Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V evropské ekonomice to začíná být zajímavé

V evropské ekonomice to začíná být zajímavé

25.06.2018 18:23

O víkendu jsem si četl tři analýzy investičních bank, každá z nich se týkala vývoje na evropských trzích a v ekonomice. Dohromady vypráví zajímavý příběh. Podívejme se na ně detailněji – v první z nich se Pictet zamýšlí nad dalším vývojem eurodolaru, v druhé Natixis nad kvantitativním uvolňováním ECB a ve třetí Danske Bank nad tím, co říkají vedoucí indikátory.

Evropské utahování bude akcelerovat

Pictet se v měnovém výhledu rozepisuje o tom, že evropská makrodata nebudou v druhém čtvrtletí nic moc, k tomu budou pokračovat negativní politické tlaky, zejména z Itálie. I tak by se ale měla postupně začít uzavírat mezera mezi nastavením monetární politiky v USA a v eurozóně. Fed totiž „pravděpodobně nepřekročí očekávaný cíl sazeb ve výši 2,875 %“, pravděpodobně také nebude přehnaně reagovat na inflaci krátkodobě převyšující 2 % a neutrální sazby se také zvedají jen váhavě.

Naopak ECB by v září příštího roku mohla začít se zvedáním sazeb (viz následující graf). Pokud budou navíc inflační tlaky v eurozóně sílit tak, jak čeká Pictet, trhy se přestanou tolik věnovat prvnímu zvýšení, ale začnou se zaměřovat na celkové tempo utahování. A pokud by dospěly k závěru, že ECB zůstala „za křivkou", vyvolalo by to zvýšené tlaky na posilování eura. Celkově tak Pictet čeká, že euro bude mít v delším období silnou tendenci sílit.

0


Utahování mělo začít už dávno

Pohled Pictetu mi vyznívá tak, že chvíli se ještě nebude nic moc dít, ale pak se rozjede utahování, které může být nakonec dost dobře rychlejší, než se nyní čeká. Natixis jde ještě dál a v jedné ze svých posledních analýz tvrdí, že v eurozóně „problémem není, že by mělo být ukončeno kvantitativní uvolňování, ale to, že jeho ukončení neproběhlo již dávno“. Jako hlavní argument je, zdá se, prezentována podle mne dost pokřivená (ale také dost často používaná) logika, kterou lze popsat následovně:

Až přijde další útlum, či recese, je třeba mít sazby co nejvýše, aby je centrální banky mohly ve snaze stimulovat prudce snížit. Jaksi tu ale zapomínáme na jednu podstatnou věc: V uspěchané snaze zvednout si sazby tak, aby bylo dost nábojů pro recesi, si téměř jistě tuto recesi sami vyvoláme. Je to asi podobné, jako kdybychom už na počátku sucha preventivně přestali zalévat jahody s tím, že v budoucnu může být sucho ještě větší a právě na něj si musíme šetřit vodu. A to, že pak již nebude co zalévat, neřešíme.

Není utahování jako utahování

Obě zmíněné analýzy vyznívají tak, že utahovat se v Evropě bude a jde o správný krok. Takové „správné“ (fundamentu odpovídající) utahování je skutečně tím nejlepším scénářem – řekněme dobrou normalizací. Jenže jsou i normalizace destruktivní (samozřejmě nejen v ekonomice). Ty dávají věci „do normálu“ jen na povrchu bez ohledu na to, že jejich jádro má do stability daleko. Existuje toto nebezpečí i v Evropě?

Sama historie ECB by napovídala, že ano. Danske Bank pak přichází ve své analýze současného vývoje vedoucích indikátorů v USA, eurozóně a Japonsku i s následujícími grafy, které se zaměřují na eurozónu. Na nějakou nejednoznačnost si tu stěžovat nemůžeme – PMI, vedoucí indikátory, krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé modely banky míří unisono dolů:

0

Ideální scénář: Výše uvedené grafy se mýlí, eurozóna na počátku roku jen klopýtla, přijde správná normalizace. Je ale také možné, že utahování si v eurozóně nakonec vynutí nabídková inflace a Evropa spadne do nejhorší kombinace utlumeného růstu a vyšších inflačních tlaků (a vyšších sazeb). Žádnou výhrou by ovšem nebyla ani ona normalizace za každou cenu (posun ECB před křivku). Výše uvedené ukazuje, že její riziko tu je. A i kdyby ne, ani scénář „útlum plus nadále uvolněná monetární politika“ (správná nenormalizace) by pro trhy nebyl žádnou výhrou.


Čtěte více:

Nejmenší dividendový aristokrat na světě by pouhou stagnací přinesl zajímavé zisky
27.03.2018 18:31
Tento týden bych se rád vrátil k tématu dividendových akcií, či přesně...
Jan Bureš: České reality? Drahé ke mzdám, stále zajímavé investičně
04.05.2018 13:05
Ceny nemovitostí v Česku rostou v posledních měsících nejrychleji v ce...
Fidelity: Investice do vládních dluhopisů zůstávají zajímavé kvůli rostoucí inflaci
28.05.2018 6:09
Rostoucí inflační očekávání a obavy ohledně financování zvětšujícího ...

Váš názor
  • Rámcově je to tak,
    25.06.2018 22:37

    stará poučka říká , že v rámci portfolia, by každý prozíravý investor měl vlastnit dům se zahradou , či usedlost s polema a lesy. Když by bylo nejhůřa chao , aby měl útočiště a mohl si alespoň něco i vypěstovat a přežít. To je úplný základ.
    občan
  •  
    25.06.2018 19:45

    Pro naši zemi je lepší nechat vše běžet, asi 5-7 let potrvá dostatečná nabídka ropy na trhu, takže do té doby jen vlnění křivek. Pak už to bude horší, protože s ropou zdraží všechno. Krize na svět přijde s 1-2 letým zpožděním. Bude horší než ta v 2008 a my bychom do té doby neměli mít velké rezervy eur a dolarů, protože budou rizikovější než koruna. Proto by měla ČNB ty rezervy pomalu rozpouštět, samozřejmě by bylo dobré financovat jimi dluhopisy, jejichž úročení nás pak bude silněji zatěžovat při snížení HDP. Náš vývoz hodně poklesne. Těžko takto předem radit, strategii na tu dobu by měla předem vypracovat ČNB. Je možné, že se ekonomika EU postupně zhroutí (od více zadlužených zemí i na ostatní). Buď hyperinflace, nebo krach. Horší je, že pak už stále ještě nosná ropa příliš nezlevní, bude jí málo. Takže žádné rezervy pro další růst. Optimisté melou o zázracích vědy, že se zas něco vymyslí, ale kdo skutečně myslí a vidí dopředu, ten ví, že světu už příliš není pomoci. Celý svět by musel přejít na defenzívnější taktiky, ale to zas politici nechtějí, chtějí mít po dobu volebního mandátu jen úspěchy - a ty se pojí s růstem HDP, jenže čím víc se roste, tím katastrofálnější bude potom sešup dolů. Jelikož jsme součástí celku, nezbývá, než se momentálně přizpůsobit a pokud možno jet naplno a myslet na zadní kolečka. V boomu před krizí stoupne inflace, ta bude působit proti vyšší hladině platů, ty by dolů jít neměly, jinak si zahraniční vlastníci budou mazat kapsy na náš účet. Sítě (vč. vody) by měly patřit státu, jinak nás budou vysávat dál i v těžkých dobách a to si nemůžeme dovolit. ČNB je tu od toho, aby myslela a nenechávala se jen unášet aktuálními grafy.
    James Bond
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data