Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Mohou evropské banky zachránit EU?

Project Syndicate: Mohou evropské banky zachránit EU?

26.10.2016 12:00

Pokuta v řádu miliard dolarů, již nedávno vláda USA vyměřila německé Deutsche Bank za vnucené prodeje hypotečních cenných papírů ve Spojených státech, nepomohla příliš ke zlepšení důvěry v Evropskou unii, již nadále tíží pomalý hospodářský růst, vysoká nezaměstnanost, těžkosti s přistěhovalectvím a narůstající nejistota. Skandál Deutsche Bank ovšem zaměřil reflektory na možnost krajního východiska z nouze – určitou „přihrávku Ave Maria,“ řečeno pojmoslovím amerického fotbalu –, které by teoreticky mohlo evropský projekt zachránit.

Přestože na eurozónu připadá kolem 20 % světového HDP, nemá banku ani jiný ústav finančních služeb v první desítce globálního žebříčku FT 500. Dominové účinky tak roztříštěné a zranitelné bankovní soustavy se zřetelně promítají do relativně chabého výkonu Evropy v dalších sektorech, třeba technologiích a energetice, které mají zásadní význam pro ekonomickou budoucnost členů EU.

Evropa netrpí nedostatkem bank: Německo jich má přes 1500, Itálie přes 600. Mnohé z nich jsou ale takzvané „zombie banky,“ typické příliš vysokým počtem poboček, nízkým počtem vkladů a náklady na financování, jimiž dalece převyšují své úspěšnější protějšky.

Podle Mezinárodního měnového fondu zůstává slabá a neschopná vytvářet udržitelné zisky asi třetina evropského bankovního sektoru, představující aktiva v hodnotě 8,5 bilionu dolarů. To vše představuje významná rizika negativního vývoje pro hospodářství EU a v posledku pro celý evropský politický experiment.

K obnovení stability v evropské bankovní soustavě bude zapotřebí, podle vlastního odhadu MMF, zavřít nebo fúzovat nejméně třetinu evropských bank. U Deutsche Bank se zdá, že fúzi, například s Commerzbank, jiným německým ústavem, už spekulanti na trhu očekávají.

Má-li se však taková fúze stát prvním krokem ke konsolidaci evropského bankovního sektoru a posílení EU, mělo by se jednat o přeshraniční záležitost, která by Deutsche Bank spojila s významným francouzským a/nebo italským finančním ústavem. Takový přístup by mohl znamenat přelom ve hře o politickou věrohodnost EU, která je pro zachování snu EU při životě možná nejpodstatnější.

Přeshraniční fúze evropských bank by měla několik přínosů. Tak jako u každé fúze by konsolidace slabých bank s nedostatečnými výsledky umožnila posílit bilance bank a restrukturalizovat nesplácené půjčky – podle odhadu v hodnotě asi bilionu eur, zhruba třikrát víc než v jiných globálních jurisdikcích –, čímž by prospěla širší ekonomice.

Přeshraniční fúzí k superbance?

Ještě účinnější při řešení ustavičných operativních potíží (konkrétně s likviditou a kapitálem) by však byla přeshraniční fúze, která by vytvořila určitou evropskou superbanku. Důležitější je, že taková finanční restrukturalizace by otevřela úvěrové kanály se zásadním významem pro financování investic a roztáčení hospodářského růstu.

Přeshraniční evropská fúze by také klíčovému regionu světové ekonomiky dala banku úměrnou jeho globálnímu významu. Evropský bankovní přeborník by měl globálně mnohem lepší konkurenční schopnost, byl by rivalem moci dominantních amerických bank.

Vytvořit takový ústav je dnes obzvlášť naléhavé, jelikož řada zemí po celém světě se podle všeho rostoucí měrou odvrací od hospodářské otevřenosti k výrazněji ochranářským politikám a balkanizované regulaci. Ve fragmentovanějším, méně globalizovaném světě, kde přeshraničních kapitálových toků ubývá – Institut mezinárodních financí uvádí, že loni byly čisté kapitálové toky pro rozvíjející se trhy poprvé od roku 1988 záporné – se evropská bankovní infrastruktura bude muset rozrůst do šíře a do hloubky, aby prosperovala.

Třetí – a možná nejdůležitější – důvod, proč by přeshraniční fúze mohly být klíčem k záchraně evropského bankovního sektoru, spočívá v tom, že by jak účastníkům trhu, tak evropským občanům vyslaly signál, že političtí lídři věrně stojí za evropskou integrací. Opět platí, že naléhavost takového postupu zesilují politické a ekonomické poměry. Pokrok směřující k fiskální integraci uvízl. Přednost před spoluprací mají často národní agendy. Spojené království se chystá zahájit vyjednávání o svém úplném odchodu z EU – což je rozhodnutí, které lze smysluplně považovat za obžalobu současného evropského integračního modelu.

Z pohledu finančních trhů a investorů by byla přeshraniční fúze vnímána jako býčí postup, posilující důvěru. I pro obyčejné občany by jakákoli známka toho, že EU jednoduše nesměřuje k rozpadu, měla podstatné přínosy, neboť by nabídla zdání záruky v nesmírně nejistém prostředí.

Ovšemže, přeshraniční fúze je radikální návrh. Nebude snadné shromáždit dostatek politické vůle, již by vyžadoval.

Jenže hrát bez odvahy je vždycky snadné. Pravda je taková, že bez věrohodných a transparentních důkazů o prohlubování vazeb – nejen ve fiskálních otázkách, ale i v podnikání a finančnictví (opoře moderní ekonomiky) – zůstane EU jen volně propojeným a nepříliš věrohodným souborem zemí. Jak jsme viděli v posledních několika letech, takové uspořádání hospodářské těžkosti těchto zemí nevyřeší.

Lze prohlásit, že nastal čas usilovat o větší integraci. Situace je příliš křehká a všeobecný odpor příliš silný. Kdyby byl růst aspoň průměrný, řeknou možná skeptici, politické prostředí by bylo mnohem přístupnější. Jenže současná vykloubená struktura EU nevydrží. Nezačne-li se brzy rázně jednat, trhliny se jedině rozšíří, budou vytvářet čím dál silnější politický nesoulad a v posledku odsoudí k zániku celý evropský projekt.

Dambisa Moyo, ekonomka a spisovatelka, zasedá v představenstvech několika globálních korporací.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Jak zachránit Itálii před ní samotnou
30.09.2016 14:00
Důvěryhodnost italského premiéra Mattea Renziho doma v současné době o...
Project Syndicate: Budování BRICS
04.10.2016 16:30
Letos je tomu 15 let, co jsem zavedl termín „BRICs“ coby společné ozna...
Project Syndicate: Mayday ve Velké Británii
13.10.2016 12:30
Konzervativní „brexitýři“ – lidé, kteří vedli kampaň za vystoupení Vel...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení