Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HDP ve 4. čtvrtletí: Nečekaně silné zrychlení české ekonomiky

HDP ve 4. čtvrtletí: Nečekaně silné zrychlení české ekonomiky

14.02.2014 9:24
Autor: David Marek

Oživení ekonomiky nabralo v závěru roku nečekané obrátky. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,6 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Takových výsledků česká ekonomika naposledy dosahovala v letech před finanční krizí. Meziročně se HDP zvýšil o 0,8 procenta.

Předběžné údaje jsou na detaily skoupé, nicméně prozrazují, že za mimořádným zrychlením růstu ekonomiky jsou investice do dopravních prostředků a strojního vybavení firem. Příznivě k vývoji HDP přispěl také zahraniční obchod. Spotřeba domácností i vlády zhruba stagnovala.

Zlepšený výkon ekonomiky snížil mezeru výstupu, tj. rozsah nevyužitých kapacit v ekonomice z 2,8 na 1,5 procenta. V průběhu letošního roku by mohlo dojít k uzavření mezery výstupu, což znamená, že by se postupně mělo zlepšení ekonomické situace začít promítat také do inflace, což ovšem v případě ekonomiky pohybující se na hraně deflace není problém, spíše naopak.

Za celý loňský rok HDP klesl o 1,1 procenta. Rychlé přehodnocení po dnešních datech ukazuje, že letos by ekonomika mohla růst zhruba o 2,5 procenta. Hlavním faktorem růstu bude zlepšení ekonomické situace v eurozóně, přičemž významně mu bude asistovat oslabení kurzu koruny po intervenci ze strany centrální banky.


Váš názor
  •  
    12.06.2015 14:38

    Domnívám se, že slovo "sračky" v souvislosti s touto diskuzí je slovo naprosto výstižné a tudíž ho lze stěží považovat za nějak extra vulgární. Pokud Patria tyto sračky nehodlá na svém webu nadále tolerovat, měla by tuto diskuzi uzavřít. Ale je to jen můj názor.
    ..
  • 12.06.2015 13:48

    Příspěvek byl smazán z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    ...
  • ... kadanfm je občan přemýšlivý
    12.06.2015 13:35

    ... samonasírací, nadaný jistou grafomanskou schopností. Kalka je občanka bez schopnosti abstraktního uvažování, kterýžto hendikep vyvažuje grafomaniackým zaujetím. Nudní jsou oba.
    ☺lolek☺
  • Přiznání omylu ve věci EET jsem se od Kalky podle očekávání nedočkal.
    12.06.2015 7:11

    Nedá se nic dělat, vysvětlení sémantického rozdílu pojmů "poplatník české daně" a "český daňový poplatník", které považuje za totožné, Vám zůstane odepřeno. Ale možná to přijde na přetřes v doučování - tak jen pozor, aby Vám tam nenabulíkovali nějakou další pitomost.
    JJa
  • 12.06.2015 4:09

    Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
    ☺lolek☺
    • Patrii
      12.06.2015 9:38

      ... rozepíši teď svůj pŕíspévek do několika po větách. Prosím o smazání toho, který je problematický. Nebo třebas všeho, je to vaše právo.
      ☺lolek☺
      • ... zkoumanec kadanfm
        12.06.2015 9:39

        ... takový byl titulek.
        ☺lolek☺
        •  
          12.06.2015 9:40

          ... kadanfm se po čase zapojil do debaty zajímavým nálezem.
          ☺lolek☺
          •  
            12.06.2015 9:42

            ... vzápětí se ukázalo, že jeho motivace byla lidsky pochopitelná, nicméně hloupá.
            ☺lolek☺
            •  
              12.06.2015 9:43

              ... šlo totiž o jakousi jeho ukřivděnost z časů minulých.
              ☺lolek☺
              •  
                12.06.2015 9:44

                ... inu, co taky lze očekávat od plnohodnotného zkoumance, že.
                ☺lolek☺
                •  
                  12.06.2015 9:52

                  ... intelektuální výkon to jistě nebude.
                  ☺lolek☺
  • Kadanfm, jednoduchá otázka.
    11.06.2015 21:22

    Co plátce účtuje v přiznání k dph na řádku 343, pokud tam neúčtuje vybrané dph jak tvrdíš? o)))
    Velkamedvědice
    • Re: Kadanfm, jednoduchá otázka.
      11.06.2015 23:48

