Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína možná objevila ekonomický všelék, Evropou šumí jestřábí křídla

Čína možná objevila ekonomický všelék, Evropou šumí jestřábí křídla

17.07.2017 18:53

Na hlavní straně dnešních Financial Times se můžeme dočíst dvě zajímavé věci týkající se Číny. První z nich poukazuje na mimořádně silný ekonomický růst dosažený v druhém čtvrtletí. Jeho tahounem má být starý čínský známý: sektor nemovitostí. Druhá zpráva nás informuje o tom, že státní internetová cenzura „zakázala medvídka Pú“. Interpretovat to můžeme mnoha způsoby, ten můj je následující:

Čínští komunisté se dál snaží udržet relativně vysoké tempo růstu a zároveň finanční a ekonomickou stabilitu. Jelikož je ale růst tažen zejména dluhy a realitním boomem, jde o cíle neslučitelné. Rychlejší růst znamená vyšší nestabilitu, větší stabilita znamená nižší růst. Jak ukazuje následující obrázek, ceny nemovitostí v Číně rostou stále dost vysokým tempem. Veškeré snahy o ochlazení trhu, které doposud probíhaly a které měly v předchozích čtvrtletích znatelně brzdící dopad na ekonomický růst, dokázaly jen to, že růst cen nemovitostí už dál neakceleruje. O nějakém ochlazování přehřátého trhu ale podle tohoto grafu z WSJ lze hovořit jen těžko. Zrovna tak těžko se tedy podle mne dá radovat z toho, že růst celé ekonomiky dosáhl v druhém čtvrtletí vysokých hodnot.

cn1

Čínská vláda to určitě nemá jednoduché a já bych nerad hodnotil její snahy a výsledky zkratkovitě a černobíle. Ale selský rozum mi přece jen říká, že pokud stojím před podobnými výzvami a překážkami, o medvídka Pú bych se asi nestaral. A pokud tak činím, je to možná známka toho, co tu občas opakuji: Skloubit vládu jedné strany a vládu trhu (tedy vládu všech) lze jen těžko. A tato země podle mne naráží na hranice systému, ve kterém šlo předstírat, že to jde. Ale možná se mýlím a třeba my bychom měli v době, kdy se naší ekonomice nepovede dobře, zakázat krtečka. Ekonomický všelék byl možná nalezen...

Z Číny do Evropy...

Neméně pozoruhodný začíná být vývoj v Evropě. Připomeňme si nejdříve krátce, že když Fed začal hovořit a jednat ve směru utahování monetární politiky, roztočilo se pro něj nezáviděníhodné kolečko: Náznaky monetárního utažení vedly k posílení dolaru a následně znatelnému utažení domácích finančních podmínek. Následně začalo chladnout ekonomické oživení a Fed musel začít vysílat hrdličtější signály. Podmínky se pak uvolnily, oživení posílilo. Fed začal hovořit o utažení a vše se opakovalo znovu. V roce 2017 se ale prozatím zdá, že americká ekonomika dosáhla „únikové rychlosti“ v tom smyslu, že toto kolečko se neroztáčí.

ECB začala směrem k trhům a veřejnosti v poslední době také pouštět relativně jestřábí kouřové signály. A euro posiluje, výnosy vládních obligací rostou, finanční podmínky se utahují. Evropská ekonomika zatím upaluje slušným tempem, takže konečná fáze „amerického kolečka“ se nedostavuje. V ideálním případě se ECB i přes absenci mzdových a inflačních tlaků do obratu ve své politice pouští tak akorát včas, protože tyto tlaky by se jinak záhy objevily, a to s velkou razancí. Jinak řečeno, ECB se domnívá, že Phillipsova křivka v eurozóně stále funguje, klesající nezaměstnanost stále vede k vyšším mzdovým a následně inflačním tlakům, a proto je třeba jednat už nyní. Ideálem tohoto scénáře pak je hladké přistání na dráhu potenciálního růstu (ten je ale v eurozóně dosti nízký).

Alternativním scénářem je pak ono „americké kolečko“, kdy by jestřábi máváním svých křídel udusili probíhající oživení příliš brzy. Příčinou by mohlo být jak ono utahování finančních podmínek, tak naše evropské specifikum, kterým je periferie a v tomto případě zejména Itálie. Tedy země, která je dost velká na to, aby v extrému rozložila celou eurozónu. A která má dost problémů, aby jí dokázal citelně uškodit růst výnosů vládních dluhopisů.

Dlouhým textem unavenému čtenáři ještě nabídnu následující graf, který ukazuje, že v USA, eurozóně, Německu i UK se nezaměstnanost skutečně blíží, či se již dostává pod NAIRU (tedy nezaměstnanost, která ještě nezvedá inflaci). Z tohoto pohledu jedná ECB správně. Otázkou je, zda nejde o pohled příliš zjednodušený. Mimo jiné proto, že NAIRU je v eurozóně obludně vysoko a, jak dobře ukazuje Německo, nejde o něco, co je vytesáno do kamene:

cn2

 

Čtěte více:

Tržní ticho před bouří?
10.07.2017 18:12
V sousední vsi mají ručně psanou kroniku v které jsou popsána i předvá...
V poptávce po akciích dochází k výrazným změnám. Jaký signál vysílají?
11.07.2017 18:44
Americké akcie se obchodují s hodně vysokými valuačními násobky, výraz...
Nejkvalitnější akcie na trhu
12.07.2017 17:01
Warren Buffett je vzorem nejednoho investora, pokusy o doslovné kopíro...
Na povrchu adrenalinová akcie, pod povrchem čokoládový dluhopis
13.07.2017 18:48
Občas se tu snažím poukázat na tituly, které jsou v nějakém ohledu hod...
Co se vlastně děje?
14.07.2017 11:43
Americké akcie jsou už od počátku června nerozhodné, německý DAX pomě...

Váš názor
  •  
    18.07.2017 7:26

    Nevím, odkud jste tenhle článek zase opsali, ale nechápu proč tu musí být jen propagandistické bláboly. Jestli v Číně zakazují medvídky, tak to určitě nesouvisí s podporou ekonomiky. Kritizovat, že růst je tažen dluhem, je ze strany Evropanů (dvojnásobně zadlužených a přitom s mnohonásobně nižším růstem) vtipné. Stejně jako tvrdit, že ceny nemovitostí rostou dost vysokým tempem, když tempo růstu cen klesá a hodnota 10 procent je zhruba poloviční ve srovnání s Prahou. Mě jako investora zajímají čísla a seriozní analýzy, až si budu chtít přečíst propagandu, můžu kdykoli jít na idnes nebo novinky.
    MrBurnes
    •  
      18.07.2017 9:02

      Tak jestli chceš seriózní čísla musíš jít na sputnik nebo aeronet. Jinak je propaganda všude s tím se smiř.
      ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení