Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České domácnosti a akcie... Patria vydala nový Třicetník

České domácnosti a akcie... Patria vydala nový Třicetník

07.05.2013 18:33
Autor: David Marek

Jak investují české domácnosti? Mění se jejich chování v čase? Jak jsme na tom ve srovnání s jinými zeměmi? Konzervativní je asi nejvhodnější přívlastek pro rozhodování domácností o formě úspor. Téměř nic na tom nezměnila ani finanční krize. Její vliv se projevil jen snížením prostředků domácností v investičních fondech.

Struktura finančních aktiv domácností se dlouhodobě prakticky nemění a více než polovinu finančních aktiv stále tvoří vklady v bankách a hotovost. Jediné, co se v posledních letech změnilo je investování do dluhopisů. Podíl dluhopisů na finančních aktivech domácností se zvýšil téměř z nuly na 3,4 procenta, a to především kvůli nabídce spořících státních dluhopisů, s nimiž ministerstvo financí přišlo v roce 2011. Další oblastí, kam se přesouvají úspory domácností, jsou penzijní fondy, patrně díky stoupající intenzitě debaty o udržitelnosti důchodového systému. Podíl úspor v penzijních fondech na finančních aktivech domácností stoupl již na 6,1 procenta.

Zaměříme-li se detailněji na akcie obchodované na burzách, zjistíme, že se postupně zvyšuje jejich zastoupení v portfoliích domácností, stále je však velmi nízké. Do oficiální statistiky rozvahy domácností v rámci národních účtů se kótované akcie dostaly poprvé v roce 1999. Tehdy držely české domácnosti akcie za 17,6 miliardy korun. Na konci loňského roku měly v akciích české domácnosti investováno 64,5 miliardy korun. Podíl akcií na celkových finančních aktivech až do finanční krize zvolna stoupal, od té doby však kolísá kolem 1,5 procenta.

V evropském kontextu jsou investice českých domácností do akcií výrazně podprůměrné. V zemích eurozóny se v průměru akcie podílí na finančních investicích domácností 3,6 procenta. V sousedním Polsku dosahuje tento podíl 3,1 procenta. Rekordmany v tomto ohledu jsou v rámci Evropy Finové držící v akciích více než desetinu svých úspor. Z dalšího grafu je patrné, že nižší podíl akcií mají jen čtyři země EU.

Vývoj pražské burzy s klesajícím počtem likvidních emisí a rostoucím počtem neveselých příběhů příliš nenahrává tomu, aby se podíl akcií na financích domácností zvýšil. Investicím do akcií nenahrává ani konkurence v podobě spořících státních dluhopisů a chystané daňové změny.

...celou analýzu si klienti Patria Plus mohou stáhnout ve formátu pdf ZDE


Váš názor
  •  
    09.05.2013 10:00

    Jednotlivé zástupní problémy jsou vhodné pro předhození dávům k zábavě a diskusi. Systémovým problémem tohoto státu je, že je řízen mafiánským způsobem, zájmovými skupinami, které se někdy rvou o rozdělení ovčína, aby se nakonec dohodli a o zisk se podělili. Zrova teď jsme svědky nástupu jedné takové skupiny, nezbývá než doufat že nějaké drobky spadnou pod stůl, pro ovčany.
    Homo
  •  
    09.05.2013 9:32

    Autor opomněl produkt investiční životní pojištění. Velké množství obyvatel spoří prostřednictvím tohoto naprosto neprůhledného produktu, který je stejně jako penzijní připojištění daňově zvýhodněn. Vstupní poplatek dobře skryt v odborné formulaci smluv je až 200% ročního vkladu a další průběžné poplatky, které si pojišťovna strhává automaticky bez povinnosti řádného vyúčtování. Výpovědní lhůta 2 měsíce. Za to tučná odměna zprostředkovatelům, u nás, jak překvapivé, nejvyšší v Evropě.
    berta
  • proč pro Českou burzu NE
    09.05.2013 7:21

    Patria se diví, proč investoři utíkají od české burzy jinam. Odpověď je jednoduchá. Na českém trhu je pár mizerných titulů. Investor může spekulovat pouze na jejich růst, nikoli na pád. Bohužel to se nějak nevyplácí. Zatímco na Vídeňské burze si může kdokoli nacvakat spoustu indikátorů, na Patrii musíte musíte být investorem plus. I tak to stojí za prd. Vedle toho má investor hromadu nabídek na obchodování s deriváty. K tomu mu vystačí 1000USD. Zdarma dostane perfektní obchodní platformu a při leverage 1:100 a více nadělá slušný zisk. No a pak tady máme pitomé české zákony. Podle českých zákonů pokud koupíte nějaký titul na dobu kratší než 6měsíců, poté, co ho prodáte, měli byste zdanit vrácené peníze. Resumé: Na České burze spekulují jen hlupáci.
    MarcoPolo
    • Re: proč pro Českou burzu NE
      09.05.2013 12:43

      Je to tak. Nejsou tady vytvořeny dostatečné podmínky pro nalákání nových investorů, zatímco ti staří odcházejí do zajímavějších destinací, jako jsou USA, Německo, VB...už dobrých pár let obchoduji akcie jen v Americe. Jen bych k tomu dodal, že si za to tvůrci trhu v ČR spolu s oběma burzami mohou sami. Místo toho, aby vytvářeli konkurenční prostředí, snižovali poplatky, zkvalitňovali služby, tak tady je už dobrých několik let stagnace jako hrom. Oni si myslí, že jsou Češi blbý, a že si toho nevšimnou, ale omyl. Oni si toho všímají a přecházejí k zahraničním brokerům a obchodují zahraniční trhy. Měli byste s tím něco konečně začít dělat, jinak i tak velký brokeři jako Patria a další začnou krachovat.
      Nyk Lísn
    • NEmyslím,
      09.05.2013 12:34

      že se tomu Patrie diví!
      lime
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.