Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký

Americký "supervýbor" nejspíš oznámí neshodu na deficitu, rozpočty od roku 2013 zřejmě čekají automatické škrty za 1,2 bln. USD

21.11.2011 9:58, aktualizováno: 21.11. 12:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Takzvaný supervýbor amerického Kongresu dnes podle všeho oznámí, že se mu nepodařilo dospět k dohodě o způsobu, jak snížit deficity amerických rozpočtů. Dvanáctičlenná komise tvořená demokraty a republikány vznikla v srpnu, aby našla během následujících deseti let úspory ve výši alespoň 1,2 bilionu dolarů, kvůli stranickým sporům se jí ale shody dosáhnout nepodařilo. Zemi tak od roku 2013 zasáhnou pro tento případ smluvené „automatické škrty“ dosahující této stanovené celkové nutné úspory.

Lhůta pro dohodu vyprší sice až ve středu, "supervýbor" by se však na úsporném plánu podle agentury AP musel shodnout již dnes, aby jeho dopad na státní rozpočet mohl ještě posoudit rozpočtový úřad Kongresu. S největší pravděpodobností se tak ale nestane a obě hlavní politické strany se již obviňují z toho, kdo za to může.

Demokratičtí členové výboru nebyli podle republikánů ochotni přistoupit na dostatečné škrty ve zdravotním a sociálním zabezpečení. Většina republikánských zástupců zase podle demokratů odmítla zvýšení daní, které mohlo do státního rozpočtu přinést více peněz.

Za hlavní důvod neochoty političtí komentátoři považuje blížící se volební rok 2012, v němž se vedle voleb prezidenta bude rozhodovat také o složení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. V takové situaci se zákonodárci nechtějí příliš odchylovat od stranických linií.

Škrtům se ale americký rozpočet nevyhne, i když výbor dnes nejspíš oznámí neúspěch vyjednávání. Podle předchozí dohody se totiž v takovém případě bude v rozpočtu automaticky škrtat částka 1,2 bilionu dolarů. Škrty mají výrazně postihnout například ministerstvo obrany.

"Evropa není jediná, kdo má problémy s dluhy. Zatímco na této straně Atlantiku se udělal pokrok, ve Spojených státech panuje politická paralýza," řekl agentuře Reuters David Thebault z makléřské firmy Global Equities.

Analytici však brzdí obavy z toho, že by nedohoda „supervýboru“ měla vyvolat na trzích paniku. Domnívají se, že stále existuje možnost dosažení, alespoň částečné dohody, která by omezila dopad automatických škrtů. Kongres navíc může ještě v příštím roce zmírnit legislativu nařizující rozsah a načasování úsporných opatření.

Investoři navíc podle analytiků od počátku nemají od zvláštního výboru amerického Kongresu žádná veliká očekávání, takže prý ani v případě nedohody nelze očekávat dlouhodobější negativní reakci. „Snižování zadluženosti vlády v sobě nenese žádný zkázonosný scénář,“ domnívá se David Kelly z JP Morgan (30,62 USD, 0,43%) Funds.

Americký státní dluh se v současnosti pohybuje okolo 15 bilionů dolarů. Ratingová agentura Standard&Poor's v létě kvůli neschopnosti americké politické scény zadlužení věrohodně řešit zemi poprvé v historii snížila nejvyšší hodnocení schopnosti splácet její závazky (rating klesl z „AAA“ na „AA+“). Vyrojily se tak obavy investorů o neochvějnost celosvětového postavení této největší ekonomiky světa.

(Zdroj: AP, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
  • supervýbor USA neni AMERIKA
    21.11.2011 20:30

    Ak predstavuje SUPERVÝBOR názory Američanov v novembri 2011,tak je mi záhadou, kto mu dal mandát, alebo prezidentský dekrét?!Ak "výbor" ide riešiť "veci" ako nadprezidentská USA inštitúcia, tak je to v rozpore sÚstavou USA?! Takýto precedens zakladá potom , tak ako voči USA i OSN REFORMU 2012 systému, ak to neni výnimka potvrdzujúca pravidlo,že?: Ak niet inej možnosti, tak sa prispôsobíme /rímske príslovie pred pádom ríše?!/ - oatáva dúfať, že sa história nebude USAOPAKOVAŤ v roku 2012/viď rok 1012.../ Aké by bolo asi stanovisko Američanov vo federálnom refernde,doplnenom o názor daňových poplatníkov USA voči dlhu 15 bil- dolárov a potrebe aspoň 1,5 bil dolárov na "stabilizáciu"?! Ani Čína,ani Rusko, ani EU nemajú "fondy" na akútnu pomoc USA a sebe v dôsledkoch USAhazardu 1989-2008 a následných globdôsledkov "hazardu 2008-2011 a to je zlá OSNvizitka pre roky 2012-2022?! DJa 2111112
    turcan
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university