Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Latinská Amerika má jistý post šéfa WTO

Latinská Amerika má jistý post šéfa WTO

26.04.2013 16:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Po papežovi by si Latinská Amerika mohla letos připsat další důležitý bod v obsazování vedoucích pozic klíčových světových institucí, tentokrát jde o post výkonného ředitele Světové obchodní organizace (WTO).

Souboj o křeslo šéfa WTO se zúžil na dva kandidáty: Herminia Blanca z Mexika a Roberta Azeveda z Brazílie. Ať už zvítězí jeden, nebo druhý, posílí to prestiž regionu ve světovém obchodu a také doloží jeho rostoucí hospodářský vliv.

Podle zdrojů deníku Financial Times se bývalému ministrovi obchodu a průmyslu Blancovi a velvyslancovi Brazílie při WTO Azevedovi podařilo v posledním kole vytěsnit soupeře z Nového Zélandu, Indonésie a Jižní Koreje. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do konce května, což by mělo vítězi dát čas na přípravu na převzetí úřadu po Pascalu Lamym, který v čele WTO oficiálně skončí 31. srpna.

Jeden z představitelů obeznámený s průběhem výběrového řízení favorizuje Mexičana Blanca. Nahrávat by mu měla pověst jeho metařské země, která se dlouhodobě zasazuje o odstraňování celních bariér a rozvoj světového obchodu. Mexiko, druhá největší ekonomika Latinské Ameriky, má uzavřené dohody o volném obchodu se 44 státy, což je jedno z nejvyšších čísel na světě.

Blanco se prý těší podpoře na celém světě, nejen ze strany jednoho či dvou regionů. V důležité oblasti pobřežních států Asie a Pacifiku se Mexiko může spolehnout na své členství v organizaci APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), do níž Brazílie nepatří.

Silnou stránkou brazilského protikandidáta Azeveda je prý podpora afrického kontinentu, kde má Mexiko jen sedm ambasád. Blanco se však na Afriku soustředil a během své kampaně ji navštívil třikrát, přičemž není vyloučena další cesta.

Brazílie se snaží protlačováním svých kandidátů na prominentní posty posílit svoji image hlavního světového vyjednavače. V roce 2010 se jí úspěšně podařilo prosadit Josého Graziana da Silvu na místo šéfa Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), a to právě v době, kdy světem otřásalo zdražování potravin a v obchodu se zemědělskými komoditami rostl protekcionismus. FAO tak získalo na významu.

Azevedo v rámci kandidatury vyzval k oživení systému světového obchodu, který je prý ohrožen paralýzou vyjednávání o jeho další liberalizaci. Výkonný ředitel WTO by podle něj neměl prosazovat agendu ve prospěch konkrétních zemí. Jeho brazilský původ je nicméně považován za dostatečnou záruku neutrality.

„V Brazílii a jinde se dnes obáváme, že oslabování WTO by nás mohlo přivést zpět k období unilateralismu, obchodních válek a bilaterálních a regionálních dohod bez ohledu na pravidla WTO,“ sdělil Azevedo v rozhovoru pro FT. Na neutěšenou situaci při vyjednávání širokých mezinárodních dohod o uvolnění obchodních bariér poukázal i Blanco. Dodal však, že firmy věří, že roky trvající rozhovory se mohou pohnout z místa.

Současné kolo vyjednávání, nazvané podle města svého počátku kolem z Dauhá, začalo v roce 2001. Dosažení kompromisu bylo na dosah v roce 2008, avšak ztroskotalo kvůli rozdílným pozicím v klíčových oblastech: zemědělství, clech na průmyslové výrobky, netarifních bariérách a službách. Největší spory probíhají mezi EU, USA a Japonskem na jedné straně a hlavními rozvíjejícími se ekonomikami (Brazílie, Indie, Čína, Jižní Afrika) na straně druhé. Za poslední roky ke znatelnému sblížení pozic nedošlo. Rozhovory však s přestávkámi pokračují.

(Zdroje: FT, BBC, WTO)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data