Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika přepíná na staronový mustr, zesiluje prvek tragikomična

Ekonomika přepíná na staronový mustr, zesiluje prvek tragikomična

02.03.2016 17:45

Vlastně až do poslední finanční krize se poměrně často hovořilo o takzvaném Velkém umírnění. Ve vyspělých ekonomikách a i v ekonomice globální totiž docházelo k postupnému zklidnění hlavních makroekonomických proměnných. Zdálo se, že jsme na cestě k ekonomické blaženosti – ke stavu, kdy je práce dost a hlavně je na ní klid. S rokem 2008 se vše změnilo a stále není ani zdaleka jasné, zda jsme se na cestě k dalšímu zklidňování vydali jen menší odbočkou, či zda tato cesta prudce otočila a „lépe už bylo“.

To, že klidnější časy máme alespoň na čas za sebou, je jasně patrné i z toho, jak často jsou v posledních letech znovu a znovu rozdávány globální ekonomické karty. Rychle se mění zejména aktéři na postech tahounů a naopak brzdičů a destabilizátorů světové ekonomiky. Ještě nedávno byla zdrojem stability a růstu Čína, nyní se obáváme jejího tvrdého přistání a dokonce jejích vysokých dluhů. Ještě nedávno se hovořilo o úpadku Spojených států, pak se zdálo, že naopak budou jediným tahounem světové ekonomiky. Na konci minulého roku se ale na toto místo začal tlačit kandidát dříve nemyslitelný – eurozóna.

A zase je vše jinak

Na začátku tohoto týdne bylo možná rozdáno do dalšího kola této karetní hry s nenulovým součtem (mohou vyhrát i prohrát všichni). Byly totiž zveřejněny čerstvé PMI, které kolegové na FT graficky zobrazují následovně:

s

Zdroj: FT

Na první pohled by se zdálo, že poslední čísla budou důvodem k dalšímu návalu pesimismu. S občasným nesmělým poskočením nahoru totiž směřují PMI už dlouhou řadu měsíců v podstatě všude dolů, někde se už dostaly pod kritickou hranici 50, která značí kontrakci. Pozornější pohled ale ukazuje, že v jedné ekonomice přece jen dochází k obratu a není to nikde jinde než ve Spojených státech. Roste tedy pravděpodobnost, že předchozí problémy byly skutečně jen škobrtnutím a my se vracíme zpět ke globálnímu nastavení, které tu bylo ke konci minulého roku: V USA dobře, jinde problémy.

Toto přehození polarit by se mělo v první řadě projevit na měnových trzích. Pokud by totiž začaly panovat pochyby o oživení US ekonomiky, zvolnilo by tempo očekávaného monetárního utahování v USA a dolar by oslaboval. Což by pak samo o sobě monetární podmínky obratem částečně uvolnilo. Pozice dolaru ve světě totiž mimo jiné implikuje, že funguje jako samoutahovací, či naopak samouvolňovací nástroj a Fedu tak ještě více než jiné centrální bance stačí „jen naznačovat“.

Opět se štědrou pomocí FT můžeme pohlédnout na vývoj eurodolaru a rozdílu ve výnosech německých Bundů a amerických vládních dluhopisů. Tento strojek funguje obvykle jednoduše: Čím větší je výnosový rozdíl (v grafu červeně), tím méně atraktivní je euro a tím větší tlaky na posilování dolaru. Před únorem 2016 se výnosový rozdíl prudce zmenšoval a dolar oslaboval – obojí bylo odrazem nejistoty ohledně toho, jak vážné zpomalení v USA vlastně je. V únoru se ale začal směr otáčet přesně v souladu s rostoucí pravděpodobností toho, že USA jen škobrtly a eurozóna se centrem globální stability nakonec nestane.

r

Opět tedy prudce roste pravděpodobnost relativně prudšího utažení monetární politiky v USA a posilující dolar bude k tomuto utažení zároveň sám o sobě aktivně přispívat. K tomu bude silnější dolar opět tlačit na ceny komodit a zvyšovat tlaky na destabilizaci EM. Rizika se tedy poměrně rychle přesouvají do staro-nových EM center.

Novým významným rysem tohoto kolečka pak asi bude stále více D. Trump. V této oblasti se situace totiž posouvá směrem od komična k tragikomičnu, následně tragédii, velké naléhavosti a pocitu neřešitelnosti. V rámci tohoto tragikomična by v konečné fázi mohlo dojít i na to, že by se volby v USA staly na politické úrovni globálním destabilizátorem, tím vyvolaly hlad po bezpečí, z kterého nebude paradoxně těžit žádná měna více než právě americký dolar!


Čtěte více:

ECB: Banky v EMU zvládají nízké sazby dobře
02.03.2016 14:45
Banky v eurozóně dobře zvládají negativní dopady mimořádně nízkých úr...
Zaměstnanost v USA stále slušně roste, ukazují data z firem
02.03.2016 14:26
Zpráva o zaměstnanosti v soukromém sektoru americké ekonomiky, kterou ...
Ztráta nezávislosti centrální banky? Naprostý nesmysl!
02.03.2016 15:55
Jak známo, zásadním cílem centrální banky je udržování cenové stabilit...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m