      Upřímně ti povím, že se mi do této diskuze vracet nechce, ač jinak rád diskutuji o něčem zajímavém. Dnes např. na mou výtku, aby si nepoužíval různé weby, ale držel se zákona, mi napíšeš toto: "Mimochodem české účetní standarty vychází ze zákona o účetnictví, těžko říct, proč ho nerespektuješ, když chceš zákon a píšeš něco o webech.". Přitom jsem tu vložil výcuc z rozsudku soudu a odkaz na nějaký zájmový web jsi tu vložil ty sám a přesto na místo sebe obviňuješ mě z nerespektování zákona. Poslední diskuze mezi námi byla ta o maloobchodě za první kvartál, ve které jsi něčí domněnku, že růst maloobchodu nekorespondoval s výběrem DPH, označil za důkaz, přitom čísla z MF ukázaly něco jiného. Přesto ti nedělalo problém napsat, že jsem natvrdlá trubka, co rozmazává hov... Tvé počty procent tamtéž byly takovou třešničkou na dortu. Stát se nějaká chyba mně, tak se tu začnete posmívat a poplácávat po ramenou, jak jste mě dostali na lopatky. Nízká forma diskuze, kterou tady pilně budujete dva a půl roku, je natolik pevně uchycená, že si nedělám nejmenší iluzi o tom, že by se mohlo něco změnit. Abych ti udělal velkou radost a měl jsi nějaký důkaz k ruce, že jsem z nepřátelského tábora, pak věz, že jsem si z vlastního zájmu přečetl první svazek Kapitálu. Co jsem si z toho odnesl za ponaučení a co všechno v životě jsem přečetl, uvádět nebudu, protože jméno Marx všechno spolehlivě zastíní. Paradoxem je, že Marxem používaný urážlivý formát a plamenná obhajoba názorově spřízněných tolik připomíná tebe samého. Patrně proto se jej a Kalky. kterou považuješ za Marxe, tak štítíš. A číst dokola opakované příspěvky ostatních, jako kdyby je psal automat na pětikoruny, vyďobávání paragrafů z kontextu a čekání na soudný den 1111., mne opravdu nebaví. Nad Kalčiným obviněním, že někteří diskutující čtou Mateřídoušku a Sluníčko, se člověk alespoň zasměje.
      kadanfm
      • Technická Kadanfm
        12.06.2015 8:11

        Ještě k Tomu Tvému breku! Kolega, kterého si tenkrát nepochopil azbytečně napadl a tím vyvolal konflikt vysvětloval K, proč dań nerostla tak jak si ona představovala, nemluvil jen o čtvrtletí, kdy rostlopouze o faktu, že růst odstartoval export, podniky a státní zakázky, domácnosti se přidali pozdeji. Zavádějící byl už masážní titulek domácnosti táhly, místo začali táhnout..Ty si vtipně zprůměroval celé čtvrtletí, ve skutečnosti pokud si pamatuji byl za čtvrtletí výběr 3,2 a z toho v březnu 2!! Takže leden a únor byl zhruba po 0,6, což si vtipně opět zapomněl. Nicméně s Tebou končím, nerad bych abys proplakal zbytek života..
        Velkamedvědice
        • Re: Technická Kadanfm
          12.06.2015 10:11

          Končím s tebou, abys mě opět neobvinil, že Tě stalkuji a nebrečel, což si už v minulosti při věcné debatě dokázal. a protože uhýbáš jako zbabělec a jen si léčíš mindráky. Z věcné roviny včerejší debaty si přešel do osobní jako holčička. Nebyla to debata o výběru, jak si se rozplakal. Věcnou úroveń si nezvládl. Že jsem tvá procenta tenkrát nepřepočítával, jen špatně pochopil Tvé vyjádření, jsem psal už tenkrát. Prostě si tentokrát opět nedokázal vyvrátit ani citaci placena v ceně, a nepochopil výrok soudu, ani odpovědět na věcnou technickou, co tedy eviduje plátce na řádku či podřiádcích 343, když to není dph a zbaběle uhnul na jinou debatu. Možná jsem směšný, ale ty si k pláči. Domin reagoval správně na natvrdlost Kalčina příspěvku, která nechápala, proč se nevybírá dph souměrně více, s Tebou se nebavil. Už tenkrát Ti to bylo vysvětleno, dále to rozmazávaz nebudu. Sbohem plačko. PS Jinak si opravdu úchyláček, že mě dva roky někdo napadá neovlivním, klidně nadšeně tleskej, jak je nzákeřný stalker vtipný, převracej, a tahej do toho .poliku Mimochodem, nikdy jsem K o jejich politických názorech první nepsal, jen v v okamžité reakci, pokud mě oslovovala jako zkoumance s mozkem vymytým komunismem.
          Velkamedvědice
          • VM
            12.06.2015 11:19

            Citace tvých dnešních slov: "Domin reagoval správně na natvrdlost Kalčina příspěvku...". Příspěvek Domina nebyl umístěn pod příspěvkem Kalky, ale byl založen jako nové vlákno. Domin použil oslovení "všichni" a množné číslo. Tedy stále lžeš, jak je u tebe zvykem. Z diskuze děláš lživou propagandu a proto se ode mne žádných věcných příspěvků k tématu DPH nedočkáš. Nemá to totiž cenu.
            kadanfm
            • Re: VM
              12.06.2015 11:27

