Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blíží se doba, kdy bude hotovost opět královnou?

Blíží se doba, kdy bude hotovost opět královnou?

25.05.2018 18:56

V mém předchozím „makro“ příspěvku jsme se trochu zamýšleli nad tím, kde by mohl letošní rok zakončit index S&P 500. Výchozími proměnnými byly očekávané zisky za letošní rok a možná výše valuací, tedy PE. Jak jeden z hlavních scénářů zapadá do současného vývoje v globální ekonomice?

Investor Ed Yardeni v čerstvém příspěvku na svém blogu ukazuje, jak by se historicky vyvíjel index S&P 500, pokud by se PE neustále drželo na hodnotě 15. Jinak řečeno, vývoj na trhu by byl tažen pouze změnou ziskovosti:
0

PE indexu se podle grafu nad hodnotu 15 dostalo na počátku roku 2015 a hodnota indexu se tak od té doby pohybuje nad modře vyznačenou „letovou hladinou“ odvozenou právě od PE 15. I když se trhu letos nevede nejlépe, na onu letovou hladinu zpět nepřistál, natož aby se dostal pod ní. Proč Yardeni vybral zrovna patnáctku? Uvádí jen to, že „podle mnohých je považována za valuaci férovou“. To je téma na delší vyprávění, ale o úplně nerozumný výrok nejde. Pokud by to pak byla skutečně pravda, trh by se takového férového měřítka v posledních letech držel jen překvapivě zřídka. V podstatě jen v letech 2005 – 2007 a pak v roce 2010. A hlavně – nyní by měl ještě znatelný prostor pro oslabení.

O tom, zda se trh vydá touto cestou bude v tom lepším případě rozhodovat „chladný“ ekonomický fundament (v tom horším budou trhem cloumat emoce). Již pár týdnů řada ekonomů a analytiků poukazuje na určité ochlazení doposud výjimečně silného a synchronizovaného globálního boomu. Ten ale mohl dlouhodoběji pokračovat jen v případě, že by se znatelně zvýšil potenciál globální ekonomiky – výrazně by se posunula její nabídková strana. A to šlo provést jen prudkým růstem investic (a implementací technologií) rychle zvedajících produktivitu a výrobní kapacity. Zatím se ale spíše zdá, že globální ekonomika na svůj nepříliš se zvyšující potenciál naráží, nebo v tom horším případě míří pod něj.

V této souvislosti jsou zajímavé následující grafy od Danske Bank. Ten první shrnuje výstup modelů týkající se krátkodobého výhledu rozvíjejících se trhů (EM), Japonska, Evropy a USA. Ten druhý se zaměřuje na výhled střednědobý. Nejhůře to vypadá s Evropou, což jen potvrzuje to, co již nějakou dobu tušíme – v eurozóně je růstový útlum největší, a právě ona (s přispěním EM) se stává nejvážnější trhlinou globálního superoživení posledních téměř dvou let.

0

Podle grafů ovšem vidíme, že dolů začínají otáčet i Spojené státy, ohledně Japonska modely vysílají smíšený signál – krátkodobě nic moc, ale střednědobý výhled se podle DB mírně zlepšil. Určovat, v jaké fázi cyklu se daná ekonomika nachází, je už dlouhou řadu let ošemetné cvičení. Nicméně DB na základě vývoje vedoucích indikátorů a produkční mezery tvrdí, že Spojené státy jsou (zatím) stále ve fázi oživení z předchozího útlumu, ovšem eurozóna do útlumu padá.

Pro skutečně dlouhodobé investory jsou pokusy o časování cyklu většinou ztrátou času. Pokud by se o něj někdo chtěl pokusit, pak výše uvedené by v něm mělo vyvolávat rostoucí pocit, že se blíží doba, kdy hotovost je králem, respektive královnou. Stačí ale zavzpomínat třeba na rok 2016, kdy to v jeho první polovině s globální ekonomikou vypadalo mnohem hůře než dnes. Nicméně v druhé polovině začalo to, čemu v kontextu posledních let můžeme skutečně říkat globální superoživení.

Dnes jsme v mnoha ohledech v jiné situaci, vzpomínkou na rok 2016 chci jen připomenout, že pokrizový vývoj má do standardního cyklu daleko a nejednou přinese velké překvapení. Jak jsem uvedl, pokud by se něco podobného jako v roce 2016 mělo zopakovat i nyní, v první řadě by se v globální ekonomice musely objevit produkční kapacity znatelně posouvající její potenciál. Už minulý rok jsem zde rozebíral, že to by vyžadovalo hlavně oživení investičního cyklu. A samozřejmě udržení poptávky na úrovni, která by tento potenciál využila. Jde vlastně o to nejlepší z nejlepšího.

 

Čtěte více:

Kdy přijde „zlatý vrchol“ a co bude znamenat pro těžaře
15.05.2018 18:58
Před několika dny jsem se tu věnoval současnému do určité míry nestand...
Na jaké hodnotě uzavře index S&P 500 na konci roku
21.05.2018 18:24
Pod cenovou hladinou trhu často probíhá jeden důležitý cyklus: Ceny ak...
Kdy skončí ropní giganti?
23.05.2018 18:13
Ron Bousso na Reuters poukazuje na zajímavý vývoj u velkých ropných gi...
Růst, hodnota, povídkovost - je dobré vědět, do čeho vlastně investujeme
24.05.2018 18:20
Ono pověstné „všeho s mírou“ platí bezesporu i o používání různých inv...

Váš názor
  • Hotovost nikdy není a nebyla královnou
    30.05.2018 11:12

    Hotovost je a vždy bude král "the king", pokud ji ovšem nemá někdo v rublech. Proto ruští oligarchové perou svoje peníze kupováním všechno v dolarech na západě. Tomu proč tak činí rozumí každé malé dítě se standartním IQ. To jen politici tvrdí opak a oblbují své ovčany.
    juniper
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení