Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna patří na 26 CZK/EUR, shodují se SocGen, UniCredit i Morgan Stanley. Nemá podporu sazeb ani ekonomiky

Koruna patří na 26 CZK/EUR, shodují se SocGen, UniCredit i Morgan Stanley. Nemá podporu sazeb ani ekonomiky

10.10.2011 12:44, aktualizováno: 10.10. 15:02
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Oslabování české koruny na úrovně nejnižší od loňského léta očekávají kvůli vlažnějšímu vývoji tuzemské ekonomiky a absenci stimulu ze strany měnové politiky centrální banky analytici Unicredit a přidávají se tak k pohledu Societe Generale i Morgan Stanley. Korunu v rámci dne směřující od 24,70 k 24,90 CZK/EUR očekávají na hladině 26 korun za euro.

„Koruna je příliš silná a na slábnoucí ekonomice se bude sesouvat k 26 za euro,“ uvedli analytici UniCredit. Průmyslová výroba v ČR v srpnu zvolnila na meziročních 5,9 % při očekávání 7,5% růstu, přebytek zahraničního obchodu se zúžil na 1,7 miliardy korun z červencových 13,5 mld. . „Návazně na srpnová data vidíme cyklické zpomalení jako pravděpodobné. Koruna je příliš silná, doporučujeme proti ní long pozici na euru,“ uzavírají analytici UniCredit.

Oslabení české koruny k metě 26 CZK/EUR očekává ve svém výhledu také tým Societe Generale. Opírá se přitom vedle zpomalení tuzemské ekonomiky kvůli vývoji v eurozóně také o ČNB, která kvůli eurozóně odkládá zvýšení sazeb. Koruně tak zůstává 75 bps diferenciál vůči ECB.

„Koruna má před sebou v nadcházejících týdnech hrozby. Globální prostředí se zhoršuje, podpora politikou centrální banky chybí v kontrastu k vývoji v Polsku, Rumunsku či Maďarsku,“ uvádí Guillaume Salomon, analytik SocGen. Investoři by se dle banky měly v každém případě vzdát obchodů, které by šli na či za hranici 24,20 CZK/EUR. „Otevřená česká ekonomika není schopna odolat negativnímu sentimentu evropských aktiv a zpomalení globálního růstu. Rostoucí riziko další recese v eurozóně je důvodem k poklesu koruny,“ uvedl Salomon. „Určité oslabení koruny by ČNB uvítala. To je naprosto odlišné východisko vůči zmíněným třem zemím střední a východní Evropy,“ dodal.

Vývoj tuzemské koruny k euru za poslední dva roky:




Sázka proti koruně se projevuje i doporučením na posílení polského zlotého, který dle SocGen bude dále posílen víkendovými volbami, ve kterých potvrdila vedení strana premiéra Tuska. SocGen radí sázet na posílení zlotého ke koruně na 5,9200.

Ztrácení tuzemské koruny v regionu CEE očekává také Morgan Stanley. V sadě měnových párů přímo doporučuje investovat do posilování turecké liry proti právě české koruně. „Lira bude posilovat k měnám regionu, vedle české koruny i ke zlotému a forintu,“ uvádí Tevfik Aksoy, analytik Morgan Stanley. Selhání při řešení dluhové krize podle Morgan Stanley povede k oslabení dalších měn CEE.

Analytici DZ Bank na region CEE pohlédli skrze společnou evropskou měnu euro a dluhopisy. Banka v analytické zprávě konstatovala, že Česká republika, Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko zřejmě jakékoli plány na příjetí eura odloží, neboť takový posun by jednoznačně zvyšoval rizikové prémie pro ekonomiky jako celek a zvláště pro vládní dluhopisy. "Investorům v rámci CEE regionu pak doporučujeme v euru denominované dluhopisy České republiky a Polska proti dluhu Slovenska a Slovinska kvůli rozdílnému riziku dopadu dluhové krize," uvedla banka ve zprávě.

Svůj investiční výhled na kurz koruny revidovala v úvodu října, byť mnohem vlažněji, také investiční banka Goldman Sachs, počítající s dalším pozvolným posilováním. Za tři měsíce vidí korunu na 24,35 CZK/EUR, za půl roku na 24,30 CZK/EUR a za rok na 23,90 CZK/EUR.

(Zdroj: Morgan Stanley, Unicredit, Societe Generale, Bloomberg, Goldman Sachs, ČNB)


Váš názor
  •  
    10.10.2011 23:25

    S názorem nesouhlasím a myslím, si, že koruna nebude oslabovat na 26,-Kč. Naopak bude posilovat a během 3-5 let bude na úrovni 20 Kš za euro, tedy pokud euro přežije. Česká ekonomika sice zvolňuje tempo - růst průmyslu atd. ale ještě eurpzona ještě více padá v celku kromě Německa a Francie. Existuje nesoulad mezi produktivitou práce v Eurozoně vs. ČR a průměrnými příjmy v Eurozoně a ČR. Na to byste měli myslet - odborníci. Tento nesoulad se bude díle vyrovnávat i mimo jiné kurzem koruny. Toto si uvědomuje i náš prezident a proto nechce mimo jiné dopusti zavedení eura. Souhlasím. Rád bych se sVámi vsadil, že kurs za rok ode dneška bude nižší než je dnes, můj odhad je 23 Kč za euro. Zdraví Vás Eda
    Eda
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university