Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Birinyi a Barclays: Firmy na obou stranách Atlantiku jsou příliš silné na zlomení býčího trendu, katastrofu na akciích nečekejte

Birinyi a Barclays: Firmy na obou stranách Atlantiku jsou příliš silné na zlomení býčího trendu, katastrofu na akciích nečekejte

13.09.2011 10:12, aktualizováno: 13.9. 15:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Na akciových trzích je mnoho rizika a nevyřešených proměnných, ale firmy v Evropě i ve Spojených státech jsou příliš ziskové a generují příliš volné hotovosti na to, aby se býčí trh na akciích nechal definitivně shodit událostí eskalující evropské dluhové krize, zaznělo z obou stran Atlantiku z úst analytika Laczlo Birinyiho a týmu banky Barclays. Akcie se podle nich vůči firemnímu pozadí nacházejí na diskontech nejvýraznějších za několik ne let ale dekád a přes vyhrocení rizika a volatility jsou vhodné k pozvolnému nástupu na akciový trh.

Americké firmy podle Birinyiho vydělávají příliš mnoho na to, aby „jen“ evropská dluhová krize dokázala zahnat akciový trh z cesty býčího trendu. Opírá se zejména o akcie typu Apple či Google , které jsou podle analytika zárukou odolnosti a to přes fakt (naopak s o to vyšší atraktivitou), že obchodují o 60 procent pod svým průměrem před posledním poklesem trhů. Bývalý trader Salomon Brothers vnímá pokles akciových trhů ve Spojených státech od dubna doposud jako 15% korekci a podle něho sice akcie nepřinesou v následujících 12 měsících atraktivní návratnost, ale nečekají je dramatické pády a zhruba v ročním horizontu očekává výrazný směr vzhůru. „Nečekejte ode mne, že zanevřu na svět. Silným firmám se daří a Apple bude znovu a znovu přicházet s novými telefony. S ohledem na emoce, které ovládají současný trh, bychom se měli snažit si od nich udržet odstup. Jistě, trh ještě může klesnout, ekonomika se dokonce může dostat do druhého dna, ale my musíme pracovat s fakty. A těmi jsou, že Apple obchoduje na 12násobku zisků a i v nejhorším přestavitelném scénáři budou náctiletí dál kupovat iTunes,“ říká s trochou nadsázky, ale snahou o odstup od aktuálního chaosu Birinyi.

Trh mixem analytiků a ekonomů očekává od společností v S&P 500 zisk 99,88 USD na akcii. To je dokonce více, než na konci dubna tohoto roku, kdy před několikaměsíčním poklesem trhů, zavrženým nemilosrdným srpnem, odhadovali 98,73 USD/akcie. Akcie Google i přes krizi nabízejí 15% růst zisků každý kvartál od počátku býčího trhu, akcie Apple poskytují pravidelně výsledky nad očekáváním nejméně od roku 2005. Technickým pohledem Birinyimu současný vývoj připomíná období od roku 1982, kdy následně trh během pěti let vynesl 229 procent zisku. V posledních osmi měsících trh přinesl 39% zhodnocení.

Také evropští analytici Barclays trvají na svém scénáři z přelomu srpna a září, podle kterého je sice Evropa blíže recesi, ale ta se nenaplní. Evropské akcie vidí Barclays jako hluboce podhodnocené a podle stratéga banky Edmunda Shinga by investoři mohli a pomalu měli uvažovat o nástupu do pozic. Barclays stále trvá na východisku, podle kterého fondy z akciových trhů neutíkají a evropské firmy s expozicí na rozvíjejících se trhy jsou ziskově silné, na čemž staví fundament akcií. Pouze u finančního sektoru v Evropě jsou podle Barclays ziskové marže spíše výsledkem restrukturalizace v minulých dvou či třech letech, než růstu byznysu. „Firmy jsou silné a generují spoustu hotovosti. Jejich klíčovým rozhodnutím je, kam ji nasměrovat,“ uvádí Barclays.

Shing se mimo jiné trefuje do nepřetržitého přísunu negativních zpráv 24hodinovými online kanály, které podle něho přispívají k nadceňování pesimistické části zpráv investory. Barclays stále reálná čísla vidí stěží na půli cesty k míře pesimismu, která se vkradla do spotřebitelské i podnikatelské důvěry. „Nežijeme v katastrofě a nenechme si tímto směrem posouvat vlastní úsudek,“ vzkazuje Shing investorům a to přes vědomí, že současné akciové trhy jsou sevřeny příliš vysokou měrou korelace, nejvyšší za poslední čtvrtstoletí, která stojí za vysokou volatilitou (index VIX z úrovní pod 20 body vystoupal na 53,5 bodu), provázenou jízdou po horské dráze výprodejů, následovaných zbrklou nákupní vlnou a vzápětí znovu panickým výprodejem.
 

(Zdroj: Birinyi Associates, Barclays, Bloomberg, AP, CNBC)


Váš názor
  • deny, open_mind
    13.09.2011 11:51

    víte o sobě určitě, že mezi ty iovečky a amatéry nepatříte?
    db
  • lov na ovečky
    13.09.2011 11:48

    musí nalovit nvé ovečky ty staré jsou už úplně oholené a na zimu nedaj nic možná margin:D. Budou jen tak vysedavat a z toho CHechtaky nejsou. Oni potřebujou zase HOLIT když si pořídili tak drahé holící PC a do voleb máme ještě rok tak do té doby se to tu bude plácat směrem dolů a pomalu přehazovat sem a tam do boku a bez nováčků to nejde :D
    Deny:-)
  • AKO DOSTAT
    13.09.2011 11:26

    amatéra do nerozhodnosti :-). Pekný zavádzajúci článok, ale je to ich práca. No videli sme O KOLKO centíkov sa prekonávali odhady análnikov. A to sme mali slabý dollárik.
  •  
    13.09.2011 11:06

    Když generují tak fantastické zisky proč se o ně nepodělí s akcionáři, stále více firem nevyplácí dividendy (takže zisk převedený na investora neexistuje, protože cena akcie je proměnná hodnota a nelze jí brát až do prodeje jako zisk), navíc v článku je zmíněn 60% pokles od průměru před posledním poklesem, to se nemůže vztahovat ani na AAPL ani na GOOG a na celý trh taktéž ani náhodou, takže tato informace je zcela zcestná a zavádějící.
    chicko
  • klasika
    13.09.2011 10:56

    Tak už je to tady zase, nedávno Goldmani radili abychom všichni drobní investoři okamžitě nakupovali KB, dokuď je ještě levná, a rázem je zase 15% dole, ti velcí investoři pak paralelně dostávají opačné pokyny - počkejte až to nákupy drobných důvěřivých investorů vyženou trochu výš a pak shortujte. Tento článek o silných firmách mi připadá podobný. Někdo chce zase snadno a rychle vydělat...
    Jelec Tloušť
  • To je sice pravda...
    13.09.2011 10:47

    ...ale slabé státy na obou stranách Atlantiku mají tu moc (bohužel) všechny tyto silné firmy spláchnout jak tsunami.. :-/ (např.USA "vyzrály" na svět tištěním dolarů, ale to co vedlo k finanční krizi 2008 vůbec nevyřešily...atd)
    XY
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university