Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krize, kterou všichni čekají a ona ne a ne přijít

Krize, kterou všichni čekají a ona ne a ne přijít

10.03.2015 6:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Asi před dvaceti lety se rozšířil názor, že výnosy japonských vládních dluhopisů půjdou prudce nahoru. Logika byla jednoduchá: Demografické změny povedou k tomu, že stále více důchodců bude záviset na státu, co se týče příjmů a zdravotní péče. Ve stejnou dobu bude klesat počet lidí v produktivním věku a tudíž i celková daňová báze. Výsledkem měla být ekonomická stagnace a rostoucí propast mezi vládními výdaji a příjmy. Následně dojde k prudkému růstu poměru dluhu k HDP. Investoři pak odmítnou nadále financovat rozpočtové deficity, sazby porostou, což ještě zvýší tlak na veřejné finance. Vláda si pak bude muset vybrat mezi defaultem a hyperinflací.

Řada investorů tak začala sázet proti japonským vládním dluhopisům a otevírala na nich krátké pozice. V roce 1995 jejich výnosy dosahovaly asi 4,6 %. V roce 1998 se ale propadly na 2 % a nad tuto hranici se už nikdy nedostaly. Pokud měl někdo po celou dobu dlouhé pozice, získal jen na pohybu cen návratnost převyšující 20 %. Nyní dosahují výnosy těchto obligací 0,4 % a není divu, že investoři o japonských dluhopisech hovoří jako o strojích vyrábějících vdovy.

Paradox je v tom, že zatímco zmíněná investiční teze nevyšla, základní ekonomická logika se naplňuje. Někteří investoři se proto stále domnívají, že pokud nedojde k významné změně v ekonomické politice, riziko krize bude stále vysoké. Proti ní stojí neobvykle vysoká averze k riziku ze strany japonských střadatelů a institucionálních investorů. Podle medvědů to ale jsou jen přechodné faktory a krize dříve či později přijde. Známý japonský ekonom Takatoshi Ito tvrdí, že přijde, pokud se všeobecná spotřební daň nezvýší alespoň na 15 %. V dubnu minulého roku byla zvýšena z 5 na 8 %, což ale ekonomiku podle očekávání poslalo do recese. Na letošní rok bylo naplánováno další zvýšení, které však bylo odloženo i díky tomu, že zaintervenoval profesor Krugman.

Ito tvrdí, že poptávka po japonských vládních dluhopisech ochladne ve chvíli, kdy penzisté začnou využívat své úspory a firmy přestanou zadržovat své zisky, které recyklují do vládních obligací. Odhaduje, že následná krize by mohla přijít v letech 2021–2023. Vyvolá ji spirála neustále rostoucích sazeb, která nakonec povede buď k hyperinflaci či k defaultu. Takové argumenty ale mohou být matoucí, protože japonská centrální banka už nyní kupuje více dluhopisů, než vláda vydává. Je to patrné i z následujícího grafu, který ukazuje čisté vydané dluhopisy (tedy očištěné o nákupy centrální bankou) v hlavních světových ekonomikách. Zatímco v USA a Velké Británii je číslo pozitivní, v Japonsku a eurozóně je negativní:

gr

Japonská centrální banka tvrdí, že s nákupy vládních obligací bude pokračovat do doby, kdy bude dosaženo inflačního cíle ve výši 2 %. To by znamenalo, že jakýkoliv růst sazeb, který by ohrožoval růst a dosažení inflačního cíle, bude eliminován monetární politikou. K tomu můžeme přidat několik dalších faktorů. Japonský dluh je z naprosté většiny denominovaný v domácí měně a drží ho domácí subjekty. Je tedy jen nástrojem, který přesouvá příjmy od jedné skupiny Japonců k druhé. Výše sazeb pouze určuje, jak velký tento transfer je. To má své dopady na fungování ekonomiky, není však jasné, proč by změna těchto transferů měla skončit krizí poškozující růst.

Výše japonského vládního dluhu se také často udává způsobem, který je zavádějící. Ito například opakovaně používá údaj 245 % HDP. Ačkoliv je správný, nebere v úvahu to, že znatelná část dluhopisů je držena vládními institucemi. Pokud toto číslo očistíme, dostaneme se podle MMF na 140 % HDP. Ministerstvo financí dokonce tvrdí, že poměr dosahuje 90 % HDP. Jestliže vezmeme v úvahu dluhopisy držené BoJ, dostaneme se k 50 % HDP.

Abenomie se mimo jiné snaží o to, aby Japonci začali ve svých investicích více riskovat. Jestliže se přesunou od hotovosti k investicím s vyšší návratností, mělo by to být pro růst pozitivní. Podobně můžeme uvažovat o firmách. Přestanou-li hromadit hotovost a namísto toho budou vyplácet peníze akcionářům a zvednou své investice, mělo by to růst podpořit. Pokud zvážíme podobné faktory, není jasné, proč by se měla spotřební daň dále zvyšovat. Ukrajuje totiž z kupní síly domácností. Slabá měna nyní zdražuje dovozy, akciový trh roste, což ale prospívá jen některým. Byly sníženy korporátní daně. Mohlo by se zdát, že Abenomie je vlastně plánem na přesun bohatství od domácností směrem ke korporátnímu sektoru. Nakonec by samozřejmě mělo dojít k růstu mezd, který by měl vyvážit zvyšování daní. Zda k tomu dojde, není zatím jasné. Celkově se ovšem zdá, že fiskální krize je mnohem menším nebezpečím než postupný pokles životního standardu.

Autorem je Matthew C. Klein.


Zdroj: FTAlphaville


Čtěte více:

Tesla bude v Číně propouštět; šéf čínské divize má nůž na krku kvůli špatným prodejům
09.03.2015 15:00
Známý výrobce elektrických aut Elona Muska - Tesla Motors Inc (TSLA.O)...
Kvantitativní uvolňování - den první
09.03.2015 15:16
Dnešním dnem odstartovala Evropská centrální banka svůj program nákupu...

Váš názor
  • Hádanka
    10.03.2015 17:52

    Všude se sere nikde jí nikdo nechce a o její z prstu vycucaných moudrosti nikoho nezajímají. Ted' tady vysvětluje důležité a složité dan'ové komplikace v Japonsku. Zítra pravděpodobně tady bude rozebírat dan'ové DPH a kdo co platí při stavbě iglů na Aljašce. Jinak volička Virozidenta a obdivovatelka velkého Putitlera. Kdo to je
    MN
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m