Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co nyní ukazuje „index bublinovatosti“ akciového trhu

Co nyní ukazuje „index bublinovatosti“ akciového trhu

24.10.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Někteří investoři se obávají, že rekordní cenové úrovně dosažené na některých akciových trzích jsou známkou další bubliny. Jenže takový zjednodušený pohled je zavádějící, protože ceny akcií jsou nominální veličinou a tudíž časem přirozeně rostou. Navíc jsou taženy (reálnými) zisky, které také rostou s tím, jak se zvyšuje (reálný) produkt. Můžeme se proto raději podívat na poměr cen a zisků, který počítá Robert Shiller (i když řada lidí tvrdí, že toto cyklicky upravené PE ztrácí svou informační hodnotu). Hodnota tohoto PE dnes dosahuje 26 a nachází se tedy na stejné úrovni jako před krizí roku 2008. Většinou se porovnává s dlouhodobým průměrem ve výši 16 a i toto měřítko tedy naznačuje, že akcie jsou předražené. 

Ani toto ale nemůže být koncem našeho zkoumání možné předraženosti akcií, protože PE závisí na tempu očekávaného růstu G a požadované návratnosti R. Konkrétně můžeme vztah zapsat následující formou: 

P/E = 1 / (R - G)

PE tedy roste díky nízkým reálným sazbám, vyššímu tempu růstu očekávaných zisků nebo nižším rizikovým prémiím. Akcie tedy mohou jen vypadat jako bublina v dobách, kdy se požadovaná návratnost nachází nízko (nízké jsou reálné sazby a rizikové prémie), nebo očekávaný růst leží vysoko. Můžeme tak sestrojit takový „index bublinovatosti“, který představuje rozdíl mezi očekávaným růstem G a rizikovými prémiemi RP (tedy i rozdílem mezi bezrizikovými sazbami a obráceným PE):

IB = G - RP = RF - E/P

Tato rovnice říká, že trh vypadá draze v době, kdy bezrizikové sazby leží vysoko relativně k obrácenému PE. Takový stav lze fundamentálně ospravedlnit pouze neobvykle vysokým očekávaným růstem či naopak neobvykle nízkými rizikovými prémiemi. V následujícím grafu jsem vyznačil průběh zmíněného indexu na základě dat od Shillera, nominální data jsem převedl na reálná pomocí dvou měřítek inflačních očekávání (jednoletých a desetiletých očekávání):

babl

Tento graf už vypráví úplně jiný příběh než pohled na ceny akcií či jejich PE. Bublina devadesátých let je stále jasně patrná, což bychom čekali, protože sazby se v tom období nalézaly vysoko. To znamená, že vysoké ceny na akciovém trhu mohly být ospravedlněny skutečně jen neobvykle vysokým očekávaným růstem a nízkými rizikovými prémiemi. Jenže taková očekávání se nepotvrdila a bublina následně praskla. 

Stejně tak je v grafu patrná finanční krize roku 2008, ale zřejmé je hlavně to, že akcie zůstávají ve srovnání s dřívějším obdobím levné. Tím mám na mysli fakt, že na ospravedlnění jejich současné valuace není třeba nějakých velmi optimistických scénářů budoucího růstu a investoři mají stále poměrně vysokou averzi k riziku. Je pravdou, že růst nás může i tak negativně překvapit a být ještě nižší, než se nyní čeká. Riziko může také ještě vzrůst. Jenže je možný i opačný vývoj a v takovém případě by trh vypadal hodně levně.

Zdroj: Blog profesora ekonomie Antonia Fatáse



Čtěte více:

Noah Smith: Odliv kapitálu z Číny může nafukovat bubliny na realitách a akciích v USA a dalších zemích
07.07.2016 16:30
Odliv kapitálu z Číny může nafukovat bubliny na realitách a akciích v ...
Dobrá a mylná poučení z největší bubliny všech dob
26.09.2016 12:30
Pokud začneme hovořit o tom, že dlouhodobé investování je jedním z dob...
V USA vzniká další bublina, opět na nemovitostech
17.10.2016 11:30
Po roce 2010 začaly v USA opět rychle růst ceny komerčních nemovitostí...
Nobelova cena za ekonomii jde letos do správných rukou
17.10.2016 15:30
Většina lidí pravděpodobně nikdy neslyšela o teorii zabývající se kon...

Váš názor
  • Rostoucí P/E
    25.10.2016 7:07

    Ty rovnice jsou v pohodě, ale bude normální, pokud průměrné P/E v budoucnosti bude jiné, pravděpodobně vyšší, než v minulosti. P/E také vyjadřuje, kolik let je třeba vysávat dividendy, abychom dostali stejně jako cenu akcií. Tenhle počet let může růst, protože 1) střední doba dožití vzrostla a dále trochu roste, takže lidé mohou plánovat o něco delší budoucnost, 2) jsou různé stále běžnější mechanismy, kterými centrální banky i vlády brání sýstém před kolapsem, což snižuje rizika smrti i pro jednotlivé společnosti, 3) akcie soutěží proti spořícím účtům apod. a úrokové míry budou, zdá se, celá desetiletí nižší, než jsme byli zvyklí v minulosti, což bude odlévat větší procento nově vydělaných peněz do akcií. Na dnešním průměrném P/E není nic zvláštního a samozřejmě může být ještě mnohem vyšší, stejně jako může být vyšší počet lidí na Zemi a další věci, o nichž mnozí iracionálně stále tvrdí, že jistě musí být blízko u maxima možného.
    Lumídek
  • trhy pred vyplachem
    25.10.2016 0:00

    Prisspevek zajimavy. Vzdy i v nedavne minulosti analytici hledaji argumenty, jak ospravedlnit realitu a svelte zitrky. Temer kazdy, kdo se na akciovem trhu pohybuje (5 let a vice) a ma trpelivost vi, ze aktualne neni vhodna doba pro velke vstupy do pozic. Akcie tady byly, jsou a budou zitra a pristi rok. Komu ujel 5 let vlak, tomu doporucuji jeste chvili pockat, protoze az na vyjimky, si akcie/index koupi pristi rok urcite levneji nez dnes... soukrmne si myslim, ze jsme nekde tesne pod vrcholem, predpokladam 3-5%, ale trhy/indexy vzdy prestreli a taky budou Vanoce a snad new year rally, takze mozna 6-7% a dost. Prijdou 2-3 spatne zpravy, trhy otoci a prijde v nekolika vlnkach zacatek vyplachu. Anebo bude vse jinak?
    Ebo
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení