Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Podivný německý obrat proti obchodu

Project Syndicate: Podivný německý obrat proti obchodu

08.06.2016 14:01

Okno příležitosti k uzavření Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mezi Spojenými státy a Evropskou unií se rychle uzavírá. V letošním a příštím roce se v USA, ve Francii a v Německu uskuteční všeobecné volby a předvolební kampaně budou probíhat v prostředí, které je vůči mezinárodním dohodám v jakékoliv podobě stále nepřátelštější. Největší riziko přitom možná přichází z nejméně pravděpodobného zdroje: z Německa coby hnacího motoru exportu.

V současné situaci se proti TTIP staví zhruba 70% německých občanů, což je téměř dvojnásobek průměru v jiných evropských zemích. Lidé jsou v drtivé většině přesvědčeni, že Německo nebude mít z TTIP ekonomický prospěch, že utrpí méně kvalifikovaní zaměstnanci, že velké korporace získají ještě větší moc na úkor spotřebitelů, že dojde k narušení ochrany dat a životního prostředí a že budou podkopána občanská práva.

Množství studií však prokázalo, že všechna tato tvrzení jsou nafouknutá či vyloženě nesprávná. Německo – jehož hospodářský pokrok od konce druhé světové války táhla právě důsledná otevřenost vůči mezinárodnímu obchodu a hospodářské integraci a které zůstává jednou z nejotevřenějších a nejvíce obchodně založených ekonomik v Evropě – by ve skutečnosti patřilo k zemím, které by z TTIP těžily nejvíce.

Předpokládá se, že TTIP by do roku 2035 zvýšilo roční příjem na obyvatele v Německu o 1-3% neboli o 300-1000 eur. Protože je navíc téměř 50% německých pracovních míst přímo či nepřímo navázáno na sektor obchodu, pomohla by dohoda ochránit také zaměstnanost. A díky tomu, že by zvýšila schopnost USA a Evropy určovat globální obchodní standardy, by vzrostla i mezinárodní konkurenceschopnost německých firem. Ne každý jednotlivec či firma by na TTIP vydělal, ale čistý efekt na německou ekonomiku a občany by byl jednoznačně pozitivní.

Proč se tedy tolik lidí v Německu této dohodě brání?


Jedním z důvodů je skutečnost, že zjevný ekonomický úspěch Německa zvýšil averzi ke změně. Nejenže země přestála globální finanční krizi v letech 2008-2009 i evropskou suverénní dluhovou krizi; v posledních letech dokonce prosperuje, zažívá robustní růst HDP a působivý růst mezd. Míra nezaměstnanosti se od roku 2005 snížila na polovinu a dnes dosahuje rekordního minima 4,6%, přičemž přebytek běžného účtu země se vyšplhal na závratných 8% HDP.

Vědomí, že Německo je evropskou ekonomickou superhvězdou, vyvolává politickou netečnost a přivádí zemi k téměř úplné stagnaci v oblasti hospodářských reforem. Zatímco většina ostatních Evropanů zoufale hledá jakoukoliv příležitost, jak vyzvednout vlastní zemi z krize, Němci spatřují pramalý důvod zasahovat do zjevně prosperujícího statu quo.

Bohužel pro Německo není jeho současná cesta tak hladká a jistá, jak si lidé rádi namlouvají. Od ztracené dekády na počátku tisíciletí, kdy bylo Německo „evropským pacientem“, dostihla země ostatní rozvinuté ekonomiky jen v některých oblastech. Dodnes má například jeden z nejnižších poměrů veřejných a soukromých investic mezi státy OECD a dramatický demografický posun v příštím desetiletí ho zasáhne tvrději než většinu ostatních států. TTIP by Německu nejen poskytlo bezprostřední ekonomický impulz, ale pomohlo by mu také přestát dlouhodobější problémy, před nimiž stojí.

Německý odpor vůči TTIP je rovněž odrazem nedávného vzestupu populistických a nacionalistických sentimentů ve velké části západního světa. Přitažlivost těchto sil je obzvláště výrazná v EU kvůli všeobecnému pocitu, že evropská integrace oslabila státní suverenitu a podrobila evropské občany rozhodnutím nikým nevolených technokratů. Tím posledním, co si řada Evropanů přeje, je další soubor nadnárodních pravidel formulovaných za zavřenými dveřmi a upravujících chod jejich ekonomiky.

Tento názor je obzvláště akutní u Němců, neboť ti stále cítí zatrpklost z pocitu, že během krize byli evropským pokladníkem. Někteří se dnes obávají, že TTIP je jen další trik, který má využít německé hospodářské síly a velkorysosti. Překonat tento strach nebude nic snadného.

A třetí důvod, proč se Německo staví proti TTIP, je skutečnost, že tato země už dnes svádí bitvu o přerozdělování bohatství. V současné době vykazuje Německo nejvyšší nerovnost soukromého bohatství v eurozóně a v posledních dvou desetiletích zažila prudký vzestup nerovnosti mezd.

Mnozí Němci dnes očekávají další zvýšení nerovnosti. Nejenže se všeobecně obchází minimální mzda, ale někteří politici využívají obav ze současného přílivu uprchlíků ke sbírání hlasů, když tvrdí, že otevřenost vůči cizincům tuto nerovnost ještě zhorší.

A k deziluzi Němců přispívá také pocit – který sdílejí i mnozí další lidé v Evropě i jinde –, že celý systém je „zmanipulovaný“. Manažeři Volkswagenu získali letos obrovské bonusy navzdory celosvětovému skandálu kvůli mnohaleté snaze firmy vyhýbat se emisním standardům. A zveřejnění „Panama Papers“ odhalilo, jak se nejbohatší lidé vyhýbají placení daní. Tvrzení, že z TTIP by měli prospěch hlavně bohatí, má proto velkou odezvu u odborů i jinde.

Ekonomika závislá na obchodu může na volnějším obchodu velmi získat, zvláště v případě tak velkého trhu, jako je ten americký. Německo by mělo využít svého politického vlivu k tomu, aby přimělo své evropské protějšky dohodu podepsat. Vzhledem k rychle klesající popularitě dvou největších politických stran v zemi, Křesťanskodemokratické unie a Sociálnědemokratické strany, je však nepravděpodobné, že by němečtí lídři prosazovali nepopulární dohodu. A to je špatná zpráva pro všechny – zejména pro Němce.

Marcel Fratzscher, bývalý ředitel mezinárodní politické analýzy v Evropské centrální bance, je předsedou výboru a prezidentem mozkového trustu DIW Berlin.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Nová pravidla měnové hry
23.03.2016 16:30
Náš svět se potýká se stále nebezpečnější situací. Rozvinuté i rozvíje...
Project Syndicate: Sázka Fedu na převis pracovních sil
26.04.2016 17:00
V posledních týdnech Federální rezervní úřad USA povzbuzuje trhy zavád...
Project Syndicate: Oslabená obranyschopnost globální finanční soustavy
16.05.2016 16:00
V květnu před pětaosmdesáti lety zkrachovala banka Credit-Anstalt, v t...

Váš názor
  •  
    09.06.2016 9:33

    Na objednávku.Všichni jsou blbí jen pan Marcel Fratzscher je moudrý.
    trumf
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení