Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní pomoc Bankii nemá být půjčkou, ale investicí, říká šéf banky. Akcie padají až o 30 %

Státní pomoc Bankii nemá být půjčkou, ale investicí, říká šéf banky. Akcie padají až o 30 %

28.05.2012 9:27, aktualizováno: 28.5. 12:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Státní pomoc španělskému finančnímu ústavu Bankia za 23,5 miliardy eur není půjčkou, ale investicí, která má přinést státu zisk, řekl o víkendu prezident banky José Ignácio Goirigolzarri. Každopádně je to dosud největší bankovní sanace ve Španělsku. Stát získá za pomoc v podobě vládních dluhopisů akcie banky.

Přijetí státní podpory se stane součástí plánu rekapitalizace, který Bankia schválila v pátek a pro který získala podporu vlády i španělské centrální banky. "Bankia se po rekapitalizaci opět stane pevnou, efektivní a rentabilní finanční institucí," uvedl během tiskové konference v Madridu Goirigolzarri. Odpovědností Bankie podle něj není poskytnutý kapitál vrátit, ale "generovat na základě tohoto příspěvku hodnotu a ziskovost". Šéf banky tak doplnil své sobotní vyjádření, podle něhož Bankia "nemusí nic z toho vracet", za což byl kritizován v tisku. 

Vládní pomoc Bankii nepřímo zapojuje do její restrukturalizace i Evropskou centrální banku. Výměnou za akcie banky totiž španělská vláda poskytne Bankii nikoli hotovost, ale své dluhopisy, které mohou být využity jako kolaterál při operacích ECB. Ta již do evropského finančního sektoru nalila ve formě levných tříletých úvěrů (tzv. LTRO) více než jeden bilion eur a další přímou pomoc zatím odmítá. "Problém nastane, pokud (ECB) bude mít vůči této formě pomoci Bankii námitky. Je to právní záležitost, ale technicky je to možné," říká ekonom z Intermoney Valores Jose Carlos.

Španělská vláda již oficiálně informovala Evropskou centrální banku (ECB) o plánu rekapitalizovat domácí banky pomocí emise státních dluhopisů. Agentuře Reuters to sdělil zdroj z vlády, podle něhož ECB nemá proti tomuto postupu námitky. "ECB o tom podrobně informujeme. Toto řešení už se v minulosti použilo v Německu a v Irsku. Je naprosto platné," řekl zdroj. "Já to chápu tak, že ECB proti tomu nemá námitky," dodal. 
 
Bankia, kterou vláda tento měsíc na její vlastní žádost zestátnila, požádala v pátek po zhodnocení situace se ztrátovými úvěry o pomoc 19 miliard eur. Už předtím jí vláda slíbila 4,5 miliardy eur, peníze banka potřebuje na krytí ztrát ze špatných úvěrů. V sobotu banka sdělila, že plánuje rozprodej části majetku a že další státní injekci už potřebovat nebude.

"V budoucnu to logicky máme v plánu, a také kvůli požadavkům EU budeme muset prodat podíly v některých podnicích," sdělil k plánům banky její šéf José Ignacio Goirigolzarri. Bankia by mohla utrpět ztrátu až 1,6 miliardy eur z investic do letecké společnosti International Airlines Group a energetické skupiny Iberdrola. Ztráty Bankie v jejím úvěrovém portfoliu dosahují asi 32 miliard eur v důsledku půjček do realitního sektoru, který po silném boomu zažil na konci minulého desetiletí těžký pád. 

 
Bankia je čtvrtou největší bankou ve Španělsku a ve správě má zhruba deset procent vkladů celého bankovního sektoru. Je rovněž druhým největším hypotečním ústavem v zemi. Záchrana Bankie je přitom největší, jaké se kdy banka ve Španělsku dočkala. Až vláda dokončí svůj záměr, může mít v Bankii skoro 90 procent akcií. Madrid se chystá BFA dostatečně kapitalizovat, v říjnu byl měl také odkoupit prioritní akcie Bankie. Podle španělských zákonů by vláda měla do tří let banku prodat. Španělská vláda vložila do Bankie 4,5 miliardy eur už na začátku května, kdy znárodnila část dluhů v krizi se zmítající banky. Celková výše záchranného balíku pro Bankii, která byla v roce 2010 zformována ze sedmi problémových regionálních spořitelen, tak dosáhne rekordní částky 23,5 miliardy eur.

Akcie španělského ústavu Bankia se dnes nevyhnuly propadu. Zpočátku ztrácely až 30 procent hodnoty až na 1,11 EUR. Později titul ale své ztráty zmírnil na zhruba 23 procent. V pátek bylo obchodování s akciemi Bankia pozastaveno.

Vývoj kurzu akcií společnosti Bankia za poslední 3 obchodní dny

bankia.jpg


Na Španělsko se nyní zaměřuje největší pozornost investorů, kteří se obávají eskalace dluhové krize v eurozóně. Potíže bank spolu s fiskálními problémy vlády a autonomních oblastí mohou srazit zemi do krize, což by si vyžádalo novou finanční pomoc eurozóny po záchraně Řecka, Irska a Portugalska.

Situaci už teď komplikuje páteční sdělení vlády Katalánska, která uvedla, že potřebuje finanční pomoc od ústřední vlády. Pokud ji nedostane, dojdou jí už letos peníze na splátky dluhu. Katalánsko je přitom v rámci Španělska nejbohatší autonomní oblastí.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, CNBC)


Čtěte více:

Bankia prý chce po španělské vládě dvakrát tolik, než měla dostat
25.05.2012 11:46
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v úvodu týdne řekl, že ...

Váš názor
  •  
    28.05.2012 13:19

    nemam nejmensi tuseni, proc ecb podporuje tyhle miliardove krazdeze. podle me lidi v ecb nemaji zadne moralni zasady. kazou vodu, ale piji rathovo vino.
    Azb
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university