Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co o nás říká naše „já“?

Co o nás říká naše „já“?

11.10.2013 18:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Obvykle se domníváme, že kdo často používá výraz „já“, je zaměřen sám na sebe, a to někdy až narcistním způsobem. Nový výzkum ovšem přináší překvapivý poznatek. Elizabeth Bernstein a James Pennebaker z University of Texas tvrdí, že bychom četnosti používání zmíněného slova měli věnovat pozornost, protože o lidech skutečně hodně vyjadřuje. Zároveň ale podle nich platí, že lidé, kteří ho hodně používají, mají menší sebejistotu než ti, kteří ho používají méně. Pokud někdo říká často „já“, cítí se podle tohoto výzkumu jako podřízený toho, s kým mluví.

Pennebaker uvádí, že o nás hodně říká používání zájmen obecně. Ukazují totiž, na co jsme vnitřně zaměření. Jestliže tak někdo používá často zájmeno „já“, může to obecně znamenat, že má velkou míru sebereflexe, ale i to, že si není jistý sám sebou, má fyzické či emocionální problémy. Pennebaker a jeho kolegové provedli pět studií na toto téma a výsledky ukazují, že lidé na vyšší pozici používali zmíněný výraz méně. „Já“ je mocnější, než si myslíme, a někteří terapeuti tak při řešení problémů v manželství dokonce trvají na tom, aby lidé při hádkách místo „ty“ používali „já“. Tedy například „já se cítím přehlížený“ namísto „ty se mi nevěnuješ“.

„Lidé na vyšších pozicích se dívají na svět kolem, zatímco lidé na těch nižších hledí sami na sebe. Názor, že ti první hovoří o sobě častěji, je naprosto mylný,“ uvádí Pennebake. Jak bychom tedy měli „já“ používat? Příklad s manželskou hádkou naznačuje, že jeho vyšší užívání je namístě, protože pak náš projev není tak obviňující. Nebo bychom ho měli používat méně jako lidé s autoritou? Pennebaker tvrdí, že „většinou více“. Zároveň ale uvádí, že lidé omezí používání zájmena „já“ podvědomě. I kvůli tomu, že lidé s vyšší pozicí myslí na to, co mají dělat jiní, zatímco podřízení uvažují o tom, co mají dělat oni. Naznačují to i zmíněné studie. Jedna z nich se zaměřila na e-mailovou korespondenci armády zveřejněnou v rámci tzv. Iraqi Perspectives Project. Náhodně vybraný vzorek ukázal, že vyšší hodnosti používaly „já“ méně často. Podobně dopadla analýza běžné e-mailové korespondence, kdy lidé na nižší pozici opět používali toto zájmeno méně a naopak.

Podle Pennebaker užívají „já“ také více ženy (které jsou citlivější než muži), lidé, kterým nevadí osobní témata, a mladší lidé stejně jako lidé v depresi. Překvapivé je, že lidé s narcistními sklony tak ale nečiní. A výrazu „já“ se vyhýbají i lidé, kteří skrývají pravdu. Ukazuje to třeba Twitterová komunikace atentátníka z Bostonu Džochara Carnajeva. Ten výrazy jako „já“ a „moje“ používal stále méně s tím, jak se blížil atentát. Brittany Norman z Midwestern State University to považuje za důkaz toho, že stále více něco skrýval – během jednoho měsíce klesla četnost použití zájmena „já“ z 9,57 % na 4,81 %.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • Moje
    14.10.2013 10:38

    JÁ mi říká, že jsem chytrá holka, když jsem sem vlezla a jen tak si vyklikala spousty peněz
    ZUZKA
    • Re: Moje
      14.10.2013 10:41

      Moje já mi vždycky poradí blbě. Nevíš čím to je? Já to nevím, ale vím jak s ním vyjebat. Vždycky to udělám obráceně :-)))
      Jesse
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data