              Nebeč lháři. Pokud nejsi schopen věcně diskutovat, nemá cenu se vymlouvat. Nic po Tobě ani nechci, ty si včera začal a pak zbabělew utekl k jinému tématu.
              Velkamedvědice
              •  
                12.06.2015 11:31

                Všemi myslel, Ty, co s ní o výběru diskutovali. Ne Tebe.
                Velkamedvědice
                •  
                  12.06.2015 11:37

                  A mimochodem. Tvůj vzor psal, že se dph nezdvihlo, tak se hádej s ní... Celé si to opět domotal..
                  Velkamedvědice
                  •  
                    12.06.2015 11:49

                    Takže když Kalka byla názoru, že DPH nevzrostlo, což bylo patrně v souladu s názorem tvým i Dominovým, tak proč píšeš, že reagoval na natvrdlý příspěvek Kalky? Nezamotáváš se v tom trochu ty sám?
                    kadanfm
        • Re: Technická Kadanfm
          12.06.2015 9:32

          Domin, kterého označuješ za kolegu, zahájil svůj příspěvek větou: "To jsou tady všichni tak natvrdlí nebo Vám chybí vzdělání. " Moje reakce byla: "Než ostatní označíš za natvrdlé nebo nevzdělané, tak si přečti víc než nadpis - tržby v maloobchodě.". Tedy s tvým tvrzením, kdo koho napadá, tradičně lžeš. Jak vidno, ani dnes procentům ještě nerozumíš. Tvoje poznámka, že se mnou končíš, je vtipná. 2,5 roku tady skončit nedokážeš a krátce předtím mi oznamuješ, že si budeš hrát na stalkera. Uražený nejsem, ale otrávený z tvé diskuzní úrovně určitě ano.
          kadanfm
      •  
        12.06.2015 1:57

        Ku*wa Kadanfm co tady porád kličkuješ s jakýmsi výrokem soudu,copa neznáš kvalitu rozhodování českých soudů?Není tady základní autoritou zákon sám?A copa se tam píše?Přečet sis už pořádně díl 11 par.84 ze zákona o DPH?My tady s Kaluš diškutujem problém kdo platí DPH a ,my tvrdíme že ho platí koncovej spotřebitel v ceně zboží.Tudíž diskuze se přenesla do roviny "je DPH součástí maloobchodní ceny?Platího teda koncák v ceně plátci?Kaluš zarytě tvrdí,že ona DPH neplatí,že DPH není součástí maloobchodní ceny pro spotřebitele,ale zákon jasně říká tohle v uvedeným paragrafu " Nárok na vrácení daně zaplacené v ceně zboží nakoupeného v tuzemsku může uplatnit osoba, která"!!!!!!!Vytiskni si to a vylep nad postel a aspoň dvakrát denně se před tím pomodli a popros Boha za lepší porozumění zákonům a životu vůbec ,protože tady ti zákon explicitně s citem jako malýmu děcku jasně sděluje ,že v ceně zboží se platí i to sku*wený DPH ,tak vočom další diskuze?
        Brutus
        • Brutus
          12.06.2015 2:28

          ...marný, je to totiž takovej rozumbrada chytrolín a zároveň urážlivá plačka. Smrtelná kombinace, ;)
          db
      •  
        12.06.2015 0:29

        A ve webu byl odkaz na čus č. 017 které vychází ze zákona, aby sje nemusel hledat sám nebudu Ti vše vysvětlovat a už Ti ostatně nebudu vysvětlovat nic. Nechápu, proč si věcnou diskuzi převedl do osobní roviny..Rozšlápnuté ubrečené kuří oko.
        Velkamedvědice
      •  
        12.06.2015 0:21

        Sem patří reakce z 00.13 / Jen snad dodám k Tvým číslům v minulé debatě, Těm se nevěnoval pozornost, protože po minulých diskuzích o dph Tě nepovažuji za inteligentního. A to jsem se vůl chtěl za poslední nedorozumění několikrát omluvit. Asi Tě budu taky stalkovat, ať zjistíš, co obhajuješ. o)) Ale neboj, na rozdíl od té mršky, co obhajuješ vynechán Tvou rodinu a nebudu lhát. Sbohem.
        Velkamedvědice
  • a z trochu jiného soudku.
    11.06.2015 17:49

    "...Moskevští statistici ve čtvrtek prezentovali smutná čísla: počet Rusů žijících pod hranicí bídy se za první tři měsíce letošního roku zvýšil o alarmujících 16 procent. Jsou to další znepokojivé údaje poté, co byla zveřejněna zpráva o růstu úmrtnosti v Rusku...."
    ...
  • Z rozhodnutí NSS
    11.06.2015 15:31

    Částečně dílem náhody jsem narazil na rozsudek Nejvyššího Správního Soudu, který se zabýval případem spojeným s DPH. Operátor O2 svým zákazníkům poskytl bezplatně bonusy a za jejich dodání svým zákazníkům zaplatil DPH a tuto daň uplatnil jako svůj náklad při vyměření daně z příjmů. Tento postup napadlo Finanční Ředitelství, které podalo žalobu k Městskému Soudu, který rozhodl ve prospěch FŘ. Proti rozsudku MS podal O2 kasační stížnost k NSS a tento rozhodl v prospěch O2 a případ vrátil. Rozhodnutí NSS vyšlo ve sbírce rozhodnutí pod č. 2530 a zde je znění právních vět vyvozených z případu (v době skutku platily ještě předchozí zákony o DPH a o správě daní): I. Sleva z ceny (§ 14 odst. 5 zákona č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty), která mění základ daně z přidané hodnoty a její výši, musí být vždy spojena s konkrétním zdanitelným plněním. Tato podmínka již ale neplatí pro jiné formy motivace zákazníků (tzv. bonusy), a tím je od slev z ceny také odlišuje. II. Osoby, které jsou povinny platit daň (§ 3 odst. 1 zákona č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, v praxi spotřebitelé), nejsou poplatníky ve smyslu § 6 odst. 2 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. III. Odvedení daně z přidané hodnoty na výstupu je výlučně povinností plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění. Nejde o daň zaplacenou za jiného poplatníka podle § 25 odst. 1 písm. r) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. http://www.nssoud.cz/main2col.aspx?cls=EvidencniListVety&evl_id=28587&menu=266 Zde citace z rozsudku, kterým NSS soud k uvedeným právním větám došel: Vedle toho je třeba zdůraznit, že pojmy „poplatník“ a „plátce daně“ (stejně jako z hlediska § 6 odst. 1 daňového řádu jim nadřazený pojem „daňový subjekt“) jsou pojmy hmotného práva, proto plátcem a poplatníkem daně může být toliko ten, komu daňové zákony (případně daňový řád) ukládají hmotná práva a povinnosti. Právě tato kritéria je třeba aplikovat na tzv. osoby, které jsou „povinny platit daň“, tj. pojem, s nímž operuje zákon o DPH, který tyto osoby v § 3 odst. 1 vymezuje jako „v tuzemsku osoby, v jejichž prospěch je zdanitelné plnění uskutečňováno, a při dovozu zboží osoby, jimž má být propuštěno zboží, pokud zákon nestanoví jinak“. Pojem „poplatník“ zákon o DPH nepoužívá a nezná jej; proto je třeba se zabývat tím, zda s ohledem na charakter definice obsažené v § 6 odst. 2 d. ř. tato definice nedopadá právě na osobu ve smyslu § 3 odst. 1 zákona o DPH. Z formálního hlediska by bylo možné na tuto otázku odpovědět kladně (zákon o DPH vlastní definici poplatníka neobsahuje, a proto lze použít definici obecnou). Z pohledu kritéria hmotných práv ale nelze než odpovědět záporně. Osoba, která je povinna platit daň, totiž žádné povinnosti (ani práva) nemá, zákon o DPH jí přímo ani nepřímo nic neukládá. Nemůže se proto jednat o daňový subjekt ve smyslu § 6 odst. 1 daňového řádu, a ani o poplatníka ve smyslu § 6 odst. 2 d. ř. Odlišná sofistikovaná terminologie je tedy záměrem, který má vyjádřit právě to, že na tuto osobu sice DPH dopadá ekonomicky (nese daňové zatížení), ale současně s tímto jejím postavením nejsou spojena žádná veřejnoprávní práva, povinnosti ani odpovědnost pro případ, že tato osoba (např. v postavení příjemce služby) příslušnou DPH nezaplatí nebo ji zaplatí v nesprávné výši. Pro takový případ vznikne pouze soukromoprávní vztah mezi touto osobou a plátcem; plátce je totiž pod svou majetkovou odpovědností povinen DPH odvést vždy ve správně výši, bez ohledu na to, zda ji ve správné výši, resp. vůbec vybral. Odvést DPH na výstupu je tedy výlučně povinností plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění, a nemůže být daní zaplacenou za jiného poplatníka. Konec citace.
    kadanfm
    • Re: Z rozhodnutí NSS
      11.06.2015 16:47

      o)) Ale krásně to vysvětluje a dokládá fakt, že neplátce, třeba trhovec s dph vůbec nepracuje, nemůže ji tedy nikom na rozdíl od plátce účtovatat a proto neplátce K nikdy nemohla vystavit daňový doklad..
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m