Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovinsko druhým Kyprem nebude. Brusel mu podle IIF přinejhorším hodí záchranný kruh

Slovinsko druhým Kyprem nebude. Brusel mu podle IIF přinejhorším hodí záchranný kruh

10.04.2013 11:33, aktualizováno: 10.4. 11:42

Aktualizováno

O Slovinsku se kvůli dramatickým úvěrovým ztrátám tamních bank začalo mluvit jako o dalším kandidátovi finanční pomoc od EU a náklady na pojištění proti bankrotu země vzrostly. Obavy z toho, že zemi s větším bankovním sektorem, než je její hrubý domácí produkt, čeká osud Kypru, jsou však podle Institutu mezinárodních financí (IIF) nepodložené. Nutná ale bude rychlá akce tamní nové vlády.

„Exportně orientovaná ekonomika Slovinska se bude letos potýkat s recesí, a pokud nedojde k většímu úsilí vlády v oblasti privatizace státního majetku, může zadlužení země vzrůst do roku 2015 nad 80 procent výkonu ekonomiky,“ upozorňují ekonomové Jeffrey Anderson a Jessica Stallings z IIF.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své včerejší zprávě upozornila, že Slovinsku hrozí vážná bankovní krize. Slovinsko jako jediná postkomunistická země v EU odmítlo zprivatizovat většinu bankovního sektoru, což podle OECD vedlo k politickému vměšování, chybám v řízení bank a katastrofální úvěrové politice. Závažnost problémů obnažila globální finanční krize, kvůli níž se v zemi zhroutil realitní trh a řada firem zbankrotovala. To zatížilo nezprivatizované a špatně řízené finanční ústavy ztrátovými úvěry v celkovém objemu asi pětiny hrubého domácího produktu země. Slovinsko by nyní podle OECD mělo životaschopné státní banky zachránit a prodat je do soukromých rukou.

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková se včerejší vzedmutí obav o finanční stabilitu země, které se projevilo růstem výnosu desetiletých dluhopisů nad 6 procent, snažila uklidnit na tiskové konferenci po jednání s Bruselem. Oznámila, že slovinské banky budou moci první část špatných úvěrů na nově vytvořenou státní „bad bank“. „Můj odhad je, že první špatné úvěry se budou moci převést na špatnou banku v červnu,“ prohlásila včera Bratušeková.

„Nutnost rekapitalizovat banky bude vyžadovat získání hotovosti skrze emise vládních dluhopisů,“ uvedli následně v noční zprávě o Slovinsku ekonomové Institutu mezinárodních financí. „Čím déle to bude trvat, tím větší bude tlak na snížení objemu bankovních úvěrů, pokles ekonomické aktivity a zbylý kapitál státem vlastněných bank,“ upozorňuje zpráva IIF.

Vydávání nového dluhu s otazníkem

Zmiňovaná emise vládních dluhopisů, která má Slovinsku poskytnout peníze potřebné pro banky, se přitom včera ukázala být problematickou. Slovinsko po nelichotivé zprávě OECD dokázalo vydat pokladniční poukázky pouze za 56 milionů eur, a získala tak jen asi polovinu z cílené 100 milionové částky. „Výsledek včerejší aukce nevrhl dobré světlo na schopnost Slovinska odsunout červnovou splatnost dluhu za 900 mil. EUR,“ uvedl pro Bloomberg Ameli-Renani, strátég pro emerging markets u Royal Bank of Scotland.

Lublaň předpokládala, že „bad bank“, jejíž zřízení proti původnímu plánu hodlá urychlit o tři měsíce a plánuje odčerpání toxických aktiv ze tří velkých bank v objemu asi 7 mld. EUR. Banky pak mají podle odhadu slovinské vlády potřebovat kapitálovou injekci ve výši až jedné miliardy eur.

Zpráva IIF počítá s tím, že si Slovinsko bude muset na trzích letos půjčit celkem 3,5 miliardy eur. Negativní scénář vývoje institutu ale upozorňuje, že v případě neakčnosti vlády a zhoršení podmínek v bankovním sektoru může výpůjční potřeba země v letech 2014 a 2015 následně vyskočit až na 5,8 miliardy eur, což by znamenalo celkem 9,3 miliardy eur v následujících třech letech.

Ekonomové Institutu mezinárodních financí ale radí investorům, kteří před dvěma týdny vyhnali pojištění země proti bankrotu až na půlroční maximum na 412 bazických bodů, zachovat klid. Slovensko by v případě problémů mělo totiž podle IIF nárok na preventivní pomoc záchranných mechanismů Evropské unie, protože dluhopisy země splňují podmínky stanovené pro nákup dluhopisů členských zemí na primárním trhu skrze ESM.

Slovinsko není Kypr

Slovinsko se navzdory rostoucím problémům v bankovní těší relativně dobrým známkám světových ratingových agentur. Od Moody’s má rating „Baa2“ a S&P i Fitch hodnotí závazky Lublaně známkou „A-“. Země tak má všechny tři hlavní ratingy stále v investičním pásmu. Srovnání s Kyprem v této oblasti proto selhává, neboť kyperský dluh hodnotí tyto tři světové ratingové agentury již více než rok – tedy před požadavkem o Nikósie o státní pomoc - nejrizikovějšími známkami z pásma „junk“.

Srovnání pokulhává i při pohledu na velikost bankovního sektoru. Zatímco v případě Kypru je přebujelý bankovní sektor na úrovni osminásobku výkonu tamní ekonomiky, slovinské banky svou velikostí dosahují „jen“ 1,5násobku hrubého domácího produktu Slovinska.

Náměstek generálního tajemníka OECD Yves Leterme včera navzdory nelichotivé zprávě o Slovinsku také uvedl, že země bezprostřední pomoc nepotřebuje. "Vláda této země je zatím bez potíží schopna zajišťovat své finanční potřeby," prohlásil Leterme. Proti spekulacím o potřebě finanční pomoci se již koncem března ohradil slovinský ministr financí Uroš Čufer.

(Zdroj: IIF, Bloomberg, Reuters, ČTK, CNBC)


Čtěte více:

Šéf Eurogroup: Kypr je nový vzor. Banky zachrání držitelé akcií, dluhopisů i vkladatelé
25.03.2013 16:27
Kypr představuje novou předlohu pro řešení problémů bank v eurozóně a ...
Kyperské drama jinak. 34 kamionů plných peněz na ostrov nepatřilo
03.04.2013 17:05
Názorná ukázka je vždy lepší, než nepřeberná změť čísel, řekli si na D...
Cena za záchranu: Propad HDP Kypru až o 13 % a miliardové ztráty „nevinných“ evropských bank
04.04.2013 17:57
Podmínky finanční pomoci, na které Kypr kývnul, mohou zemi letos uvrhn...
OECD: Slovinsko prochází tvrdou bankovní krizí
09.04.2013 12:44
Slovinsko čelí tvrdé bankovní krizi kvůli nadměrnému riskování, špatné...
Slovinsko přiznává velikost problémů domácích bank. Vytvoří pro ně „bad bank“
09.04.2013 17:54
Slovinské banky budou moci převést první část špatných úvěrů na státní...

Váš názor
  •  
    10.04.2013 15:07

    "Slovensko" by v případě problémů mělo totiž podle IIF nárok na preventivní pomoc záchranných mechanismů Evropské unie....poprosim autora o opravu clanku...SLOVINSKO nie je ten isty stat ako SLOVENKO, aj ked sme v EU obidve krajiny:)
    HERO
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)