Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy skončí ropní giganti?

Kdy skončí ropní giganti?

23.05.2018 18:13

Ron Bousso na Reuters poukazuje na zajímavý vývoj u velkých ropných gigantů. Ti podle něj nyní disponují tak nízkou výší ropných rezerv, která by ještě před deseti lety vyvolala na trhu paniku. S tím, jak se svět ve svém hladu po energii posouvá směrem od černého zlata, ale citlivost na vývoj rezerv klesá, se podle Boussa rozhodujícím faktorem stávají náklady spojené s explorací a těžbou. Či přesněji řečeno, při jaké ceně ropy se daná oblast stává ziskovou a jaké marže jsou na ní realizovány. Můžeme to také vnímat jako posun od kvantity ke kvalitě.

Reuters přináší následující tabulku, ve které u vybraných ropných společností porovnává vývoj objemu rezerv v letech 2014 – 2017. Největším propadem podle ní prošly Total a Shell. Obecná tendence k poklesu je zřejmá, maximem je udržení stabilního objemu rezerv u firem jako je Chevron:
0

Nedávno jsem tu v souvislosti se zlatem zmínil i ropný vrchol. Toto téma bývávalo populární v době, kdy prostá extrapolace růstu poptávky spojená s logikou omezených zásob ropy v zemi kreslila obraz nedostatku, prudce rostoucích cen a nekonečných front u čerpacích stanic. Dnes je téma ropného vrcholu ještě relevantnější, ale díky vývoji na poptávkové straně trhu (tj. nabídkové straně trhů jiných – solárních, elektromobilních, atd.).

Ropné společnosti na změnu prostředí reagují různě – některé se vydávají do dříve odmítaných eko a obnovitelných oblastí, jiné se zaměřují na to, aby ze svého byznysu vytěžily co nejvíce (a tvrdí, že žádná obnovitelná revoluce vlastně nepřijde – Exxon). Podle Reuters pak některé společnosti odmítají rozvíjet rezervy, které neslibují náklady těžby nižší než 35 dolarů za barel. Každopádně pokud nějaký ropný vrchol přijde a daná ropná firma se úplně netransformuje, je i zde (podobně jako u zlatých dolů, kterým jsem se také věnoval nedávno) dobré si uvědomit, že nehovoříme o firmách s nekonečnou délkou života, ale s délkou života omezenou. Což je faktor, který může významně promluvit do jejich valuace.

Vezměme si například Exxon. Jeho volný tok hotovosti se minulý rok přiblížil 15 miliardám dolarů. Pro výchozí bod dejme tomu, že firma by tuto částku vydělávala ročně donekonečna a mohla by jí rozdávat akcionářům (nemusí například masivně splácet dluhy). Současná hodnota takového toku hotovosti pak odpovídá 202 miliardám dolarů. Kapitalizace dosahuje 348 miliard dolarů, takže trh předpokládá, že Exxon bude v budoucnu vydělávat o dost více, a ne méně, jak by naznačovala teorie brzkého poptávkového vrcholu. Ten by totiž měl přinést kombinaci nižších objemů a zároveň nižších cen.

Trh konkrétně u Exxonu implicitně počítá s tím, že volný tok hotovosti poroste donekonečna (!) o 3 % ročně. Běžně bychom to nemuseli brát jako přehnaný předpoklad – konec konců pokud se inflace bude pohybovat kolem 2 %, tak to implikuje jen asi 1 % reálný/objemový růst. Jenže tu hovoříme o ropné společnosti, a tudíž o oněch vrcholech. Co kdyby měl Exxon před sebou třeba už jen dvacet ropných let (scénář podobný tomu, o jakém jsem hovořil u zlatých těžařů)? Pokud by 20 let generoval akcionářům 15 miliard dolarů ročně a pak to zabalil, současná hodnota takového toku hotovosti by dosahovala asi 160 miliard dolarů. Tedy méně než polovinu současné kapitalizace.

