Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Fitch Parker: „AAA“ ratingy v Evropě mohou padnout. Politici nevědí, co s krizí. Bankami by otřásl neřízený odchod Řecka

Šéf Fitch Parker: „AAA“ ratingy v Evropě mohou padnout. Politici nevědí, co s krizí. Bankami by otřásl neřízený odchod Řecka

12.06.2012 13:36, aktualizováno: 12.6. 14:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ratingová hodnocení evropských zemí, těšících se nyní nejvyššímu hodnocení „AAA“, jsou pod značným tlakem, jelikož chybí světlo na konci tunelu a politici nevědí, jak dluhovou krizi v Evropě utlumit. Na konferenci v Oslu to uvedl výkonný ředitel Fitch Ratings Ed Parker. „Politici se zmítají v ad hoc řešeních na poslední chvíli, což zvyšuje náklady na snahu uřídit krizi,“ uvedl Ed Parker. O víkendu politici eurozóny připravili čtvrtou finanční záchranu, když Španělsku na řešení situace bankovního sektoru nabídli až 100 miliard eur.

„Naše odhady pracují s potřebou španělského finančního sektoru mezi 50 a 60 miliardami eur, krok eurozóny tedy považujeme za pro tento případ dostatečný. Klíčovou obavou je ale šíření dluhové krize a možný odchod Řecka z eurozóny,“ uvedl na konferenci Parker. „Zatímco přímý dopad odchodu země z eurozóny bude relativně malý, neřízený exit by ohrozil ratingy AAA zemí a banky napříč eurozónou,“ uvedl Parker. Nejvyšší rating od všech tří hlavních ratingových agentur - S&P, Moody's a Fitch - dosud drží ekonomiky Německa, Lucemburska, Finska a Nizozemí.

Výnosy na dluhu periferních ekonomik eurozóny dnes dále rostou proti zpevňování dluhopisů Německa. Výnos na španělského desetiletém 5,85% dluhu roste o 14 bazických bodů na 6,65 %, dosavadní rekordní maximum od zavedení eura dosahuje 6,8 %. Úrok na 10letém italském dluhu poskočil o dalších 10 bazických bodů a vystoupal na 6,13 procenta. Výnos na německých 10letých bundech naopak ustoupil o 8 bazických bodů na 1,38 %.

Itálie podle výkonného šéfa Fitch nejspíše nebude potřebovat finanční pomoc z vnějšku. „Je mnohem blíže udržitelné makroekonomické pozici, vykazuje nízký rozpočtový schodek i mnohem nižší schodek běžného účtu. Nemá rozsáhlé problémy v bankovním sektoru,“ míní Parker. Rozpočtový schodek dosahuje 2 % proti 6,4 % ve Španělsku, dluh ale 124 % HDP proti 80,9 % ve Španělsku. Řecko pro srovnání dle očekávání EK vykáže schodek rozpočtu 7,3 % a dluh 161 % HDP. „Při vysokém vládním dluhu Itálie jí ale zůstává málo prostoru na absorpci budoucích šoků,“ varoval zároveň Parker.

Šéf Fitch Ratings pro hodnocení finančních institucí James Longsdon na konferenci uvedl, že v případě, že by nastal odchod Řecka z eurozóny, očekává v zásadě nevyhnutelně další kolo LTRO tendrů Evropské centrální banky na dodávky tříleté likvidity bankám v eurozóně. „Potřeba dlouhodobé podpory ECB roste,“ uvedl. ECB ve dvou kolech LTRO v prosinci loňského a únoru letošního roku dodala bankám 3letou likviditu zhruba tři čtvrtě bilionu eur. To pomohlo mimo jiné promptně ochladit výnosy na španělském a italském dluhu, protože při absenci zahraničních investorů do jejich vládního dluhu tuto roli se zdroji ECB převzaly lokální bankovní ústavy.

Situaci dokládají čísla. V dubnu italské banky posílily objem držených dluhopisů Itálie o 4 miliardy eur proti březnu. Italský dluh držený bankami narostl o 1,4 % na 295 miliard eur, ukázaly statistiky Bank of Italy. Italské banky si přitom ve dvou kolem 3leté likvidity za 1% úrok od ECB půjčily 255 miliard eur. Na těchto penězích vydělávají právě rolováním investic do krátkodobých vládních poukázek se zajímavějších úročením.


Ratingová agentura Fitch Ratings včera snížila hodnocení finanční spolehlivosti dvou největších španělských bankovních domů Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) shodně o dva stupně z dosavadní známky A na BBB+. Navázala tím na svou čtvrteční degradaci hlavního úvěrového ratingu Španělska o tři stupně na BBB. Stejně jako rating celé země i nová hodnocení obou bank mají negativní výhled, to znamená, že Fitch pokládá za možné jeho další zhoršení v dohledné době. Svůj krok agentura zdůvodnila stejnými faktory jako v případě snížení státního ratingu, to znamená rizikem prodloužením ekonomické recese do příštího roku a zranitelností dluhovou krizí v eurozóně. Španělsko v letošním i příštím roce výrazně zaostane za plánovaným snižováním rozpočtového deficitu, zopakovala dále Fitch Ratings. Madrid bude mít podle agentury nadále i vysoký deficit na běžném účtu a trh bude vůči Španělsku dál podezřívavý.

(Zdroj: Fitch Ratings, Bloomberg, CNBC, AP)


Čtěte více:

Velká pomoc Španělsku, velká neznámá: Co teď čeká chřadnoucí Itálii?
11.06.2012 12:30
Italská ekonomika se zmítá v recesi s šířící se dluhovou krizí třetí k...
Řecko chce po pomoci španělským bankám také mírnější podmínky. Fitch snižuje rating Banco Santander a BBVA
12.06.2012 8:47
Ať už bude výsledek blížících se řeckých voleb jakýkoliv, nevyhne se p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m