Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak škodlivý je dnes růst cen ropy?

Jak škodlivý je dnes růst cen ropy?

16.08.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

V minulosti se ceny ropy a zemního plynu pohybovaly ruku v ruce, několik posledních let ale přineslo změnu. Ceny ropy se šplhají na nová maxima, ceny zemního plynu však v důsledku nové technologie těžby klesly na úrovně, které nebyly zaznamenány od poloviny 70. let. Graf ukazuje modře vývoj cen ropy Brent a červeně ceny zemního plynu.

ropa

 

V roce 2012 tvořily výdaje amerických domácností za energie asi 6 % jejich celkových výdajů, výdaje spojené s ropnými produkty představovaly asi dvě třetiny z tohoto podílu. A doposud není mnoho náznaků toho, že by nižší ceny plynu ve výdajích vyvažovaly efekt vyšších cen ropy. Schopnost firem nahradit ropu zemním plynem je v současné době omezená. V minulosti tak činily elektrárny, tento substituční proces se ale nachází téměř u konce a možnost dalšího poklesu podílu ropy na výrobě elektřiny je omezená. V delším období by ovšem mohla nastat substituce ropy plynem v jiných odvětvích. Technologicky je na to vybavena zejména doprava, kde dnes podíl ropy dosahuje téměř 100 %. Vyšší využití plynu pak může přijít i v průmyslu. Nemůžeme ale čekat, že k takovým změnám dojde brzy.

Pokud by byla veškerá ropa spotřebovávaná v USA těžena domácími subjekty, růst ceny ropy by znamenal nárůst bohatství těžařů a pokles bohatství jejích konzumentů. Celkově by ale nedošlo ke změně poptávky (pokud mají obě skupiny stejný sklon ke spotřebě). Jestliže se ale část ropy dováží, vyvolává růst cen ropy růst bohatství zahraničních producentů, a to na úkor amerického spotřebitele. Jsou nyní Spojené státy méně závislé na ropě než v minulosti? Čisté dovozy ropy klesají od ropy 2005, což je z menší části odrazem rostoucí domácí produkce, ale hlavně snížené spotřeby.

Růst cen ropy vyvolává zvýšení výdajů na energie a zároveň snižuje kupní sílu obyvatel. Dochází pak také k růstu cen domácího zboží, celkový vliv na inflaci ale není jednoznačný, protože zároveň klesá ekonomická aktivita. Některé studie tak ukazují, že v posledních 25 letech neměly ropné šoky větší vliv na jádrovou inflaci, celková inflace se po čase vrátila na nižší úrovně. Ropné šoky měly i malý vliv na nominální mzdy a následně také na konečné ceny. V Evropě je ale například podle Blancharda tento druhotný efekt růstu cen ropy silný, což je dáno rozdílem mezi vyjednávací silou odborů v USA a v Evropě.

Poslední analýzy vlivu cen ropy na růst ukazují, že je menší, než tomu bylo v 80. letech. Americká ekonomika je nyní flexibilnější a rigidita mezd klesla. Vliv rostoucích cen ropy tak může být částečně vstřebán poklesem reálných mezd. Tím se sníží negativní efekt u nezaměstnanosti a i u reálné aktivity. Pokud jsou pak sazby nastaveny blízko nuly, potenciál cen ropy pro vyvolání recese je ještě menší. Růst inflace by snížil reálné sazby, což by působilo proti negativním tlakům a ekonomika by dostávala automatickou stimulaci.

(Zdroj: San Francisco Fed)


Váš názor
  • Cena ropy
    16.08.2012 8:35

    je vice ovladana a ovlivnovana spekulanty a zainterestovanymi lidmi nez jeji potrebou co se tyce energie. Nesmime zapominat, ze petroprodukty jsou na ni zavisle vice nezli energie. Dnes sotva existuje den kdy se veci vyrobenych z ropy za cely den ani nedotkneme od rana do noci. Cenu ropy neustale ovlivnuje straseni z vycerpani ropnych lozisek zatimco pred 150 lety byla ropa povazovana za hmotu, ktera znicila cenu pozemku na kterem se nahle vyskytla. Zatim se zasoby ropy odhaduji na nekolik stoleti a kazdy rok se nachazeji nova loziska. Nez ropa dojde lidstvo prijde s necim novym co ji nahradi. Daleko horsi to bude s vodou ktera je pro zivot mnohem dulezitejsi a kvuli ktere se povedou valky. Ovsem i to nam v blizke budoucnosti nehrozi. Tak se perme o ropu a manipulace s jeji cenou je na dennim poradku.
    Tennista
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.