Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská lekce Evropě: Pro Hollandea červený koberec, Cameron má kvůli Dalajlámovi smůlu

Čínská lekce Evropě: Pro Hollandea červený koberec, Cameron má kvůli Dalajlámovi smůlu

26.04.2013 18:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Francouzského prezidenta na včera započaté státní návštěvě v Pekingu čekaly nejvyšší pocty, včetně obligátního červeného koberce na přistávací dráze letiště. Úcta prokazovaná Francois Hollandeovi ostře kontrastuje s otevřenou averzí, kterou čínské vedení v posledním roce chová vůči britské vládě.

Prudké ochlazení čínsko-britských vztahů se datuje do loňského května, kdy se premiér David Cameron setkal s Dalajlámou, který je kvůli svému angažmá v tibetské otázce trnem v oku čínských komunistů. Podle diplomatů a pozorovatelů je Hollandeova návštěva z čínské strany organizována tak, aby byl vyvinut patřičný tlak na Londýn.

Od kontroverzní květnové schůzky je Británie v čínské diplomatické klatbě. Plánované návštěvy čínských představitelů byly zrušeny a jediným formálnějším kontaktem bylo setkání bývalého ministra zdravotnictví Simona Burnse s jedním z šesti čínských viceministrů zdravotnictví.

„Číňané zcela nepokrytě zkoušejí Evropany způsobem, který zatím v takové síle nikdy neuplatnili,“ komentuje situaci bývalý britský diplomat Kerry Brown, který nyní vede čínská studia na univerzitě v Sydney. Evropská unie se teď podle něj musí rozhodnout, jestli je v pořádku, že si na jednu z nejvýznamnějších členských zemí může někdo takto dovolovat, aniž by ostatní členové neukázali jakoukoli solidaritu.

Britští představitelé by kontakty na nejvyšší úrovni rádi obnovili, ale v blízké době žádnou pozvánku nečekají. Cameron oficiálně o setkání nežádal a na mikrofon všichni popírají, že by bylo něco v nepořádku. Pro premiéra, který hodně sází na propagaci britských podniků v zahraničí, by ale slabá čínská karta mohla znamenat prohru v ekonomické diplomacii.

Čínské ministerstvo zahraničí po Cameronově schůzce s duchovním vůdcem Tibetu vydalo odsuzující prohlášení, podle něhož se Britové vážně „vměšují do vnitřních záležitostí Číny“ a „zraňují její city.“ Mluvčí ministerstva ve středu roztržku připomněla s tím, že v otázce jádrových zájmů je čínský postoj naprosto neměnný. Poznamenala také, že čínsko-francouzské vztahy se vyvíjí „extrémně dobře“.

Kvůli Dalajlámovi se čínský hněv v minulosti obrátil na Paříž i na Berlín. Dosud však odveta Pekingu netrvala nikdy tak dlouho jako v Cameronově případě. „Dřív si Británie mohla dovolit dogmatismus ve věcech jako lidská práva či Dalajláma, ale teď je to pro Čínu jako plácnout mouchu, která ji otravuje. Vzhledem k zacházení, které se nyní Británii dostává, pochybuji, že se ještě někdy nějaká hlava evropského státu s Dalajlámou sejde,“ tvrdí ex-diplomat Brown.

Zahraniční obchod zatím chladné politické vztahy neohrožují. Loňský import britského zboží do Číny zaznamenal 15,5% nárůst, což je téměř dvakrát tolik, o kolik vzrostl import zboží z USA. Z celé EU pak export do Číny vzrostl jen o 0,4 %. Je to ale posun v ekonomické dimenzi, co činí nynější poměry tak odlišné od minulé praxe. Před deseti lety byla Británie čtvrtým největším obchodním partnerem Číny a velikostí ekonomiky ji převyšovala. Dnes je Čína větší téměř v jakékoli kategorii a v postoji vůči tématům, které považuje za stěžejní, podstatně přitvrdila.

Francie, již trápí deficit obchodní bilance a pokles významu mezi světovými exportéry, může na Hollandeově návštěvě jen vydělat, zejména v sektorech dopravy, jaderné energetiky a luxusu. První den návštěvy francouzský prezident zajistil zakázky pro jaderný průmysl a také objednávku 60 letadel Airbus.

Číňané mají v posledních letech velký zájem i o francouzské sýry, vína, oblečení a módní doplňky. Prodeje šampaňského rostou zhruba 33% ročním tempem. Dovoz sýrů z Francie za posledních pět let narostl o 340 %.

Výkony francouzských či britských firem však blednou v porovnání s nezastavitelnou německou exportní mašinerií. Zatímco obě prvně jmenované země v roce 2011 do Číny dohromady vyvezly zboží za téměř 30 mld. GBP, německý export ve stejném roce dosáhl 70 mld. GBP.

(Zdroje: FT, CNBC)


Váš názor
  • Číňanky
    29.04.2013 9:04

    http://www.youtube.com/watch?v=1eO62vVHjT0 Městečko (režie Jan Kraus)
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m