Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok 2012 rokem korporátních dluhopisů. Firmy získaly nejvíce za nejméně v historii

Rok 2012 rokem korporátních dluhopisů. Firmy získaly nejvíce za nejméně v historii

17.12.2012 17:36, aktualizováno: 17.12. 17:43

Aktualizováno

Společnosti různých sídel i zaměření po celém světě si letos prodejem korporátních dluhopisů přišly na rekordních 3,89 bilionu dolarů. Investoři sice stále věří více ve stabilitu vlád, ale firmy si v jejich očích v tomto roce citelně polepšily. Proto také byli ochotni akceptovat emise korporátních dluhopisů s dosud nevídaně nízkými úroky. Vyplývá to z dat, které dnes publikovala agentury Bloomberg.

Jestliže v roce 2010 celkový objem vydaných dluhopisů společností a firem dosahoval 3,23 bilionu dolarů a loni to bylo 3,29 bilionu dolarů, letošním 18% meziročním růstem na 3,89 bilionu dolarů celosvětový objem emisí korporátních dluhopisů překonal tři roky starý rekord.

„Když, jakožto emitent, zvažujete vstup na trh, proč čekat na příští rok, který je plný neznámých proměnných. Proč radši nevyužít současného prostředí nízkých sazeb, které je k emisím velmi příznivé,“ vysvětluje příklon firem k dalšímu tištění dluhu v roce 2012 Kevin Flanagan, hlavní stratég instrumentů s pevným úročením u investiční banky Morgan Stanley.

Emitentům letos opravdu nahrávali velmi nízké úroky, které investoři požadovali za svůj vklad do podnikatelských aktivit. Dle indexu výnosů korporátních dluhopisů Bank of America Merrill Lynch index průměrné výnosy letos klesly z 4,83 procenta na samém konci loňského roku na aktuálních 3,34 procenta poté, co si k Mikuláši – 6. prosince – daly nové historické minimum 3,33 procenta. Na samém počátku globální ekonomické krize, po pádu banky Lehman Brothers v říjnu 2008, naopak korporátní výnosy vystřelily na nový historický vrchol 9,05 procenta.

A ještě jedno zajímavé číslo, zatímco na konci roku 2011 byla riziková prémie vyžadovaná investory pro koupi dluhopisu vydaného firmou, místo těch vydaných státem, 351 bazických bodů, dnes je to již jen 223 bazických bodů.

Sázka na korporátní dluhopisy se letos vyplatila

V rámci potřeby investorů najít nové bezpečnější a výnosnější přístavy pro své peníze sehrály pozitivní roli také záruky (nad)národních institucí. Nejedna vláda se nezdráhala zaručit za podnikání svých klíčových podniků a větší jistotu vlily na trhy také centrální banky. Zatímco Evropská centrální banka v září ústy svého prezidenta přislíbila, že udělá „vše, co bude třeba“ k podpoře eura, americký Fed rozjel další stimulaci skrze nákupy cenných papírů, tentokrát bez časového i objemového omezení.

Centrální banky napříč světem se navíc předháněly závazky ponecháváním nízkých úrokových sazeb po delší než dlouhou dobu, což také vytvářelo pozitivní externality pro firmy snažící se získat další prostředky skrze emise dluhopisů. „Investoři si uvědomili, že toto prostředí nízkých úrokových sazeb tu zřejmě bude i nadále. Lepší, než sedět na hotovosti nesoucí nulu tak bude porozhlídnout se po nějakém výnosu,“ shrnuje to, co se dělo v hlavách investorů v loňském roce Kevin Flanagan z Morgan Stanley.

Průměrný investor, který letos vsadil na korporátní dluhopisy, měl důvod k radosti. Zatímco v roce 2011 byl průměrný zisk z takovéto investice na úrovni 4,86 procenta, letos to podle dat investiční divize Bank of America jménem Merrill Lynch bylo 11,5 procenta. Stále však mohou pouze nechat zdát o rekordním 20,5% výnosu uzamknutém za rok 2009.

Kam nově získané peníze putovaly?

„Refinancování dříve vydaného dluhu“ taková byla podle průzkumu Moody’s Capital Markets Group nejčastější odpověď emitentů korporátních dluhopisů na otázku ohledně důvodu vydání nových obligací. Vyslovilo ji celých 63 procent respondentů z řad firem s ratingem v investičním pásmu.

Geograficky byl nový rekord objemu emisí korporátních dluhopisů letos vytvořen ve Spojených státech, kde došlo růstem z 1,13 bilionu dolarů v roce 2011 na 1,45 bilionu dolarů k překonání dosavadního vrcholu 1,24 bilionu dolarů z roku 2009.

Zahraniční poptávka po veškerých amerických dluhopisech vystoupila na nový rekord. Navzdory hrozící rozpočtové krizi drželi cizinci na konci října dluhopisy amerického ministerstva financí v objemu 5,48 bilionu dolarů. Proti září se celkový objem amerických dluhopisů s různými splatnostmi v rukou cizích subjektů zvýšil o 0,1 procenta, přičemž nejvíce již už delší dobu vlastní Čína (v říjnu za 1,16 bilionu dolarů), druhé Japonsko svůj podíl zvýšilo na 1,13 bilionu dolarů. Třetím největším držitelem amerických dluhopisů je Brazílie, která jich v říjnu měla za 255,2 miliardy USD. U všech tří zemí došlo navíc v říjnu k meziročnímu nárůstu držených obligací.

(Zdroj: Bloomberg, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch, AP)


Čtěte více:

Forbes: Majetek 400 nejbohatších Američanů stoupá i v krizi, loni o 13 % (+TOP10)
19.09.2012 18:15
Čistá hodnota majetku 400 nejbohatších Američanů za poslední rok stoup...
Kontrariánský indikátor: Firmy ke zvýšení své atraktivnosti opět používají destruktivní postupy
26.11.2012 7:58
Medvěd Albert Edwards ze SocGen přichází s dalším znepokojivým trendem...
Fed: Bohatství Američanů vzrostlo, dluhy k němu jsou nejnižší od roku 2003
07.12.2012 8:21
Čistý finanční majetek amerických domácností na konci třetího čtvrtlet...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení