Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Deutsche Bank (DIP), Barclays (DIP), Verizon

Summary: Deutsche Bank (DIP), Barclays (DIP), Verizon

21.01.2016 17:03
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Problémy Deutsche Bank (DIP) zatím stále neberou konce. Dokazuje to zveřejnění profit warning, v němž se německá banka nechala slyšet, že ztráta za 4Q15 dosáhne -2,1 mld. EUR. Konsensus vyhlížel „pouhých“ -0,6 mld. EUR. Varování má dvě primární příčiny. Jednou z nich jsou neprovozní náklady. Mezi ně patří zejména náklady na soudní urovnání, ale také náklady spjaté s restrukturalizačními iniciativami. Jakkoliv tyto položky ubližují hospodářským číslům, z povahy se jedná o mimořádné náklady (ačkoliv se sluší přiznat, že jsou v posledních letech poněkud pravidelnější) a akciím škodí relativně méně. Horší zprávou je nicméně druhé ostří varovného meče v podobě tržeb. Ty měly ve čtvrtém kvartále vyšplhat na 6,6 mld. EUR, zatímco odhady pracovaly s hodnotou 7,4 mld. EUR. Viníkem má být údajně investiční divize, na kterou ostatně cílí významná část restrukturalizačního úsilí banky. Akcie odepisují 5 %.

Britská banka Barclays (DIP) hodlá propustit 1200 zaměstnanců a uzavřít některé operace v Asii, Brazílii a Rusku. Taktéž hodlá osekat své operace v oblasti obchodování se vzácnými kovy. Akcie připisují 2 %.

USA:

Verizon ve čtvrtém kvartále loňského roku hospodařil s upraveným ziskem na akcii ve výši 89c, což meziročně představuje nárůst o 25,4 %. Výsledek o cent předčil konsensuální očekávání. Operátor pak překonal odhady také v sledované kolonce přírůstku paušálních zákazníků, jichž ve čtvrtletí přibylo 1,5 mil (vs kons. 1,4 mil). Opět se taktéž potvrdila solidní klientská spokojenost, když tzv „churn rate“ tedy podíl zákazníků, kteří od Verizon odešli, zůstává pod jedním procentem.

Tržby ve čtvrtletí meziročně narostly o 3,2 % na 34,3 mld. USD (vs kons. 34,1 mld. USD). Zhruba 200 mil. USD pak přihrály aktivit v oblasti IoT (Internet of Things), která do budoucna může představovat významný zdroj příjmů. Kouzlo segmentu pak tkví zejména v schopnosti propojovat věci a výrazně tím usnadňovat řízení každodenních záležitostí člověka. Pro budoucí rozvoj je pak nezbytná silná a dostatečně kvalitní konektivita umožňující rychlý přenos dat. Právě v tomto směru je Verizon poměrně vhodně exponován. V posledních letech investuje do vlastních sítí (například namísto tradičních měděných kabelů pracuje na pokládání optických kabelů – ty jsou schopny výrazně rychleji přenášet data v síti), zároveň pracuje na rozšíření „chytrých“ technologií mezi spotřebitele. Jedním z projevů je výrazný nárůst prodejů v oblasti hardwarových zařízení (smartphony, tablety…) - ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku tržby meziročně narostly o 29 % na 5,4 mld. USD. Nicméně s prodeji hardwaru jsou spojeny i určité nevýhody. Velká většina aktivací zařízení probíhá s využitím splátkových plánů (67 % ve 4Q), či/a za zvýhodněných podmínek, což negativně doléhá na průměrnou výši faktury (ARPA meziročně klesla o 6,6 %).

Verizon v minulém roce navýšil vygenerovaný provozní peněžní tok o 8,3 mld. USD na 39 mld. USD, když většina nárůstu míří za růstem čistého zisku. Kapitálové výdaje zůstávají stabilní okolo 17 mld. USD (s obdobnou hodnotou počítá společnosti i v roce letošník), díky čemuž Verizon dokáže generovat poměrně solidní volný peněžní tok. I proto si společnost v loňském roce mohla dovolit vyplácet nadstandardní dividendu (za celý rok při současné ceně dividendový výnos ve výši 5 %) a realizovat akciový odkup. Čistý dluh loni mírně stoupl, vůči provoznímu zisku EBITDA nicméně poklesl (na 2,2x násobek). Akcie připisují necelá 3 %.


Čtěte více:

Summary: Renault, Adidas, Ford, Facebook
18.01.2016 17:16
Francouzský výrobce automobilů Renault zvýšil v roce 2015 své globální...
Summary: ASML, Goldman Sachs, IBM
20.01.2016 17:36
Evropa: Komentář k výsledkům ASML Holding (DIP) za 4Q15najdete ZDE. U...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university