Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Naplnit potenciál čínského předsednictví v G20

Project Syndicate: Naplnit potenciál čínského předsednictví v G20

12.07.2016 16:00

Před zářijovým summitem G20 v čínském Chang-čou se mnoho hovoří o posilování globální makroekonomické spolupráce a o reformě mezinárodní měnové soustavy. Není to sice ani zdaleka poprvé, co se tato témata objevují (měnovou reformu třeba v roce 2011 prosazovala Francie, leč ze zálohy tehdy zaútočila krize eurozóny), čas už snad ale nazrál na opravdový pokrok.

Dnešní globální ekonomiku zamořila nejistota. Kolísavé údaje nedávno vzbudily otázky ohledně sil ekonomiky Spojených států. Co se týče Japonska, data jsou ještě nevyzpytatelnější. Evropská unie čelí nejen vytrvale slabému zotavení, ale také možnosti, že přijde o Spojené království jako členský stát.

Rozvíjející se svět přitom zažívá strmé hospodářské zpomalení. Obzvlášť Čína představuje značné riziko a řada pozorovatelů se obává, že její pokles bude vážnější, než se zprvu očekávalo. Mnohé to přimělo přesunout svůj kapitál mimo zemi, což dostalo žen-min-pi pod silný tlak.

To zdůrazňuje další dnešní pramen nejistoty: směnné kurzy. Od poklesu eura v letech 2014-2015 přes pokles amerického dolaru poté, co Federální rezervní úřad signalizoval odklad zvyšování sazeb, po čerstvý propad britské libry, vyvolaný nejistotou obklopující nedávné referendum o členství v EU, jsou významné měny v posledních letech jako na horské dráze. Někteří dokonce vyslovili podezření z konkurenční devalvace.

V době, kdy se změna politiky v jedné zemi nese ozvěnou napříč globální ekonomikou, by pro zlepšení celkové stability mohla mít zásadní význam užší spolupráce. V určitém rozsahu už si tuto nezbytnost světoví lídři skutečně uvědomují.

Od propuknutí globální finanční krize v roce 2008 se uskutečnila řada iniciativ zaměřených na posílení makroekonomické spolupráce. Skupina G20 například spustila Proces vzájemného hodnocení, v němž se členské země posuzují na základě dohodnutých indikátorů. Posílen byl také dohled Mezinárodního měnového fondu nad makroekonomickými politikami, přičemž byl zaveden nový soubor nástrojů multilaterálního dohledu, zaměřených na přední ekonomiky. Tyto reformy, bylo řečeno, tvoří nejpropracovanější systém mnohostranné makroekonomické spolupráce v dějinách.

Přesto G20 zjišťuje, že je pro ni stále mimořádně nesnadné splnit svůj cíl, domluvený v roce 2009, „jednat společně tak, aby výsledkem byl silný, udržitelný a vyvážený globální růst“. K nejzřetelnějším překážkám patří neschopnost přimět přebytkové ekonomiky k uskutečňování politik stimulujících růst, které by kompenzovaly recesní účinky korekce v zemích schodkových.

Tento nezdar je zřejmě nejvýraznější v eurozóně, kde Německo a Nizozemsko nepřistoupily ke snižování svých přebytků, přestože schodkové ekonomiky procházejí masivní korekcí. Eurozóna v důsledku toho přešla od celkového schodku v roce 2008 do postavení významného přebytkového regionu – což představuje šok, který globální poptávku ztenčil o zhruba 1 %.

Makroekonomickou spolupráci je očividně zapotřebí zefektivnit. Jak ale předvedla nedávná kurzovní volatilita, ani to nebude ke stabilizaci globální ekonomiky stačit. Nezbytná je také měnová reforma.

Součástí takové reformy musí být přehodnocení nadměrné úlohy amerického dolaru ve formování mezinárodní měnové soustavy. Nebylo by ve světě s narůstajícím počtem pólů vhodnější vytvořit systém několika měn a víc využívat jedinou globální měnu, jež byla kdy vytvořena, tedy zvláštní práva čerpání (SDR) Mezinárodního měnového fondu?

Stanovit SDR přední globální rezervní měnou by mělo dalekosáhlé přínosy. Umožnilo by to všem zemím – nejen hlavním ekonomickým mocnostem – těžit z „ražebného“ čili výnosů, jež přináší tvorba peněz. MMF by nadto tvorbou SDR mohl financovat své programy, jak už dávno nadnesl ekonom MMF Jacques Polak, což by eliminovalo těžkopádná vyjednávání, jichž je zapotřebí k zajištění úvěrů či zvýšení členských kvót. Konečně by SDR mohla podporovat rozvoj; mohla by se například ve větší míře přidělovat rozvojovým zemím, které mají vyšší poptávku po devizových rezervách.

Podnětem, jejž G20 potřebuje ke spuštění takové proměny, by mohlo být čínské předsednictví ve skupině. Mezi prvními, kdo před asi sedmi lety zpochybnili úlohu dolaru, byl guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan a Čína postupně pracuje na internacionalizaci žen-min-pi. V roce 2015 toto úsilí dosáhlo jistého milníku, když výkonná rada MMF souhlasila s přidáním žen-min-pi do koše měn určujících hodnotu SDR.

Kromě tlaku na aktivnější využití SDR v programech MMF by vlády mohly vydávat dluhopisy denominované v SDR. Navíc by využití této měnové jednotky mohly posílit soukromé banky, tak jako některé evropské banky použily takzvanou evropskou měnovou jednotku, čímž pomohly vydláždit cestu k euru.

Summit G20 v Číně představuje významnou příležitost je zlepšení makroekonomické spolupráce a spuštění významných reforem globální měnové soustavy. V zájmu vyváženého růstu ve vyspělých i rozvojových zemích nesmí být promarněna.

José Antonio Ocampo, profesor Columbijské univerzity a předseda Komise pro rozvojovou politiku Ekonomické a sociální rady OSN, působil jako ministr financí Kolumbie a náměstek generálního tajemníka OSN pro ekonomické a sociální záležitosti.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Ekonomické důsledky brexitu
18.05.2016 14:00
Ti, kdo vedou kampaň za odchod Velké Británie z Evropské unie, tvrdí, ...
Project Syndicate: Nový pohled na Robina Hooda
15.06.2016 17:00
Mezinárodní rozvojová pomoc je založena na principu Robina Hooda: boha...
Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie
27.06.2016 11:22
Rozhodnutí všeobecně uznávaného ekonoma Raghúráma Radžana, že se nebud...
Soros pro Project Syndicate: Brexit a budoucnost Evropy
28.06.2016 16:29
Británie, mám za to, měla nejlepší ze všech možných dohod s Evropskou ...
Project Syndicate: Když se globalizace digitalizuje
04.07.2016 14:00
Američtí voliči mají vztek. Ačkoliv však na prvním místě jejich seznam...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university