Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valuační mezera mezi USA a Evropou roste, oba trhy ale zachrání jen vyšší ziskovost

Valuační mezera mezi USA a Evropou roste, oba trhy ale zachrání jen vyšší ziskovost

24.03.2017 18:44

Evropský optimismus, který je patrný na akciových trzích či v některých průzkumech podnikatelského sentimentu, je v podstatě ještě více zarážející než ten americký: Jak jsem poukazoval minule, i kdyby se v USA nějakým zázrakem podařilo naplnit předvolební sliby nového prezidenta, Evropa musí počítat s tím, že jejich naplňování bude probíhat v duchu „Amerika na prvním místě“. Je tedy evropský akciový optimismus jednoznačně přehnaný?

Pohled na samotný vývoj cen akcií by naznačoval, že je to dost dobře možné. Ovšem dnes bych rád toto téma doplnil o jeden důležitý „detail“ – pohled na valuace evropských akcií. Růst evropských indexů totiž může probíhat na základě lepšící se ziskovosti korporátního sektoru, a tudíž může stát na těžko zpochybnitelných fundamentálních nohou. Nebo jej mohou naopak táhnout ony valuace (poměr cen a zisků PE), které stojí a padají s našimi „animal spirits“, a jejich povaha je nejednou více než vrtkavá.

S dnešní úvahou nám značně pomůže poslední shrnutí vývoje na trzích od Commerzbank, které obsahuje i následující obrázek. Porovnává valuace amerických akcií v indexu SPX a evropských v indexu Stoxx 600. Jen krátce si připomeňme, že PE v USA je na výjimečně vysokých úrovních (PE kolem 18), a rychle se přesuňme do Evropy. Zde není výlet nad historické standardy ani zdaleka tak odvážný - PE se pohybuje kolem 15, což je mnohem blíže historickým standardům. V posledních měsících se také značně rozšířil valuační diferenciál mezi USA a Evropou – rozdíl mezi PE na obou trzích.

text1

Vidíme tedy, že zatímco akciové indexy v Evropě si s těmi americkými zase tolik nezadají, valuace nejsou v Evropě zase tak našponované. Historické průměry v PE amerických a evropských trhů jsou mezi sebou vzdáleny asi o 1,5 bodu, zatímco nyní jsou PE od sebe vzdálena asi o dvojnásobek – tedy asi o 3 procentní body. Optimismus tedy v Evropě není ve skutečnosti tak vysoký, jako v USA a jak by naznačovala evropská akciová rally.

Pokud bychom se ponořili trochu do detailu, zjistíme, že výnosy desetiletých Bundů jsou sice na méně než 0,41 %, zatímco v USA na cca 2,5 % (což by mělo nahrávat evropským, ne americkým valuacím). Jenže to také znamená, že očekávaný (nominální) růst je v Evropě výrazně nižší. A pokud k tomu přidáme pravděpodobně vyšší rizikovou prémii, zapadá nám to do obrázku nižších valuací evropských akcií.

Nižší, ale stále vysoký?


Výše uvedené může tedy investory do evropských akcií poněkud uklidnit. Ovšem stále je možné, že i jejich relativně nižší optimismus je přehnaný. Jelikož tu máme před sebou řadu situací typu „buď a nebo“ (volby ve Francii, kroky amerických černých labutí v Bílém domě a podobně), je v podstatě nemožné dojít k nějakému pevnému závěru.

Commerzbank dělá asi tak maximum možného, když se pokouší o odhad „férových“ PE, který je spolu s konkrétními hodnotami PE v USA a Evropě shrnut v následujících dvou grafech. Pokud výše uvedené ve čtenářích a investorech vzbudilo naději, že evropské akcie nejsou valuačně našponované, odhady banky tyto naděje značně chladí. Férové PE (vyznačeno černou barvou) je totiž podle nich znatelně pod PE skutečným jak v USA, tak v Evropě:

text2


Podobné modely a odhady férových hodnot a valuací musíme vždy brát s rezervou. Ne proto, že bychom pochybovali o kvalitě odvedené práce, ale kvůli nemožnosti vypočítat nějakou objektivní férovou valuaci. Jde totiž jen o koncept, který nám ulehčuje úvahy o trhu, ale nesmí se přeceňovat.

Commerzbank vysvětluje popsané odchýlení PE od férových hodnot tím, že rostoucí inflační očekávání se již projevují na zvýšených výnosech dluhopisů (které férovou valuaci ovlivňují negativně). Na růstu ziskovosti se ovšem růst inflačních očekávání ještě neprojevil. Takže nakonec to vlastně je jen jinak formulované stále stejné dilema: Ospravedlní růst ziskovosti obchodovaných firem vysoké valuace, nebo ne?

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Kdy se smaže rozdíl mezi německými a americkými výnosy?
24.03.2017 9:07
Americkým centrálním bankéřům se příliš nechce do komentování svých da...
Další nárůst optimismu v eurozóně táhne euro vzhůru
24.03.2017 10:34
Ostře sledované hlasování o zdravotnické reformě prezidenta Trumpa byl...
Nálada v eurozóně zdolává 6letá maxima
24.03.2017 10:47
Nálada mezi podnikateli v eurozóně dál nabírá na síle. Podnikatelská n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení