Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Polská centrální banka svůj neutrální postoj nemění a zlotý dál maže ztráty

Rozbřesk – Polská centrální banka svůj neutrální postoj nemění a zlotý dál maže ztráty

08.12.2016 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dnešní zasedání ECB by mělo dát jasné vodítko, na co se připravit v příštím roce. Klíčové otázky zní: Natáhne ECB politiku přímého tisku peněz (QE) za horizont března 2017 v plné výši (80 mld. eur měsíčně)? A pokud ano, o kolik a co bude signalizovat dál v doprovodných komentářích?

Poslední makroekonomická čísla z eurozóny překvapila opět vesměs pozitivně. Silný růst maloobchodu a překvapivě rychlý pokles nezaměstnanosti (na 9,8 %) ukazují na (mezikvartální) zrychlení ekonomiky ke konci roku (na 0,5 % q/q z 0,3 % q/q). Potvrzují tak zatím poslední optimistickou prognózu ECB, která počítá v tomto roce s růstem o 1,7 % a v příštím o 1,6 %. Podle očekávání ECB jde vzhůru i inflace (0,6 %y/y), i když jádrová složka zatím pouze stagnuje a i její prognóza pro příští dva roky nepočítá zatím se zásadnějším nárůstem. I tak ale čistě při pohledu na makroekonomické fundamenty těžko hledat silné důvody, proč politiku QE výrazněji natahovat.

ECB je ale přesto i nadále opatrná. V posledních týdnech dávala ve svých vystoupeních jasně najevo, že má obavy z politiků - v příštím roce nás čekají volby v Nizozemí, Francii, Německu, start tvrdých jednání o brexitu a možná předčasné volby v Itálii. ECB má viditelně strach, že politická nejistota by bez měnového polštáře mohla negativně dopadnout na investiční a spotřebitelské výdaje a ohrozit již tak pomalou cestu inflace k cíli.

V základním scénáři právě proto počítáme s tím, že ECB dnes natáhne politiku QE (ve stávajícím objemu) o dalších šest měsíců do září 2017. Aby mohla v takové politice pokračovat, bude muset změnit některá omezení pro nákup dluhopisů z trhu - pravděpodobně výnosový strop a omezení na emitenta. S takovými kroky ale trhy podle našeho názoru počítají (jak euro, tak dluhopisy). Do velké míry tak dnes asi půjde o to, jak se změní doprovodný komentář a co Mario Draghi naznačí na tiskové konferenci. Vzhledem k posledním silným číslům z eurozóny, slabému euru a (dosavadní) hladké reakci trhů na vítězství Donalda Trumpa i na pád italské vlády, asi těžko čekat výrazně holubičí vzkaz.

FOREX

Region

Polský zlotý včera dále korigoval předchozí prudké oslabení po amerických volbách a druhý den v řadě významně posiloval. Zasedání centrální banky (NBP, viz dále) vliv nemělo a zlotému tak kromě korekce mohly pomáhat i sázky na uvolnění měnové politiky od ECB.

Co se týče zasedání NBP, tak to proběhlo bez jakéhokoliv překvapení. Ke změně měnové politiky v souladu s všeobecným očekáváním nedošlo. Podle slov guvernéra NBP Glapinského se současným zpomalením ekonomiky se počítalo, na druhou stranu lepší využití transferů ze strukturálních fondů EU by jej mělo v první polovině roku opět zrychlit. Guvernér NBP přitom v odpovědi na růst mimo jiné připomněl, že reálné úrokové sazby budou příští rok klesat (což může ekonomice pomoci), neboť inflace půjde nahoru, což samozřejmě implicitně předpokládá stabilní úrokové sazby. Pokud jde o eventuální možnost snížení úrokových sazeb NBP, tak guvernér v této souvislosti zmírnil, že takovou možnost již žádný z členů Výboru pro měnovou politiku nepodporuje. A nakonec - co se týká hodnocení oslabení zlotého, které nastalo po amerických volbách, tak guvernér Glapinsky pouze uvedl, že proběhlo v rámci oslabení ostatních měn z emerging markets, přičemž depreciace je pozitivní zprávou pro polské exportéry.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru se včera přiblížil k hranici 1,08, ale při absenci důležitějších událostí a hlavně před dnešním zasedáním ECB se ji ani neodvážil atakovat.

Dnes tady máme veledůležité zasedání ECB, které bude velmi těžko čitelné a to nejen proto, že nevíme, zdali se Draghi rozhodne oznámit natažení současné měnové expanze. Potíž je přitom v tom, že lze těžko číst, jaká jsou očekávání trhu před zasedáním. Trh zřejmě počítá, že ECB jasně naznačí, že QE bude ve stávající podobě prodlouženo, ale zdali mu bude stačit např. závazek o 3M je těžké odhadnout. Každopádně pro euro by to bylo velmi pozitivní, kdyby Draghi mlžil a žádné přesné číslo nehodlal sdělit s tím, že se bude vyčkávat na další data. Naopak jasný závazek natáhnout QE o šest měsíců (náš základní scénář) či dokonce více by zřejmě eurodolar poslal zpět k 1,05.

Včera oznámený propad britského průmyslu za říjen dále přiživil opětovné oslabování libry, které započalo po víkendu. Měnový pár EUR/GBP je tedy zpět nad úrovní 0,85. I ten však samozřejmě bude čekat na dnešní ECB.

 


Čtěte více:

Energetické akcie pro příští rok - díl druhý
07.12.2016 19:42
Kanadská společnost Enbridge je dalším z titulů, které investor Matthe...
Glencore: Trh s ropou čeká hra na kočku a na myš
07.12.2016 18:04
Pokud jde o budoucnost na ropě, má šéf komoditního obra Glencore Ivan ...
Růstová nálada převládla na akciích i dluhopisech, dolar odpoledne ztrácí
07.12.2016 18:14
Na finančních trzích dnes převládla dobrá nálada, která vynesla vzhůru...
Poslanci dali zelenou rozpočtu 2017 se schodkem 60 miliard korun
07.12.2016 18:27
Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládní návrh státního rozpočtu...
Wall Street opět překonala maxima, pod tlakem farmacie
07.12.2016 22:02
Americké akciové trhy uzavřely dnešní seanci v kladných hodnotách, kdy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení