Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Děkujeme, odejděte

Děkujeme, odejděte

19.08.2013 18:08

Možná by to k tomu svádělo, ale nadpis není vyjádřením se k současnému dění na naší domácí politické scéně. Pokud by byl, museli bychom se nutně zaobírat otázkou, ke komu bychom zvolali „prosím, přijďte“. Já bych zde dosti tápal, zdá se mi, že většinou platí ono „ti co mohou a umí, nechtějí, a ti co chtějí nemohou a neumí“. Držím se tedy svého kopyta a nadpis používám jako zkratku pro něco úplně jiného.

Tématem mých nedávných přípěvků bylo to, jak složité ve skutečnosti jsou zdánlivě povrchní tanečky kolem tržních očekávání (viz „Ceny jsou jedna věc, očekávání druhá“). Vedle toho jsme se zde nedávno zamýšleli nad eurodolarem. Shodou okolností nyní přichází Commerzbank s následujícím mé úvahy fůzujícím obrázkem. Ten ukazuje vývoj eurodolaru, kurz očekávaný trhem a kurz očekávaný analytiky (či přesněji řečeno medián průzkumu mezi nimi, což může být něco úplně jiného). Commerzbank přidává svá očekávání, která hovoří o tom, že dolar bude do roka a do dne mnohem silnější než čeká trh i analytici.

001

Commerzbank se ve své projekci opírá o tradiční pokrizový rámec – tedy o to, zda bude svou politiku více utahovat Fed, či ECB. Podle jejího názoru Fed „dříve či později“ ubere plyn (měli bychom si ale zvykat na výraz „tapering“ - i když je to další ne moc malebné slovo, bude tu s námi ještě dlouho). ECB je naopak kvůli vývoji na periferii uzamčena v uvolněné politice daleko více, což by nakonec mělo na euro dolehnout.

Nás by ale namísto tohoto poměrně „profláknutého“ scénáře mohla zaujmout spíše kombinace, kterou nabízí grafem implikovaný vývoj eurodolaru a vývoj na akciových trzích. U akcií jsem si před časem dovolil vyhlásit konec korekce předchozí korekce. Tedy konec období, kdy trhy „racionálně“ korigovaly předchozí pokles valuace vyvolaný šokem z toho, že monetární politika Fedu nebude uvolněna navždy. Připomeňme si, že pro pokrizový vývoj je typické, že posilování dolaru probíhá v prostředí rostoucí averze k riziku, která zároveň tlačí dolů ceny akcií. A opačně funguje růst náklonnosti k riziku. Pokud bude dolar skutečně posilovat jak implikuje graf, zkratkovitě bychom tedy čekali oslabování akcií. Čtenář ale tuší, že kvůli tomu bych se o tomto tématu znovu nerozepisoval a tuší správně.

Jak jsem už dříve naznačoval, může v současné docházet k tomu, že investiční vzorce se mění a posilující dolar bude nakonec doprovázet rostoucí akciový trh. Můžeme tomu říkat vzorce pozitivního nabídkového šoku. V první fázi si ale spíše užijeme zmatek (či zmetek tohoto vzorce), který plyne z toho, že trhy nedbaly mého vyhlášení korekce předchozí korekce a valuace dále rostly. Podle mého na úrovně, které jsou slučitelné jen s vírou, že ekonomická data se budou dále lepšit, k výraznému taperingu ale nedojde, o utahování nemluvě. Obojí ale mít nelze a trhy se s touto jednoduchou pravdou asi budou ještě chvíli prát. Konec konců, s logikou „pokud nebude ekonomický růst, bude uvolněná politika, pokud bude růst nebude uvolněná politika a uvolněná politika nebude jen (!) pokud bude růst“ možná zápasí nejen trhy (vede mě k tomu článek „Když inflační holubice pláčou“, ale asi jsem autora špatně pochopil). V této první fázi tak mohou akcie opět klesat i ruku v ruce s posilujícím dolarem, nenechme se ale mást – nejde o klasické pokrizové přepínání na averzi/náklonnost k riziku.

A nakonec se dostávám k nadpisu. Vše se uklidní až trhy (tedy my) pochopí a budeme se radovat z toho, že Fedu a spol. můžeme říci „děkujeme, odejděte“. Tedy ve chvíli, kdy nebudeme v šoku z toho, že odchází, ale budeme se na jejich odchod díky lepšící se ekonomice těšit. Ta doba je ale asi ještě daleko. Zatím se nám bohužel množí perverzní úvahy typu „čím hůře, tím lépe. Že nepřeháním ukazuje komentář z týdenního výhledu od Danske Bank: „The stock market is currently reacting negatively to the strong data due to anxiety over Fed tapering ...“

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university