Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skutečná poučení z řeckého ekonomického utrpení

Skutečná poučení z řeckého ekonomického utrpení

17.08.2017 7:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecká ekonomika konečně opět roste, ale i tak je pravděpodobně největším propadákem celé eurozóny. Do krize roku 2009 vstupovala s 15% rozpočtovými deficity a poté přišlo osm let ekonomického poklesu. Nezaměstnanost se stále drží na 23 %, mezi mladými dokonce na 45 %. Řecká velká deprese je porovnatelná s Velkou depresí ve Spojených státech na počátku třicátých let a ještě navíc trvala dvakrát tak dlouho, otevírá téma bývalý poradce řeckých premiérů a profesor ekonomie na Athens University of Economics and Business George Pagoulatos ve Financial Times.

Může se Evropa z této bolestivé zkušenosti poučit? Hlavní lekce zní: Změny je třeba provádět na vrcholu cyklu. Řecko si reformami muselo projít během recese, protože v období předchozího boomu k tomu nepřikročilo. Reformy by měly být vždy prováděny v době růstu, když mezi lidmi panuje důvěra a existují zdroje pro ty, kteří nesou tíhu reforem nejvíce. Období boomu by nemělo být bráno jako důkaz, že změn není třeba. Na paměti bychom to měli mít právě nyní, kdy eurozóna prochází nejsilnějším oživením od poslední krize. 

Pokud má eurozóna dlouhodobě přežít, reformy potřebuje. Musí dojít k vytvoření společného rozpočtu, měnová unie musí být schopna získávat společné zdroje na dluhopisových trzích. Finanční unie je zase třeba k tomu, aby byla přerušena negativní vazba mezi stabilitou bankovního systému a vládního sektoru. 

Po volbách v Německu, které jsou naplánovány na září, se bude eurozóna nacházet na vrcholu svého politického cyklu. Je tedy čas na prosazování reforem. Cesta k nim nebude jednoduchá. Němci odmítají společné pojištění depozit a rozpočet, Francouzi se nechtějí vzdát své fiskální suverenity a Italové zase nechtějí omezit investice bank do vládních dluhopisů. Někdo ale bude muset ustoupit. 

Druhým poučením z řecké krize je potřeba vyvážené ekonomické politiky. Restriktivní politika musí poskytovat prostor pro dýchání, a pokud tomu tak není, dojde ke stejné situaci jako v Řecku. Tamní fiskální politika byla po roce 2010 prudce utažena a expanzivní monetární politika ECB neměla na periferii potřebný efekt. Řecko se snažilo o nemožné, když se na jedné straně pokoušelo o obnovení své konkurenceschopnosti vnitřní devalvací a na straně druhé o snížení své dluhové zátěže. Bylo mu třeba pomoci ve formě poptávkové stimulace v celé eurozóně, vyšší inflace ve zbytku eurozóny či sdílením rizik. K ničemu takovému ale nedošlo. 

Třetí poučení se týká finanční fragmentace. Banky táhla dolů nedostatečná likvidita nebo solvence vlády, k tomu se přidal odliv kapitálu. Firmy se snažily eliminovat růst nákladů financování tlakem na mzdy, produktivita se propadala, protože klesaly investice. Takhle monetární unie fungovat nemůže. Skutečná bankovní unie by bránila tomu, aby se problémy vlády přenesly do bankovního systému. 

Další lekce jsou: Zvýšit význam nebankovního financování, vyřešit problém špatných úvěrů a zaměřit se na celek v jeho reálné formě. To znamená hlavně to, že v eurozóně by měl být kladen důraz na investice a jejich ochranu před negativním vlivem recesí a fiskální konsolidace. Jen tak bude dosaženo potřebného růstu produktivity a potenciálního růstu. 




 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Astronomický dluh Řecku zůstává, mění se věřitelé a podmínky
16.06.2017 9:08
Asi málokoho překvapí, že Řecko dostalo „na poslední chvíli“ balík pen...
Jak se z Řecka stala de facto kolonie Německa
21.06.2017 6:31
Žádný ekonom se dnes nemůže domnívat, že se Řecku podaří vymanit se z ...
Řecko na
25.07.2017 17:00
Řecká vláda dnes vydala pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard eur...
Rozbřesk: Návrat Řecka na trh dluhopisů jako důkaz uvolněných finančních podmínek
26.07.2017 9:13
Řecká ekonomika se jako bájný pták Fénix zvedá z popela a euro s ní. V...

