Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nastává nemyslitelné?

Nastává nemyslitelné?

28.09.2018 15:41

Profesor ekonomie na INSEAD Antonio Fatás si na svém blogu všímá takzvaného Velkého uklidnění. Je to mé oblíbené téma, které v sobě zahrnuje širokou škálu ekonomických a investičních příběhů. Podívejme se dnes na profesorův pohled s několika dodatečnými poznámkami. 

Pan Fatás ukazuje v následujícím grafu vývoj volatility amerického produktu. Z něj je jasně zřejmé, že tato volatilita se začala někdy v polovině osmdesátých let prudce snižovat – cyklus se uklidnil, velké makroekonomické vlny zmizely a my jsme měli „klid na práci“. A na investování, což se mimo jiné projevilo v rizikových prémiích a pozitivně v cenách investičních aktiv. Jenže pak přišel rok 2008 a zdálo se, že období Velkého uklidnění je nenávratně za námi.

001

Zdroj: Antonio Fatás

Krize byla hluboká, pokrizové oživení anemické a z médií se na nás valila jedna predikce blížícího se dne zúčtovaní za druhou. Hovořit v takovém prostředí o možném návratu onoho uklidnění bylo jako věštit déšť na poušti. Ale vyloučit se to nedalo a graf pana Fatáse ukazuje, že k tomu zatím skutečně dochází. Možná je to jedna z těch ekonomických proměnných, které zase nejsou tak cítit „na vlastní kůži“. To může být do značné míry tím, že pokrizový málo volatilní růst byl v průměru znatelně nižší, než málo volatilní růst před krizí.

Jinak řečeno, záleží hodně i na tom, na jaké úrovni se uklidňujeme - zatímco před krizí jsme hovořili o stabilitě běhu, dnes je to spíše stabilita chůze. I když minimálně v USA to také již řadu měsíců není pravda (viz níže). Vraťme se ale k Fatásovým úvahám. Profesor se ptá, zda ono vracející se uklidnění není náhodou jevem specifickým pro USA a odpověď hledá v pohledu na Francii. Ten vyznívá následovně:

000 

Zdroj: Antonio Fatás

Vzorec chování se tu trochu mění, ale stále vyznívá podobně jako v USA. Návrat velkého uklidnění tu sice není tak znatelný, což je evidentně odrazem hlubších problémů v eurozóně, které trvaly déle, než pokrizové šoky v USA. Ovšem tady se o onom návratu dá směle hovořit.

Pesimista bude předkrizové Velké uklidnění připisovat buď náhodě, nebo monetární a fiskální politice. Pesimismus by se v tom případě týkal toho, že k uklidnění sice došlo, ale jak centrální banky, tak vlády na něm „vystřílely své náboje“ a nyní už není z čeho brát. Tudíž nelze ani realisticky doufat, že dojde k nějakému dlouhodobějšímu návratu do předkrizového klidu, čeká se namísto toho jen na nějaký šok, který vše pošle do kytek.

U monetární politiky by podobný značně rozšířený zkázopravecký pohled šel rozporovat na nejedné úrovni – výši sazeb je například nutno posuzovat relativně, tedy například k sazbám neutrálním; nástrojů pro stimulaci je stále dost, omezeni jsme „jen“ našimi představami o tom, co je přijatelné; atd. (detailněji o tom občas hovořím v jiných úvahách). U fiskální politiky je ale onen termín „vystřílené náboje“ přesnější – vládní dluhy jsou často na úrovních, které fakticky, či domněle dosahují úrovní neslučitelných s fiskální stimulací.

Pokud to pak trochu zobecníme a dáme stranou černé labutě, tak největší překážkou dlouhodobému návratu Velkého uklidnění budou asi vysoké dluhy obecně. Zde je nutno si uvědomit jednu klíčovou, ale téměř úplně ignorovanou věc: Dluh není pouze dílem toho, kdo si půjčuje, ale rovným dílem i toho, kdo půjčuje. Tj., vysoké globální dluhy jsou zrovna tak dány tím, že někdo se chce hodně zadlužovat (spotřebovat/investovat více, než nyní vydělá), jako tím, že někdo chce hodně spořit a půjčovat (spotřebovat/investovat méně, než vydělá). Z čehož plyne prostý, ale opět značně ignorovaný fakt: Pokud voláme po boji s dluhy, musíme u dlužníků tlačit na omezení touhy půjčovat si (např. USA), ale zrovna tak u věřitelů na omezení touhy spořit a zvýšení spotřeby, či investic (např. Německo).

Vraťme se ještě na skok k samotnému Velkému uklidnění. Výše uvedené naznačuje, že jeho pokus návrat je již realitou. Co ale návrat „vysokorůstového“ uklidnění? Jde samozřejmě opět o obsáhlé téma, ale můžeme konstatovat, že zejména v USA tu určité šance jsou a dokonce snad i rostou. Naznačuje to například poměr vedoucích k souběžným indikátorům, který sestavuje Bespoke a který ukazuje, že americké hospodářství nejeví známky návratu k růstovému útlumu:

001 

Zdroj: Bespoke

 

Čtěte více:

Kdo by nejvíce získal ze zrušení čtvrtletních výsledků? Drobní akcionáři by to nebyli
27.09.2018 11:42
Americký prezident Donald Trump požádal tržního regulátora SEC, aby se...
Nejslabší místo finančního systému
27.09.2018 13:31
Známý ekonom Tim Taylor se deset let po poslední krizi podobně jako řa...
Realitní odpočet začal. Jen nevíme, jak bude dlouhý
27.09.2018 17:44
Realitní trh je úzce propojen s celou ekonomikou a v zemích jako USA i...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data