Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde skončí tržní „blbá nálada“?

Kde skončí tržní „blbá nálada“?

10.02.2016 17:45

Trhy definitivně propadly „blbé náladě“, DAX kvůli vývoji posledních týdnů za posledních 12 měsíců odepisuje více než 17 % a americký SPX asi 10 % - viz následující graf. Vše už nebezpečně zavání sebenaplňujícím se proroctvím, které dokáže divy a které lze jen těžko uchopit nad rámec prostého konstatování, že vše skončí, až to skončí.

Blba nalada.png

Zdroj: Bloomberg

Výše uvedeným konstatováním „skončí to, až to skončí“ bych dnes ale nerad skončil já. Čtenářovi v souvislosti s posledním vývojem doporučuji článek „Pokud nyní přijde recese, peníze z vrtulníků nás asi neminou“. Líbí se mi mimo jiné i proto, že o penězích z vrtulníků jsem tu již před delším časem psal v tom smyslu, že není pravda, že by centrální banky už neměly nástroj, kterým by mohly stimulovat ekonomickou aktivitu. Ony jen nemají to, co bych definoval jako „politicky a společensky přijatelný“ nástroj. Jenže tato přijatelnost se může již brzy ukázat jako luxus, který si nemůžeme dovolit (doufejme, že ne).

Co je a není přijatelné

Mohli bychom tvrdit, že centrální banky v posledních letech udělaly hrubou chybu na straně osvěty. Tedy na straně vysvětlování toho, že některé nástroje mohou být netradiční, ale kvůli tomu bychom je neměli odmítat. Tuto chybu jednoznačně udělala i ČNB, když podstatně podcenila všeobecnou informačně-vzdělávací kampaň před kurzovými intervencemi.

Jenže ono to na druhou stranu vypadá, že centrální banky a jsou schopny ovlivnit a vzdělávat jen do určité míry. Za ní už je odborná i laická společnost poměrně pevně rozdělena na „pro a proti“ tábor bez ohledu na to, jaké jsou racionální argumenty*. Jinak řečeno, od určité hranice nezvyklosti rozhodují emoce a dojmy a ne data, rozumné modely a myšlenkové rámce. Je otázka, zda peníze z vrtulníků (třeba 500 eur každému plnoletému v eurozóně) leží ještě před hranicí vysvětlitelnosti, či už jsou daleko v oblasti dojmologie.

Akcie a stimulace

Mezi exotické alternativy můžeme mimo peněz z vrtulníků (které mohou být mimochodem mnohem efektivnější a zároveň mnohem transparentnější a ekonomicky spravedlivější než QE) zařadit nákup netradičních aktiv, tedy zejména akcií. Kolegové z Natixis dokonce jdou tak daleko, že tvrdí, že ECB, respektive likvidita od ní u nich nakonec skončí. Důvody jsou prý v kostce následující:

„Politika ECB bude ještě více uvolňována, ale je velmi nepravděpodobné, že nová likvidita bude investory použita k nákupu vládních dluhopisů, protože jejich výnosy jsou mimořádně nízko. Zahraniční investice budou stále méně atraktivní, protože situace ve zbytku globální ekonomiky se zhoršuje. Korporátní dluhopisy v eurozóně budou trpět kvůli jejich vysoké korelaci s trhy v USA. Jedinou zbývající třídou aktiv, která by mohla být z hlediska výnosů atraktivní, jsou tak evropské akcie“.

Evidentním protiargumentem je, že nafukování valuací na akciovém trhu (snižování nákladu kapitálu) v prostředí, kdy korporátní investice skomírají a firmy hromadí hotovost, je dost neefektivní (ať už prováděné centrální bankou přímo, či nepřímo, přes soukromé investory). Šlo by tedy o ekonomicky velmi sporný krok (což ale půjde vždy). Nicméně se mi zdá, že z hlediska jakési „pocitové přijatelnosti“ by i přímé nákupy akcií ze strany centrální banky byly paradoxně přijatelnější než pravděpodobněji mnohem efektivnější a spravedlivější vrtulníky. Možná si ani neuvědomujeme, jak moc jsme v zajetí zvyků a rituálů.


*Samozřejmě vnímám argumenty, která tvrdí, že centrální banky se o stimulaci už snaží pár let a to poměrně agresivně a přesto „ničeho“ nedokázaly. Jenže jejich úspěch je nutno měřit relativně k alternativám a ne k našim snům o tom, co dokázat „měly“. Argumenty proti pokrizové monetární stimulaci jsou tak podle mne podobné kritice hasičů, kterým se přes všechnu snahu nepodařilo zachránit část domu. Podle logiky odpůrců stimulace neměli tedy hasit vůbec? A neměli hasit vůbec, protože voda porušila část vybavení zachráněné části domu? Určitě netvrdím, že celá problematika je černobílá, ale výsledek je stále více bílý, než černý. A navíc mám takový neodbytný dojem, že zastánci kreativních destrukcí jim většinou fandí jen do té doby, než začnou „kreativně“ destruovat i jejich příjmy, pozice a firmy.



Čtěte více:

Komerční banka - prognóza výsledků za 4Q15
10.02.2016 14:00
Komerční banka ve čtvrtek 11. února zveřejní své výsledky za 4Q15. Oče...
Yellenová: Fed by mohl zpomalit tempo utahování měnových šroubů
10.02.2016 15:41
Ekonomika Spojených států čelí mnoha globálním hrozbám, které by mohly...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university