Jde samozřejmě jen o ukázkové scénáře, ale i z nich je zřejmé, že trh bez sebemenšího váhání počítá dál s tím, že ropné společnosti tu s námi budou ještě hodně, hodně dlouho. Možnosti, jak k tomu může dojít, jsou přitom asi jen dvě. Buď jsou sny o elektromobilech a alternativních zdrojích energie skutečně jen sny, nebo se ropní giganti postupně úspěšně přetransformují na něco úplně jiného a dokážou na tom vydělávat minimálně tak dobře, jako nyní na ropě. Což by s ohledem na jejich současné podnikání mohlo znamenat expanzi po jejich současných vertikálách (chemie). Ale asi hlavně penetraci toho, co v takovém scénáři způsobí zánik, respektive mohutný útlum jejich tradičního byznysu. Tedy alternativní zdroje energií. Takový krok by byl obdivuhodný.

 

Čtěte více:

USA odstupují od jaderné dohody, evropská pšenice je nejdražší za posledních 7 měsíců
11.05.2018 16:09
O čtyři dny dříve, než bylo původně plánováno, došlo k rozuzlení zásad...
Kolaps venezuelské ropy se ještě zhoršuje
15.05.2018 6:33
Smrtící spirála je sice ohraný pojem, ale přesně sedí na popis současn...
Brent nad 80 dolary, poprvé za 3,5 roku
17.05.2018 15:01
Ceny ropy dnes překročily 80 dolarů za barel, což se stalo poprvé od...
Šéf Ryanair (+3,6 %): Některé aerolinky nepřežijí zimu
21.05.2018 12:16
Některé letecké společnosti se možná nedožijí jara. Důvodem jsou vyšší...

Váš názor
  •  
    24.05.2018 15:46

    Místo toho, aby EU odhadovala vývoj alespoň vřádu desítek let dopředu, zabývá se množstvím zbytečností, kterými komplikuje život obyvatelům EU. A bere jim pořád větší díl osobní svobody. Je to snůška zabedněných úředníků (v duchu zákonů pana Parkinsona), kteří berou neskutečné peníze z daní států EU a mají tedy pocit, že musí být aktivní a "něco" vymyslet. Ti vyšší mají pocit všemocnosti a aby to zvládli, jsou věčně opilí. Také je třeba vzít v potaz, jaké monstrum je EK a kdo je v jejím pozadí. Je to hrůzostrašné se na takového molocha dívat, a ještě akceptovat vše, co z něho vzejde. Myslím, že tu poslední záchrannou brzdu ve formě referenda ohledně výstupu z EU bychom měli připustit, stačilo by s nastavením 60:40%, ne 50/50%.
    James Bond
  •  
    24.05.2018 15:25

    Setkávám se se spoustou lidí, kteří pomýleně tvrdí, že zásoby ropy vydrží 70 let, apod. a že se není čeho obávat, anebo že vědci zase něco nového najdou. Ale svět nezajímá do kdy vydrží poslední zbytky ropy, svět je závislý na aktuální nabídce a poptávce - a podle ní se tvoří cena. Jsou pak další, kteří operují tím, že za dvacet let už budou jen elektrická auta a ropa nebude zapotřebí. Odpovídám jim, ať si spočítají současný podíl e-aut v provozu a z předpokládaných výrob (omezených nedostetkem lithia a dalších v budoucnu kritických kovů) odvodí podíl e-aut na trhu za 10 a 20 let. Bude to stále zanedbatelné číslo, vzhledem ke spotřebě PHM na bázi ropy. A spotřeba ropy stále poroste, až do krize, která vyplyne z nedostatečné nabídky na trhu. Ale levná ropa už v té vleklé depresi nebude, jako záchranný kruh, který nás z toho vytáhl naposledy. Náklady těžby stále porostou. A pro e-auta nebude dostatek akumulátorů, jejich výroba se zbrzdí, někde i zanikne. Mimochodem, napovím EU - řešením je cng. Takže ropa zůstává nadále určujícím faktorem stavu světa. Za pět a více let nás čeká (i celý svět) tvrdá zkouška. Samozřejmě vzniknou i nepokoje vyplývající z nezaměstnanosti a šetření na státních výdajích, bude obtížné zvládat migrační tlaky, vzniknou i nové války. Francie má potíže s "ulicí" už dnes - jak to tam asi bude vypadat v těžké krizi? Nenamlouvejme si, že toto bude policie či armáda zvládat - nebude. Takže hrozí i úplný chaos a bezvládí. Přeji hezký den.
    James Bond
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení