Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros pro Project Syndicate: Brexit a budoucnost Evropy

Soros pro Project Syndicate: Brexit a budoucnost Evropy

28.06.2016 16:29

Británie, mám za to, měla nejlepší ze všech možných dohod s Evropskou unií: byla členem společného trhu, aniž přináležela k euru, a zajistila si řadu výjimek z unijních pravidel. Přesto to britským voličům nestačilo a neodradilo je to od hlasování pro odchod. Proč?

Odpověď lze najít v průzkumech veřejného mínění během měsíců před referendem o „brexitu“. Evropská migrační krize a debata o brexitu se vzájemně přiživovaly. Kampaň za odchod z EU zneužívala zhoršující se uprchlické situace – symbolizované děsivými záběry tisíců uchazečů o azyl soustředěných v Calais a zoufale odhodlaných použít všechny prostředky k průniku do Británie – s cílem podněcovat strach z „neřízeného“ přistěhovalectví z ostatních členských států EU. Evropské orgány přitom odkládaly důležitá rozhodnutí v oblasti uprchlické politiky, aby se vyvarovaly negativním vlivům na hlasování v britském referendu, čímž výjevy chaosu, třeba právě v Calais, prodlužovaly.

Rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové otevřít dveře své země uprchlíkům dokořán bylo inspirativním gestem, ale nebylo důkladně promyšlené, protože přehlédlo faktor přitažlivosti. Nenadálý příliv žadatelů o azyl narušil každodenní životy lidí napříč EU.

Nedostatek adekvátní regulace navíc vyvolal paniku, která postihla všechny: místní populaci, orgány zodpovědné za veřejnou bezpečnost i samotné uprchlíky. Vydláždil také cestu ke svižnému vzestupu xenofobních protievropských stran, například britské Strany nezávislosti, která byla v čele kampaně za odchod, jelikož se zdá, že národní vlády a evropské instituce nejsou schopné krizi zvládnout.

Katastrofický scénář, jehož se mnozí obávali, se teď zhmotnil a rozpad EU už je prakticky nevratný. Nakonec se Británie v důsledku odchodu z EU může a nemusí mít relativně lépe než ostatní země, ale v krátkodobém až střednědobém výhledu tamní ekonomika a obyvatelé nutně výrazně utrpí. Libra se ihned po hlasování sesunula na nejnižší úroveň za víc než tři desítky let a finanční trhy po celém světě zřejmě zůstanou neklidné, dokud se bude dlouhý, komplikovaný proces politického a ekonomického odchodu z EU dojednávat. Důsledky pro reálnou ekonomiku budou srovnatelné jedině s finanční krizí let 2007-2008.

Tento proces zajisté přinese další nejistotu a politické riziko, protože od počátku není ve hře jen nějaká skutečná či domnělá výhoda pro Británii, nýbrž samotné přežití evropského projektu. Brexit otevře stavidla dalším protievropským silám v unii. Vždyť sotva byl výsledek referenda vyhlášen, francouzská Národní fronta zveřejnila výzvu k „frexitu“ (odchodu Francie) a holandský populista Geert Wilders udělal reklamu „nexitu“ (odchodu Nizozemska).

Navíc možná nepřežije samotné Spojené království. Lze očekávat, že Skotsko, které se v hlasování vyslovilo drtivě pro setrvání v EU, uskuteční další pokus o získání nezávislosti a v Severním Irsku, kde se také voliči postavili za setrvání, už někteří představitelé vyzvali ke sjednocení s Irskou republikou.

Další záludností se může ukázat reakce EU na brexit. Evropští lídři, toužící britský příklad dalším členským státům znechutit, nebudou zřejmě v rozpoložení, ve kterém by Británii nabídli podmínky – zejména co se týče přístupu na evropský jednotný trh –, které by bolestivost odchodu mírnily. Jelikož EU tvoří polovinu britského obchodního obratu, dopad na exportéry by mohl být zničující (vzdor konkurenčně příznivějšímu směnnému kurzu). Až v nadcházejících letech finanční ústavy přesunou své podniky a zaměstnance do center v eurozóně, bolesti se nevyhne ani londýnská City (a tamní realitní trh).

Důsledky pro Evropu by však mohly být mnohem horší. Pnutí mezi členskými státy dosáhlo bodu zlomu, nejen vlivem uprchlíků, ale i v důsledku mimořádné zátěže mezi věřitelskými a dlužnickými zeměmi v eurozóně. Zároveň se teď oslabení lídři ve Francii a Německu zaměřují výhradně na domácí problémy. V Itálii 10% propad na akciovém trhu po hlasování o brexitu jasně ukazuje náchylnost země k plnokrevné bankovní krizi – která by už napřesrok snadno mohla k moci vynést populistické Hnutí pěti hvězd, které právě v Římě získalo post primátora.

Nic z toho nevěští nic dobrého pro seriózní program reformy eurozóny, který by musel zahrnovat skutečnou bankovní unii, omezenou fiskální unii a mnohem silnější mechanismy demokratické zodpovědnosti. Nadto pro Evropu nehraje čas, neboť její vnitřní politický svár zjitřují vnější tlaky ze zemí jako Turecko a Rusko – obě využívají neshody ke svému prospěchu.

Takový je dnešní stav. Ztrátou společného trhu a společných hodnot, k jejichž ochraně byla EU vytvořena, by utrpěla celá Evropa, včetně Británie. Je však pravda, že EU troskotá a přestává naplňovat potřeby a touhy svých občanů. Směřuje k neřízenému rozpadu, po němž na tom bude Evropa hůř, než kdyby EU vůbec nevznikla.

Nesmíme to ale vzdávat. Je třeba přiznat, že EU je nedokonalá stavba. Po brexitu se všichni, kdo věří v hodnoty a principy, k jejichž prosazování byla EU vybudována, musí semknout, aby ji důkladnou rekonstrukcí zachránili. Jsem přesvědčen, že jak se v nadcházejících týdnech a měsících budou vyjevovat důsledky brexitu, bude se k nám přidávat víc a víc lidí.

George Soros je předsedou představenstva společnosti Soros Fund Management a nadační sítě Open Society Foundations.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Sešlápněme fiskální pedál
13.06.2016 14:00
Každý ví, že bez práce nejsou koláče, anebo jak se říká v angličtině, ...
Project Syndicate: Nový pohled na Robina Hooda
15.06.2016 17:00
Mezinárodní rozvojová pomoc je založena na principu Robina Hooda: boha...
Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie
27.06.2016 11:22
Rozhodnutí všeobecně uznávaného ekonoma Raghúráma Radžana, že se nebud...

Váš názor
  • VM
    29.06.2016 23:28

    Díky, že jsi se za mne postavil. Já jsem přestal v zájmu udržení duševní rovnováhy a ve snaze zbavit se deprese, která na mne padá, jakmile se do chatu jenom podívám tyto příspěvky číst, i když si uvědomuji, že taky něco ztrácím. Mezi to patří i většina tvých vyjádření, která nesou sice oproti minulosti více překlepů, ale duši mají jako za mlada. Nepatří mezi ně třeba polemika s nositely niků, patřících do kategorie "nebav se s voly pokud nemáš v ruce klacek". Ti se hromadně ohlásí, pokud příspěvek nezlikviduje Patria. Podotýkám, že zvířata miluji a ctím stejně jako slušné lidi a býval jsem včelařem a nevylučuji, že se k tomu na ještě starší kolena vrátím. Tož tak.
    lime
  • "Trpící" GB
    29.06.2016 13:45

    to je také úžasný mediální výplod, nikdo např. nepočítá s event., že v okamžiku, kdy začínají pindat ve Francii že nemusí být uplně v EU a pod, tak, že třeba jednou z alternativ jak se vyhnout průšvihu s rozpadem EU = zánikem EUR může být třeba přesun investic a financí do libry :o) / to se pak bude mít GB fakt katastrofálně :o)/
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Centr.bankéři
    29.06.2016 13:42

    už by se na to měli s prominutím vys..t a nechat jednou za čas ekonomiku normálně fungovat tzn. klidně připustit úplně normální recesi, která je běžným očistným procesem, kdyby to Ti dřeváci nechali normálně proběhnou kolem 2010 tak už jsme mohli dávno dalších 6 let růst, ted to je jen udržovačka a až to skutečně padne (stejně realitu nepřečůrají) tak to bude jen větší mazec jako třeba rozpad EU a pak už Dragouš bude moci řešit zda bude úrok na italské liře 20 nebo 25 p.a.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Centr.bankéři
      29.06.2016 15:11

      ... dokud máme papírové peníze, jsou centrální banky naprosto nezbytné. Proto je třeba přejít k bitcoinu, který centrální banku nemá. Za tím účelem je ovšem nutno cenu btc zvýšit někam k miliónu dolarů, pro začátek.
      ☺lolek☺
      •  
        29.06.2016 15:24

        A neděsí tě pak představa, že zde bude entita s majetkem o dva řády vyšším než má dnes Gates o které nic nevíme?
        ..
        •  
          29.06.2016 15:31

          ... myslíš Satoshiho? Nevim. Třeba už ztratil privátní klíče.
          ☺lolek☺
          •  
            29.06.2016 15:37

            Jo, ale nejsem tak úplně přesvědčen, že je to fyzická osoba.
            ..
            •  
              29.06.2016 15:42

              ... já se držím názoru, že je. Nicméně, pokud se nic nezměnilo, ty staré adresy s miliónem btc z roku 2009 jsou zcela bez pohybu. To by spíše nasvědčovalo, že už k nim nikdo nemá pŕístup. Ale i tak je poměrně dost adres se sty tisíci.
              ☺lolek☺
    • Re: Centr.bankéři
      29.06.2016 13:58

      V. Klaus to tvrdil už dávno. Kritizoval omezování suverenity jednotlivých zemí v EU, netržní zásahy centrálních bankéřů a podpisem Lisabonské smlouvy byl také až na posledním místě.
      tejape
      •  
        29.06.2016 14:53

        Jo. Jo. V praxi to dokázal skrze IPB. U oposmlouvy byl na prvnim.
        Velkamedvědice
        • VM
          29.06.2016 14:58

          A jak vše co uvádíš souvisí s tématem článku? Nějak jsem nepostřehl, že by opoziční smlouva či IPB měla vliv na EU a Brexit.
          tejape
          • Re: VM
            29.06.2016 15:00

            Ne, jen IPB ze socialistickým banovnictvím Klause v praxi. V ruhé části, ppdpisové, přiunám se, že jsem zkusil zareagovast jako Ty obecně.
            Velkamedvědice
            • Já reaguji
              29.06.2016 15:19

              vždy věcně, fundovaně a vše dokládám fakty.
              tejape
              • Re: Já reaguji
                29.06.2016 15:23

                ... to, Ty a Vach jste samej fakt. Ve světě nejsou fakta, jen různě interpretované reálie.
                ☺lolek☺
                • Hele RH,
                  29.06.2016 15:27

                  já píšu, že V. Klaus nás varoval před EU a netržními zásahy centrálních bank. Plody tohoto nepochopení začínám sklízet. Ekonomické paběrkování a rozpad EU. Na nějaké okecávání fakt nejsem zvědavý.
                  tejape
                  • Re: Hele RH,
                    29.06.2016 15:34

                    ... já Ti snad něco vnucuji? Mně prezident Klaus nijak nevadil, naopak. Teď už ovšem jen paběrkuje a okecává.
                    ☺lolek☺
                    • RH
                      29.06.2016 15:44

                      A co zde děláš ty? Snad tě omlouvá pouze fakt, že nejsi docent, jako V. Klaus, ale máš pouhý matfyz se kterým jsi se zde v minulosti několikrát oháněl.
                      tejape
                      • Re: RH
                        29.06.2016 15:52

                        !Omedailovaní, otitulova maj' těžký spaní a těžký vstávání, kdo medaile nemá, ani tituly, ke svý holce se přitulí. 2. Omedailovaní, otitulovaní maj' dobrý postavení, ale špatný poležení, kdo medaile nemá, ani tituly, ke svý ženě se přitulí. 3. Omedailovaní, otitulovaní maj' ukrutný bolení, když nejsou zvolení, kdo medaile nemá, ani tituly, ke svý bábě se přitulí, ke svý ženě se přitulí, ke svýmu chlapci se přitulí - AIDS" P.N.
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          29.06.2016 15:59

                          Chtěl bych ti opakovaně připomenout, že RH je svéprávný jedinec s VŠ.
                          tejape
                          • Tejape
                            29.06.2016 16:04

                            No to musíš za prve napsat Pepovi Nosovi. Za druhé. Neplakej seš na veřejném chatu a nedělám nic jiného než Ty..Třeba když jsem mluvil s Mša. Za druhé. Doba, kdy si mohl diktovat, co kdo smé a nesmí je pryč. Raději se vrať k tomu Tvému Leninovi všechno souvisí ze vším. Zdarec. Jdu do hospdy. Budu o Tobě vyprávět, ať je sranda.
                            Velkamedvědice
                            • VM
                              29.06.2016 16:12

                              Nemusíš v hospodě ani dlouze vyprávět. Stačí, když proneseš první část věty jednoduché a budou se štamgasti smíchy popadat za ty prochlastaný břicha.
                              tejape
                      • Re: RH
                        29.06.2016 15:47

                        ... je špatné mít MFF UK? Co jsi dostudoval Ty?
                        ☺lolek☺
                        • RH
                          29.06.2016 16:41

                          co se vzdělání týče, tak si tě opravdu vážím. Já jsem inženýr strojař. Syn se nepotatil, je ing. ekonomie a dcerka nebude po mě také.
                          tejape
                  • Re: Hele RH,
                    29.06.2016 15:32

                    Já sklízím třešně. Rh je zastánce Klause. Za pana profesora, se trží krach provedl tak, že mínusová společnost převedla dluhy do IPB, dokud to neprasklo a nezapaltili všechno drobní akcionáři. Byl jsem drobnou částkou jedním z nich.
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      29.06.2016 15:47

                      Jo, kdo neumí vydělávat peníze jinak, jsou mu dobré i akcie.
                      tejape
                      • Re: VM
                        29.06.2016 15:51

                        Tolik sebekritiky bych od takového samolibého ješitu jako Ty nečekal....
                        Velkamedvědice
                        • VM
                          29.06.2016 15:56

                          Pořiď si vlastní byznys a nemusíš sbírat drobty v roli mrňavého akcionáře.
                          tejape
                          • Re: VM
                            29.06.2016 15:58

                            Jak víš, že nemám vlastní byznys..o)) Protože ty ho máš pár měsíců?? o)))O mě se neboj. Já ho měl, kd, Ty si ještě hákoval u píchaček za uchem solvinu.
                            Velkamedvědice
                            • VM
                              29.06.2016 16:01

                              A proč jsi zkrachoval?
                              tejape
                              • Re: VM
                                29.06.2016 16:05

                                Ha ha. Typický styl primitivů. Pomluvy. Pa Tejape.
                                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)