Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dohoda ukončující politický pat prošla Kongresem. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat

Dohoda ukončující politický pat prošla Kongresem. Bankrot odvrácen do 7. února, tvrdá jednání budou pokračovat

16.10.2013 18:42, aktualizováno: 17.10. 8:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americké akcie nasadily k silnějšímu růstu poté, co lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid oznámil dosažení dohody na uvolnění financí pro vládu. Dohoda potom hladce prošla demokraty vedeným Senátem (81:18) i Sněmovnou reprezentantů ovládanou republikány (258:144) a ukončuje tak paralýzu vládních úřadů a odsouvá dluhový strop. Indexy S&P 500, DJIA i Nasdaq vzrostly o více jak procento.

Obsahem dohody je posun dluhového stropu Spojených států do 7. února 2014 a zajištění financování vlády včetně plynulého chodu úřadů do 15. ledna 2014. Pro ministerstvo financí to znamená po čtyři měsíce "zakopanou válečnou sekeru" a čas na přípravu série opatření, kterými dokáže odvrátit default ještě zhruba po měsíc od 7. února 2014, pokud by se situace znovu dostala do patu. Reid a McConnel ale oznámili, že se bude pracovat na široké finální dohodě, který by měla být na stole kolem 13. prosince tohoto roku.

Prezident Obama krátce po hlasování Senátu vystoupil s projevem, ve kterém kompromis ocenil. Rovněž vyjádřil přesvědčení, že budoucí spory nebude Kongres řešit v "hodině jedenácté". Reagoval tak na skutečnost, že dohoda vznikla jen několik hodin před tím, než by se Spojené státy ocitly před hrozbou platební neschopnosti

Texaský republikán Kevin Brady ze Sněmovny reprezentantů pro Bloomberg TV uvedl, že neschopnost Sněmovny přijít s vlastním plánem znamená, že její lídr John Boehner je v tuto chvíli odsouzen k přijetí jakéhokoli návrhu, který pošle Senát. "Touto naší neschopnostní jsme všichni frustrování," uvedl svůj úsudek za Sněmovnu. Senátní dohoda znamená, že sněmovní republikání neprotlačili v zásadě žádnou ze svých priorit. Vlivný republikánský senátor John McCain pro list The New York Times otevřeně prohlásil, že "Republikáni musí pochopit, že jsme tuto bitvu prohráli" s tím, že žádali něco, co nebylo dosažitelné. Dle průzkumu listu The Washington Post a televize ABC z pondělka 74 procent oslovených lidí nesouhlasí s tím, jak rozpočtovou krizi řeší republikáni. Proti Obamovi stálo pouze 53 procent Američanů. 

Reid a McConnel v úterý dočasně přerušili jednání o plánu, když Sněmovna zkusila předložit plán vlastní a v této snaze selhala. Fitch Ratings v úterý uvrhla od ní zatím nejvyšší "AAA" rating Spojených států do režimu revize s možným zhoršením a poznamenáním, že Spojené státy opět mají problémy s včasných dosažením dohody o řešení své fiskální situace.

Úterní napětí vyhnalo a dnešní potvrzení dohody opětovně zklidnilo výnosy na dluhopisech. Výnos na měsíční emisi klesl o 7 bps k 0,27 % poté, co dříve dosáhl 0,45 %, maxima od října roku 2008. 10letý dluhopis se musel smířit s růstem výnosu o 2 bps k 2,75 %. Emise splatná tento čtvrtek v objemu 120 mld. USD sklidnila výnos na 0,13 % z úterních 0,36 %.

Státní sektor se vrací do práce

Bílý dům nařídil zaměstnancům federální vlády, aby se dnes vrátili do práce po 16 dnech, kdy byla většina úřadů uzavřena kvůli sporům v Kongresu o financování státní správy. Příkaz dnes vydala ředitelka kanceláře pro rozpočet Bílého domu Sylvia Mathewsová Burwellová jen krátce poté, co prezident Barack Obama podepsal kompromisní dohodu schválenou oběma komorami Kongresu, která uvolňuje finance pro vládní úřady a zvyšuje dluhový strop. 

Statisíce federálních zaměstnanců po celé zemi se mají vrátit do zaměstnání dnes či v nejbližší den, kdy mají normálně pracovat. "Všichni zaměstnanci, kteří byli na nucené dovolené kvůli nedostatku peněz na provoz vlády, se mohou nyní vrátit do práce. Měli byste otevírat své úřady rychle a spořádaně," uvedla podle agentury Reuters Mathewsová Burwellová. Zdůraznila, že Bílý dům bude úzce spolupracovat s jednotlivými ministerstvy a federálními agenturami, aby byl návrat k plnému provozu co nejhladší.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda kvůli politickému patu zůstala 16 dní bez financí, stál podle ratingové společnosti Standard & Poor's americké hospodářství 24 miliard dolarů.

Kdyby dohoda nebyla...

