Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobce herních konzol Nintendo zklamal 60procentním propadem zisku, čeká první celoroční ztrátu v historii

Výrobce herních konzol Nintendo zklamal 60procentním propadem zisku, čeká první celoroční ztrátu v historii

26.01.2012 11:18
Autor: ČTK

Japonský výrobce herních konzol a videoher Nintendo hospodařil ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku s provozním ziskem 40,9 miliardy jenů (asi 10,3 miliardy Kč), což je meziroční propad o 61 procent. To je výrazně horší výsledek, než čekali analytici. Za poklesem zisku je z části vysoký kurz jenu, z části slabý odbyt v klíčovém předvánočním období.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že provozní zisk se sníží pouze na 52 miliard jenů. Firma však byla nucena v srpnu snížit cenu svého nového herního zařízení 3DS až o třetinu, neboť zájem po únorovém uvedení na trh nebyl tak vysoký, jak se čekalo. Spotřebitelé mají zájem o konkurenční výrobky, jako je iPhone od společnosti Apple. I na něm se dají hrát hry.

"Říkat, že (dny herních konzol) jsou u konce, by asi bylo přehnané, ale hry na sociálních sítích a internetu jsou na vzestupu a zásadně mění budoucnost celého odvětví. To znamená silný protivítr Pro Nintendo," myslí si analytik Šigeo Sugawara z investiční společnosti Sompo Japan Nipponkoa Asset Management.

Podnik navíc předpovídá, že za celý fiskální rok 2012, který končí už za dva měsíce, bude mít provozní ztrátu. Činit by měla asi 45 miliard jenů a bude to vůbec první provozní ztráta v historii firmy. Podnik přitom čekal, že dosáhne zisk kolem jednoho bilionu jenů. Analytici ztrátu čekali, avšak mnohem nižší, než s jakou počítá firma.

Nepříznivý vývoj v nynějším fiskálním roce ukázaly i výsledky za prvních devět měsíců fiskálního roku. Firma utrpěla ztrátu 48,4 miliardy jenů (asi 12,1 miliardy Kč), zatímco ve stejném období předchozího roku měla čistý zisk 49,6 miliardy jenů (asi 12,4 miliardy Kč).

"Čas, kdy firmě zaručovaly růst herní konzoly, je pryč. A i když si nemyslím, že firma přestane existovat, pokud se nepřesunou do nových kategorií, nepochybně ztratí pozice, které si vybudovali," podotkl hlavní analytik investiční společnosti Ichiyoshi Investment Management Micušige Akino.

Firma zhoršila celoroční výhled prodeje své stárnoucí herní konzoly Wii na zhruba deset milionů z dosavadních 12 milionů kusů. Přenosných zařízení 3DS by chtěla prodat alespoň 14 milionů, což je rovněž méně, než jaké byly dosavadní ambice. Ty počítaly s prodejem 16 milionů kusů. Do konce roku se Nintendo chystá na hlavní světové trhy uvést novou konzolu Wii U, která má být nástupcem Wii.

Akcie Nintenda se nyní prodávají za méně než 11.000 jenů a od začátku tohoto fiskálního roku, tedy od loňského dubna, ztratily už asi polovinu hodnoty. V jejich propadu se odráží právě horší odbyt produktů. Když byly akcie v roce 2007 na vrcholu, prodávaly se za 73.200 jenů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data