Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínští solární výrobci varují EU: Antidumpingová cla spustí obchodní válku

Čínští solární výrobci varují EU: Antidumpingová cla spustí obchodní válku

26.07.2012 14:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínské společnosti vyrábějící solární panely hrozí evropským konkurentům obchodí válkou. Včera vyzvali vládu v Pekingu, aby rázně odpověděla na stížnost, kterou kvůli jejich údajným dumpingovým praktikám podali evropští fotovoltaici u Evropské komise. Pokud by uspěli a EU zavedla antidumpingová cla, mohlo by to čínským výrobcům přinést velké ztráty.

Do čela evropského odboje proti čínské konkurenci se postavil německý výrobce SolarWorld, který včera u Komise podal návrh na zahájení vyšetřování. Podle evropských výrobců prodávají Číňané svou produkci pod cenou. Zavedení antidumpingových cel požadují i české firmy. Komise nyní do 45 dnů rozhodne, jestli proceduru o ochranářských clech formálně zahájí.

SolarWorld už se podobná opatření povedlo prosadit ve Spojených státech, které v květnu na většinu čínských panelů uvalily prohibitivní 31% celní sazbu. Americké ministerstvo obchodu dospělo k závěru, že čínští výrobci prodávali své produkty na americkém trhu příliš lacino. Kvůli státní podpoře uvalily Spojené státy cla na panely už v březnu, jejich sazba byla ale víceméně symbolická.

SolarWorld přitom s šesti dalšími americkými společnostmi lobbovala za minimálně 100% clo. Hodnota amerického importu solárních panelů z Číny loni podle odhadů odvětví vzrostla meziročně o 100 % na 2,8 mld. USD (56 mld. Kč). Čína podala proti clu stížnost u Světové obchodní organizace.

„Pokud by EU následovala precedent ze Spojených států a zahájila antidumpingové vyšetřování, čínský solární sektor by utrpěl smrtelnou ránu,“ prohlásil hlavní stratég čínské společnosti Yingli Solar Wang Yiyu. Vyšetřování by podle něj spustilo velkou obchodní válku mezi Čínou a EU, která by mohla způsobit „obří ztráty“ oběma stranám.

Spory mezi západními a čínskými výrobci trvají už několik let. Skupině kolem SolarWorld vadí hlavně to, že čínští konkurenti jako Yingli, SunTech, Trina nebo Canadian Solar získávají od státních bank levné úvěry, díky nimž pak mohou svoje panely nabízet za velmi výhodných podmínek. Na nejrůznějších dotacích prý v roce 2010 Peking svým firmám rozdal 30 mld. USD.

Předseda představenstva SolarWorld Frank Asbeck na adresu čínské fotovoltaické konkurence uvedl, že se nejedná o „čestnou soutěž“ a že Čína začala „průmyslovou válku“. Vláda v Pekingu prý fotovoltaickým firmám v uplynulém roce dala dotace za víc jak 20 mld. EUR. „S těmito penězi nabízejí firmy své produkty za dumpingové ceny – zčásti 30 % pod vlastními náklady. Cílem je vytlačit zbytek světa z trhu a vytvořit monopol na techniku využívání největšího energetického zdroje světa“, tvrdí Asbeck.

Akcie SolarWorld za poslední rok odepsaly 85 % hodnoty. V porovnání s historickým maximem na 66 EUR za akcii z června 2007 stojí nyní 1,25 EUR za akcii. Čínský Yingli za posledních 12 měsíců ztratil 71 % hodnoty, stejně jako Trina; kapitalizace Canadian Solar klesla o 64 %.

Evropský trh je pro čínské výrobce klíčový; loni na něj směřovalo 60 % exportu čínských panelů v hodnotě 35,8 mld. USD. V globálním měřítku se Evropa na nově instalovaných fotovoltaických kapacitách loni podílela ze 74 %.

Solární energetika je nyní vystavena masivnímu konsolidačnímu tlaku nejen v Německu, kde se plánuje snížení dříve štědrých dotací. „Globální konkurenční boj je vražedný – není to žádný německý fenomén,“ uvedl Frank Asbeck v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung. Co se týče dalšího poklesu solární podpory v Německu, je přesvědčen, že následky budou katastrofální. „Chtějí nás zničit. Naši protihráči chtějí solární energetiku zastavit, dokud to jde“. Asbeck varuje, že by tím byly ohroženy dvě desetiletí průmyslové politiky v Německu, spojené s finanční podporou a mnoha pracovními místy v solární branži.

Šéf SolarWorld vytýká německé spolkové vládě, že příliš ustupuje energetické lobby firem RWE, E.on, EnBW a Vattenfall. „Tato lobby chce zpomalit novou nekontrolovatelnou konkurenci; podíl obnovitelných energetických zdrojů činí v Německu téměř 20 procent.“

(Reuters, Bloomberg, HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data