Podle dosavadního stavu bez dohody by americká vláda narazila na dluhový strop tento čtvrtek 17. října s tím, že by ministerstvo financí dokázalo uřídit zdroje na nezbytné výdaje ještě několik dní. Ministerstvo financí podle informací agentury Reuters uvedlo, že bude mít k 17. říjnu k dispozici v hotovosti asi 30 miliard dolarů, a podle propočtů dokáže zřejmě díky daňovým příjmům hradit všechny platby včetně pohledávek věřitelů až do 29. října. Pokud ministerstvo poté odmítne upřednostňovat splátky dluhů před ostatními platbami, zejména na důchody nebo zdravotní výdaje, postihne USA platební neschopnost podle agentury Reuters bez schválené dohody 30. října. Ministerstvo sdělilo, že splácet přednostně dluhy nechce, a navíc je to prý z technických důvodů nemožné, tomu ale někteří ekonomové a komentátoři nevěří.

Pokud vláda promešká splátku úroků nebo jistiny dluhopisu, ocitne se technicky v platební neschopností. To by mohlo prudce srazit ceny amerických státních dluhopisů, otřást dalšími trhy a vyvolat mezinárodní finanční krizi s následnou recesí. Dluhový strop USA v současné době činí 16,7 bilionu dolarů, Kongres ho na tuto částku posunul v srpnu 2011. Vláda již několik měsíců využívá mimořádná opatření, aby se pod tímto limitem udržela. 

Jádrem sporů mezi zákonodárci je zdravotnická reforma prezidenta Baracka Obamy, jejímž ročním odkladem republikáni ve Sněmovně reprezentantů podmiňují uvolnění peněz pro státní výdaje. Obama žádá bezpodmínečné navýšení dluhového stropu a uvolnění financí pro vládu, ve sporu se opírá o podporu Senátu, který je pod kontrolou demokratů. Naopak republikáni, ovládající Sněmovnu reprezentantů, dosud pro svůj souhlas kladli požadavky v podobě rozpočtových škrtů a odkladu Obamovy zdravotní reformy.

Některá média tvrdí, že americká vláda své finanční závazky nikdy v historii vědomě neporušila, ačkoli v roce 1979 při obdobné patové situaci ministerstvo financí omylem jednu splátku úroků skutečně včas neprovedlo. Blog na portálu listu The New York Times z ledna 2011 s odvoláním na profesorku Carmen Reinhartovou ale tvrdí opak. Podle Reinhartové jediný dohledaný případ, kdy USA nedostály zahraničním dluhovým závazkům, se stal v roce 1790. Tehdy byl Washington pozadu i s domácími splátkami, což se opakovalo v roce 1933 během takzvané velké hospodářské krize.

Americký rozpočet na finanční rok 2013, který skončil v září, počítal s výdaji 3,8 bilionu dolarů a příjmy 2,9 bilionu dolarů. Deficit byl tedy stanoven na 900 miliard dolarů. Rozpočet pro současný fiskální rok očekává příjmy 3,03 bilionu dolarů a výdaje 3,77 bilionu dolarů.

Dodatek americké ústavy z roku 1868 říká, že právní platnost veřejného dluhu Spojených států, včetně dluhů plynoucích z plateb penzí a odměn za služby při potlačování vzpoury či rebelie, je nezpochybnitelná. Někteří investoři a právní experti proto tvrdí, že americký prezident má povinnost nařídit platbu úroků ze státních dluhopisů, i kdyby Kongres dluhový strop nezvýšil. Barack Obama tento názor nesdílí.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, CNBC, AP, čtk)


Čtěte více:

Americký pat: Obama varuje Wall Street, Buffett hovoří o vrcholu hlouposti, Rogers nabádá k opatrnosti
03.10.2013 20:08
Americké akcie nabraly výrazné ztráty poté, co prezident Barack Obama ...
Dalších šest týdnů bez dat
11.10.2013 18:41
Největší příležitosti bývají na trzích, ze kterých je málo dat. Rychlé...
Bankéři: USA si hrají s ohněm. Riskují status dolaru i mezinárodní respekt
14.10.2013 10:50
Balancování na hraně platební neschopnosti je nezodpovědné, narcisisti...
Jednání o řešení rozpočtové krize v USA se opět zadrhlo. Fitch varuje
16.10.2013 7:59
Chaoticky pokračují v americkém Kongresu snahy o znovuotevření vládníc...
Buffett: Dluhový strop je politickou zbraní hromadného ničení. USA si ale 237 let budovanou pověst nepokazí
16.10.2013 15:13
Spojené státy mají reputaci dlužníka platícího včas a čtvrtý nejbohatš...
Dohoda ve Washingtonu má být „velmi blízko“. Wall Street odpovídá rally
16.10.2013 16:38
Po měsíc politických bojů v americkém Kongresu ohledně výdajů americké...

Váš názor
  • Dluhový strop
    16.10.2013 20:52

    A k čemu tedy je ten dluhový strop? Prosím pana Obamu o vysvětlení :-)
    rac
  • CO NA TO
    16.10.2013 20:47

    TAKOVÁ VLÁDA ŠPANĚLSKA NEBO ŘECKA,TISKNOUT NEMŮŽOU A DRAZE PUJČOVAT MUSÍ
    prorok
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data