Váš názor
  •  
    21.08.2017 10:43

    Hlavní poučení by mělo znít : Pokud jste předlužení, fakticky v krachu a někdo vám roky poskytuje další a další nové úvěry, abyste jimi platili dluhy předchozí, nejedná se ve skutečnosti o žádnou "záchranu", ale o lumpárnu, která vás dostane do horší a horší spirály dluhů. __Předluženost nikdy neřešte novými dluhy, i kdyby vám celá EU tvrdila, že právě to vás zachrání!!__
    MrBurnes
  •  
    17.08.2017 8:28

    Pokud by mělo Řecko vlastní měnu, nemuselo by se ponižovat doprošováním o dodání potřebných EUR z ECB. Vždyť si vzpomeňme, jak obyčejní Řekové ve své době stáli potupně před "prázdnými" bankomaty a dolovali z nich poslední peníze. A jako bonus si odnesli z Bruselu zase o něco větší ztrátu suverinity, než kterou měli dosud. Z toho plyne jedno poučení pro Česko. Nechceme-li se stát ještě větším vazalem EU, potom zapomeňme na EUR a berme naši CZK jako páku k zajištění posledního dílu suverenity, která nám ještě zůstala.
    ..
    • Suverenita a "maličkosti"
      17.08.2017 8:43

      A pro přátele, kteří jsou ještě dosud přesvědčeni, že nám Brusel nevládne zde mám jeden aktuální zákaz z tisíce dalších. Od 1. 9. 2014 platí zákaz prodeje pro vysavače označené energetickým štítkem s větším příkonem než 1600 W. No a od 1. 9 . 2017 je limit direktivně snížen až na 900 W. Na jazyk přichází otázka, zdali nebude lepší použít po roce 2025 vysavače pouze na ruční pohon. No řekněte, není to vhodné téma pro přemýšlení pro naše bruselské přátele?
      ..
      • Re: Suverenita a "maličkosti"
        17.08.2017 10:38

        Vzdycky se vytahne nejaka blbost. Vysavace s vysokym prikonem byly casto mnohem horsi nez ty soucasne s omezenym. Vyrobci s tim nemaji nejmensi problem. Tohle opatreni dopada plosne na vsechny vyrobce, mnohem horsi jsou ta, ktera trh krivi. Oni v Bruselu nejsou tak blbi, jak to vypada podle naseho bulvarniho tisku.
        Jen
        • Jen
          17.08.2017 10:53

          Když někdo degraduje fakta na blbosti, je každá diskuse marná. Protože takovým se dokonce libí i bruselské vyhrožování zemím, které se nemají v úmyslu podřídit uprchlickým kvótám.
          ..
      • Re: Suverenita a "maličkosti"
        17.08.2017 9:03

        já proti bruselu a jejich regulacím nic nemám. Největší zhovadilosti jako EET či kontrolní hlášení přicházejí stejně z českého parlamentu.
        ..
        •  
          17.08.2017 9:05

          Často si dokonce říkám, že kdyby obec přímo podléhala Bruselu bez zbytečných norem z českého parlamentu bylo by nám lépe.
          ..
          •  
            17.08.2017 11:11

            Jak to tak čtu, tak některých diskutujících je zde v Česku škoda. Jsou to více občané nicneříkající a anonymní EU než občané ČR. Také před rokem 1989 se zde našli Češi, kteří byli více Sověti. Tedy nic nového pod sluncem.
            ..
            • Základem diskuse
              17.08.2017 12:31

              je mluvit k věci, nikoliv k osobám diskutujích. Na Patrii je většinou diskuse ještě cenná, pokud se pravidla diskuse neporušují. Díky všem konstruktivním.
              jerry
              • Re: Základem diskuse
                17.08.2017 12:39

                Marně hledám čím jsi do této doby obohatil diskusi ty. O Řecku ani slovo. Takže máš co dohánět.
                ..
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení