Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna odsouhlasila státní rozpočet se schodkem 100 mld. Kč, změny přidaly sportu i filmu

Sněmovna odsouhlasila státní rozpočet se schodkem 100 mld. Kč, změny přidaly sportu i filmu

20.12.2012 8:50, aktualizováno: 20.12. 9:37
Autor: mediafax

Aktualizováno

Několik dní před Vánoci schválila Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení zákon o státním rozpočtu na příští rok, který počítá s deficitem v hodnotě 100 miliard korun. Poslanci schválili pozměňovací návrhy, které oproti původnímu plánu přidají 800 milionů sportu a 500 milionů jako pobídku filmu.

Poslanci odsouhlasili komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který přihrál oproti původnímu plánu sportovcům 800 milionů korun. Poslanec Michal Babák (VV) prohlásil, že jde o handl mezi poslancem Josefem Dobešem a vládní koalicí, přičemž Dobeš podpořil daňové změny, které například zvednou daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod v každé sazbě od ledna, právě výměnou za peníze pro sportovce.

Prošel i návrh poslanců Petra Gazdíka (TOP 09), Zbyňka Stanjury (ODS) a Václava Mencla (ODS), kteří převedli dohromady půl miliardu korun jako investiční pobídku pro zahraniční filmaře. Polovinu z této částky vzali z peněz, které jsou určené na přesun Nejvyššího kontrolního úřadu do nových prostor, druhou polovinu z obsluhy státního dluhu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale požádal, aby mu následně Poslanecká sněmovna v případě, že se najde vhodná nabídka pro přestěhování NKÚ, schválí mu převod pomocí rozpočtových úprav.

Součástí komplexního pozměňovacího návrhu je i přesun dvou milionů korun na podporu historických železničních vozidel a 20 milionů korun určených k řešení problémů, které malým obcím vznikly novelou zákona o rozpočtovém určení daní.

"Mohu jen poděkovat, oba pozměňovací návrhy jsou masivní, ale nedá se říci, že by byly zbytečné. Vláda, která nemá většinu, se musí uchylovat k takovým opatřením," řekl po hlasování Kalousek, premiér Petr Nečas (ODS) je za schválení rád.

Poslanci neodsouhlasili žádný další pozměňovací návrh, který by přišel z pléna sněmovny, o příslovečné "porcování medvěda" tedy příliš nešlo. Neprošel žádný z mnoha návrhů poslanců Věcí veřejných na zvýšení platů učitelům, podporu dopravní infrastruktury, ani na pomoc divadlům.

Příliš šťastný ze schválení rozpočtu nemůže být ani předseda hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD), který žádal poslance o doporučení ministerstvu financí vytvoření tzv. Digifondu, do kterého by šly peníze z prodeje radiových kmitočtů. Peníze uložené v tomto "šuplíku" měly být určené pouze na rozvoj elektronických komunikací a informačních technologií. Sněmovna mu nevyhověla.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik po několikahodinové diskusi poukázal na to, že rozpočet počítá s příjmy ze zatím prezidentem neschválených daňových zákonů, a že hlasování o takovémto rozpočtu je podle komunistů nesprávné a nezákonné. Ministr Kalousek oponoval, že zákon nabude platnosti o pár okamžiků později, než právě zmiňované daňové zákony a vše je podle něj v pořádku. "Nejde přesně o formu zákona, ale o ducha legislativní normy," dodal Kalousek.

Vláda počítá v příštím roce se schodkem veřejných financí na úrovni 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun. V nadcházejícím roce chce ministr financí do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun, výdaje by měly činit 1,1807 bilionu korun.

Původní návrh státního rozpočtu poslanci odmítli, byl podle nich postavený na ještě neschválených zákonech, ministerstvo financí jej mělo přepracovat. Pro zákon nakonec zvedlo ruku 100 poslanců, ke schválení jich bylo potřeba 95.

Na téže schůzi poslanci o několik hodin dříve rozhodli také o schválení daňového balíčku včetně zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 % a 21 % od příštího roku. Důležité nyní bude, jak rychle zákon opatří svým podpisem prezident republiky.

 


Čtěte více:

Sněmovna schválila daňový balíček včetně 15 % a 21 % DPH. Putuje k prezidentovi
19.12.2012 16:58
Vládní koalice ve Sněmovně přes nesouhlas opozice opakovaně prosadila ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university