Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Arrow: Američané dotují léky zbytku světa, regulace je jako demokracie

Arrow: Američané dotují léky zbytku světa, regulace je jako demokracie

29.03.2016 15:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Kenneth J. Arrow je jedním z nejvlivnějších ekonomů dvacátého století a jen málo lidí mělo takový přínos pro ekonomickou teorii jako on. V roce 1972, když mu bylo 51 let, získal Nobelovu cenu (spolu s ním i John R. Hicks). Byl nejmladším držitelem této ceny a tento rekord drží dodnes.

Ve věku 94 let je Arrow stále schopen hlubokých úvah. V rozhovoru pro ProMarket kritizoval efektivitu amerického systému zdravotní péče, která je horší než v zemích jako Kanada či Velká Británie. Podle jeho názoru vedly pokusy o rozšíření systému k jeho větší složitosti a tím se zvýšilo množství příležitostí, jak na tomto systému profitovat a zneužít ho. „Ceny léků leží v USA mnohem výše než kdekoliv jinde a je jednoduché to vysvětlit. V jiných zemích totiž na straně kupce existuje monopson. Ve většině zemí je tedy dominantním kupcem vláda a jde o nástroj, který drží ceny níže. Ve Spojených státech nesmí Medicare podle zákona jednat přímo s farmaceutickými společnostmi,“ říká Arrow.

Ekonom uvádí, že problematika vývoje nových léků a jejich cen není jednoduchá. Společnost chce, aby farmaceutické firmy přicházely s novými léky. Jenže jejich vývoj je velmi nákladný a počet neúspěšných projektů je vysoký. Musí tedy existovat nějaká motivace, aby farmaceutické společnosti i přesto pokračovaly v inovacích. Popsaný rozdíl mezi americkým trhem a trhy v jiných zemí pak v podstatě znamená, že Američané do určité míry dotují vývoj nových léků pro jiné země.

Vývoj léků podle Arrowa souvisí se širším problémem duševního vlastnictví. Ten je patrný už několik set let. „Již od sedmnáctého století funguje systém v podstatě tak, že za inovace dostává inovátor monopolní pozici na trhu. Jde o způsob, jak mu zaplatit za jeho náklady a jak jej motivovat. Tím ale samozřejmě vznikají monopoly a dochází tedy i k vnitřnímu konfliktu. I Hayek tento problém vnímal a přemýšlel o tom, zda duševní vlastnictví je skutečně stejným typem vlastnictví jako třeba dům nebo nějaký fyzický majetek,“ říká Arrow. Pravda je ale podle něj taková, že v praxi žádný jiný systém zatím nefunguje.

Arrow zveřejnil v roce 1963 analýzu, ve které tvrdil, že laissez-faire řešení jsou v systému zdravotní péče nepřijatelná. Dnes k tomu říká, že v USA takový systém nikdy nebyl a nikdo na něj není ani připraven. Za zajímavý považuje systém kanadský, ten je ale v USA natolik politicky nepřijatelný, že o něm ani nemá cenu přemýšlet.

Ekonom George Stigler predikoval, že regulace nakonec nevyhnutelně skončí v rukou zájmových skupin a bude jimi používána k omezení konkurenčních tlaků. Podle některých názorů je tato teorie dostatečným argumentem pro deregulaci či dokonce úplné upuštění od regulace. Arrow k tomu říká: „Je známo, že Churchill kdysi řekl, že demokracie je tou nejhorší formou vlády, ale nic lepšího neexistuje. O regulaci to platí také. Když ve Spojených státech například panoval železniční monopol, vláda jej začala regulovat. Tento regulátor se pak samozřejmě stal nástrojem zájmových skupin, ale celkově byla jeho práce prospěšná. Musíme se smířit s tím, že zájmové skupiny jsou aktivní, ale jde o aktivitu omezenou.“

Arrow ve vztahu k regulaci také říká, že sice není odborníkem na finance, ale pokud finanční odvětví v USA generuje 30 % všech zisků, je to na pováženou. Ekonom nevěří, že tak velké odvětví je třeba na efektivní alokaci zdrojů, velká část jeho aktivit se zabývá jen vyhledáváním renty. V tomto odvětví tak namísto efektivní alokace zdrojů dochází k plýtvání, včetně plýtvání s lidskými zdroji. Jiná odvětví zase trpí problémem velké monopolizace. V takové situaci neexistuje motivace pro další investice do inovací, protože „monopol už vydělává z existujícího produktu“. Jinak řečeno, pokud už někdo monopol má, inovacím to škodí. Podporuje je ale vidina toho, že někdo díky nim monopol získá, říká Arrow.

Zdroj: ProMarket.org


Čtěte více:

Pokud odejde z EU Velká Británie, kdo bude další?
29.03.2016 14:00
Hlavní ekonom banky Natixis Patrick Artus si v jedné ze svých poslední...
Zpětné odkupy akcií: Ztráta nebo zisk pro odkupující firmy?
29.03.2016 14:29
Akciové společnosti ztrácejí doslova miliardy amerických dolarů při v...
Yahoo hledá kupce pro své internetové aktivity
29.03.2016 13:26
Americká internetová společnost Yahoo vyzvala potenciální zájemce k př...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m