. Účetní hodnota
Důležitým ukazatelem, který nám pomůže zjistit, zda má firma na trhu výhodné ocenění, je poměr ceny akcie k účetní hodnotě firmy (P/B). Tento ukazatel je klíčový pro investory hledající hodnotu, jako je Warren Buffett. Ti věří, že účetní hodnota odráží “skutečnou” hodnotu firmy. Pokud se společnost obchoduje na trhu pod účetní hodnotou, je investor zaměřený na hodnotu přesvědčen, že trh skutečnou hodnotu firmy podceňuje. Přitom platí pravidlo, že čím nižší je poměr ceny akcie k účetní hodnotě firmy, tím je větší potenciál pro růst ceny – za předpokladu, že firmě v dohledné budoucnosti nehrozí značné odpisy nebo dokonce bankrot.

6. Cashflow
Cashflow je jedna z nejdůležitějších hodnot, které pomáhají zhodnotit sílu výnosu firmy. Cashflow z provozní činnosti firmy udává saldo toku peněz a ukazuje tak na to, jaké prostředky má firma k dispozici. Nízký poměr ceny akcie k cashflow (P/CF) přitom poukazuje na výhodné ocenění. Oproti různým ziskovým ukazatelům se cashflow dá jen těžko zkreslit nějakými účetními triky. Je vhodný zejména tehdy, když chceme porovnat firmu s jinými ve stejném oboru. Nevýhodou však jsou silné výkyvy v cashflow a lze jen těžko provádět srovnání za několik let.

Čtěte více: Investiční akademie - Cash flow modely fundamentální analýzy

7. Vlastní jmění
Pro investory je důležité znát ziskovost vlastního jmění firmy. Návratnost vlastního jmění se vypočítá z poměru zisku k vlastnímu kapitálu. Čím je vyšší, tím lépe. Nicméně zde stejně jako u P/E existuje problém s definicí, jaký zisk máme na mysli a co se počítá do vlastního jmění. Proto zde může docházet k velkým rozdílům v závislosti na účetním výkladu.

(Zdroj: Handelsblatt, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.