Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko láká Ukrajinu do své celní unie. Nabízí velkou slevu na plyn

Rusko láká Ukrajinu do své celní unie. Nabízí velkou slevu na plyn

10.10.2012 17:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Snahy Ruska přivábit do svých integračních struktur na postsovětském prostou další země se v posledních měsících stále víc soustředí na Ukrajinu, nejvýznamnější ekonomiku regionu po Rusku. Zatím poslední nabídka Moskvy se týká tématu věčných bilaterálních sporů - dodávek plynu. Pokud se Ukrajina připojí k celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu, klesne cena za plyn odebíraný od Gazpromu na úroveň blízkou domácímu ruskému tarifu, sdělil ukrajinský premiér Mykola Azarov. „Rusko nám předložilo podmínky: připojte se k celní unii a zítra budete mít plyn za 160 USD,“ shrnul premiér výsledky dosavadních jednání.

Připojení by podle něj Kyjevu prospělo, jelikož kolem 40 % zahraničního obchodu země připadá na členy celní unie. Na druhou stranu má Ukrajina solidní obchodní vazby i na Západ: se zeměmi EU realizuje 30 % svého zahraničního obchodu. Takže připojení k zóně volného obchodu EU (a podepsání asociační dohody) a politická orientace na Západ by podle Azarova také „odpovídaly národním zájmům“ státu.

Premiér zároveň zdůraznil, že Ukrajina nechce být vmanévrována do situace, kdy si bude muset vybrat buď jednoho, nebo druhého partnera a že by ráda spolupracovala s oběma.

S ohledem na současné nastavení smluv mezi Gazpromem a Naftogazem (ukrajinský státní plynárenský podnik) vypadá sleva nabízená Kremlem velmi lákavě. V prvním kvartále letos Ukrajina za ruský plyn platila 416 USD za 1000 m3, v dalším se cena zvýšila na 425 USD, v nedávno skončeném třetím čtvrtletí činila 426 USD za 1000 m3 plynu. Ukrajinský import z Ruska by se měl letos vyšplhat na 35 mld. m3 plynu, na snížené ceně by tak země jen letos mohla hypoteticky ušetřit kolem 9 mld. USD.

Integrací do celní unie by Kyjev v oblasti plynu získal prakticky stejná privilegia jako Minsk, který však Gazpromu navíc prodal kompletní běloruskou rozvodnou síť. Průměrná cena pro Bělorusko loni dosáhla přibližně 250 USD/1000 m3, přičemž od letošního roku byl tento tarif snížen na 165,6 USD/1000 m3. Dále bude navázán na ruským státem regulovanou cenu v Jamalo-Něnětské autonomní oblasti, k níž budou přičteny přirážky za transport, skladování, dále realizační marže a také inflace. Podle odhadů Vitalije Krjukova ze společnosti IDF-Kapital by se tak cena za plyn pro Bělorusko v roce 2013 mohla vyšplhat na 183 USD/1000 m3.

Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu byla oficiálně spuštěna v červenci roku 2010. Obchodní výměna v rámci bloku od té doby rapidně vzrostla. Letos byla integrace na území členských států dovedena do dalšího kvalitativního stupně v podobě společného hospodářského prostoru, na němž má platit volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly. Minulý týden ohlásil zájem o vstup do celní unie Kyrgyzstán.

(Zdroj: Kommersant, Moscow Times, EBRD Blog)


Váš názor
  • jen nezoufat - plynu bude dost
    11.10.2012 8:53

    Sám velký Putin zase zapracoval a postavil nám plynovod. Jen mi tam chybí zase jeho fotka jak s kličem v ruce a ve skafandru dotahuje poslední matice na spojovací přírubě.
    xxx
  • Nebrat
    10.10.2012 22:46

    Nespolehlivé rusko nebrat. Uzavřou kohouty, kdy sejim zachce. Šmejdi.
    Velkamedvědice
  •  
    10.10.2012 22:36

    Já bych to bral. Lepší Rusko, než blbečci na západě. Náš růst je stejně propojen k růstu v Číně a Indii, přes zisky v Německu. Takto by jsme dodávali blíže.
    jiprok
    • Blbečci na západě jsou spolehlivější
      11.10.2012 8:17

      protože jsou blizko ? proto žijeme v takovém bordelu, protože tak myslicich blbečku tady máme víc - kdy k nám přišlo něco dobrého z východu. Možná bratři osvoboditelé v roce 68, protože si konečně hodně lidí uvědomilo co od východu čekat. Přečti si tohle - taky od Patrie .......................... Investoři, kteří svěřili prostředky fondům navázaným trhy BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), v posledních letech neměli mnoho důvodů k radosti. Index MSCI BRIC za tři uplynulé roky ztrácel 2,45 % ročně, zatímco širší index MSCI Emerging Markets rostl o 3,13 % ročně. Stačí ? no polomozkům jako ty asi sotva " :o)).
      Lehrer
  • ukrajina neni blba
    10.10.2012 19:14

    rusaci uz zase lakaji a vabi - jejich petro dolary jim dochazi a hledaji dalsi blbecky od kterych vyberou penize a pak pod ruznymi vymluvami uzavrou kohoutky nebo jinak omezi dodavky, kdyz maji spotrebilele v hrsti. Jen blbec ktery se nepouci z historie jim na to skoci, kdyz ma ted na vyber z nekolika serioznich dodavatelu. Rusaci sice zmenili jmeno z SSSR,ale mentalita zustala.
    scorpion
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data