Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké dluhopisy čeká chmurný podzim

Americké dluhopisy čeká chmurný podzim

04.09.2013 7:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americký dluhopisový trh, který si v květnu prošel šokovým růstem výnosů, má před sebou další krušné měsíce. Podle řady analytiků a správců portfolií budou muset ceny státních obligací, které jdou v protipohybu s výnosy, dál klesnout, aby začaly být pro investory opět atraktivní.

Sázka na americké dluhopisy se investorům upřednostňujícím klidný spánek před rizikem a vyšší návratností příliš nevydařila. Cenné papíry považované za jedny z nejbezpečnějších a nejlikvidnějších mají letos nakročeno k nejhoršímu výkonu od roku 1994, kdy Fed překvapivě začal zvyšovat sazby. Letos sice na žádné navyšování nedojde, avšak centrální banka s velkou pravděpodobností přistoupí k omezení stimulačních nákupů státních dluhopisů (QE), které dlouhá léta vytlačovaly ceny nahoru.

Na chystané utažení měnové politiky řada investorů odpověděla úprkem z dluhopisových fondů. Podle analytické odnože Thomson Reuters bylo jen za poslední tři měsíce z amerických podílových fondů a ETF zaměřených na aktiva s fixními výnosy vybráno 57,3 mld. USD. Tak velký a rychlý odliv dluhopisový trh naposledy zažil před devíti lety. Dluhopisové výnosy od května vzrostly o více než jeden procentní bod, na což mnozí nebyli připraveni.

Faktory stojící za růstovou dynamikou výnosů přitom zůstávají ve hře. Řada hráčů na trhu, na němž se protáčí přes 11 bilionů USD, očekává, že do konce roku se desetiletý dluhopis bude poprvé po dvou letech obchodovat se sazbou přes 3 %. V současné době se pohybuje kolem 2,75 %.

Následky dalšího nárůstu výnosů by pocítil celý svět. Už během jarních turbulencí na dluhopisovém trhu se přestalo dařit dividendovým akciím a burzy v rozvíjejících se ekonomikách typu Brazílie či Thajska zažily strmé poklesy. Během zatím posledního stoupání výnosů v srpnu americké akcie odepsaly 4,4 %, a mají tak za sebou nejhorší měsíc roku.

Pozornost investorů se teď bude upírat hlavně na Fed a makroekonomické indikátory, které si představitelé centrální banky stanovili jako měřítka nezbytnosti dalšího QE, zejména nezaměstnanost. Trhy tak budou s napětím očekávat páteční zprávy z amerického trhu práce a dvoudenní zasedání Fedu, které by mělo skončit 18. září. Tyto dvě události by mohly o budoucím kurzu dluhopisového trhu hodně napovědět. Konsensuální odhad počítá s tím, že nezaměstnanost by měla zůstat na 7,4 %.

Další pokles cen dluhopisů by již neměl probíhat tak drasticky jako na jaře. Růst výnosů by mohl zvýšit jejich atraktivitu v očích investorů, které dosud tato třída aktiv nelákala. Poptávku po ní by mohlo zvýšit i pokračování turbulencí v emerging markets, během nichž americké dluhopisy zpravidla slouží jako bezpečné přístaviště. Navíc tempo amerického hospodářského růstu stále není nijak oslnivé a inflace se také drží při zemi, což bude Fed od omezování QE odrazovat.

„Dočkáme se stálého růstu úrokových sazeb, ale jeho rychlost bude zvolňovat,“ tvrdí Matt Toms z dluhopisové divize ING U.S. Investment Management, která spravuje aktiva v hodnotě 122 mld. USD. Toms si schovává hotovost, kterou by mohl využít v případě poklesu cen. Momentálně preferuje korporátní obligace před státními.

Analytici JPMorgan počítají s tím, že výnos desetiletého státního dluhopisu se do konce prosince vyšplhá na 3,15 %. Zhruba 0,4% nárůst výnosu oproti stávajícím úrovním by znamenal přibližně 3,6% ztrátu hodnoty dluhopisů. Od začátku roku pokles hodnoty činí 6,8 %. Agregátní dluhopisový index banky Barclays letos odepisuje 2,81 %. V roce 1994 vykázal zápornou bilanci 2,91 %, což byl nejhorší výkon od roku 1976, kdy banka index začala sestavovat.

Podle Ricka Riedera, šéfa divize fixních výnosů v obřím fondu BlackRock, nelze očekávat velké sázky jedním či druhým směrem, dokud nebude jasné, kdo příští rok nahradí Bena Bernankeho v čele Fedu. „Domníváme se, že výnosy budou směřovat výš, až k 3 %,“ tvrdí Rieder.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Thomson Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university