Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tentokrát je to opravdu jiné

Tentokrát je to opravdu jiné

25.02.2019 5:56

Od seriózních investorů se neočekává, že budou říkat: „Tentokrát je to jinak“. Vzhledem k tržním výkyvům posledních měsíců však by udělali dobře, kdyby bedlivě sledovali, co je skutečně jinak oproti době, kdy se hospodářský cyklus otočil naposledy.

Oním naposledy byla samozřejmě globální finanční krize roku 2008. Na rozdíl od tehdejší doby zůstávají dnešní fundamentální ekonomické údaje pevné, což naznačuje, že blížící se recese by mohla přijít a odeznít dřív, než ji vůbec budeme mít čas změřit. To ale nepomůže investorům, kteří by rádi zhodnotili potenciální rizika a odměny příštího cyklu, jejž budou pravděpodobně formovat nepředvídatelné posuny v likviditě, politice a technice.

Otázka QE

Zatímco akademici svolávají konference, aby analyzovali dědictví kvantitativního uvolňování (QE) centrálních bank v uplynulé dekádě, investoři chtějí vědět, co bude obrat v přístupu znamenat pro budoucí finanční podmínky. Přední centrální banky v zásadě přestaly poskytovat obří injekce likvidity prostřednictvím nákupů dluhopisů a teď si odlehčují bilance, byť různým tempem.

Bez ohledu na to, zda Federální rezervní systém USA ignoruje nervozitu na trhu a pokračujícím zvyšováním úrokových sazeb vzdoruje prezidentu Donaldu Trumpovi, jeho bilance prozatím stále klesá o 50 miliard dolarů měsíčně. Evropská centrální banka ukončila nákupy dluhopisů v prosinci 2018. Japonská centrální banka se možná blíží k začátku konce svého programu QE – třebaže je otevřenou otázkou, kdy nastane „konec konce“. Dohromady je důsledkem zužovaných programů QE odtékání ohromného množství likvidity potrubím různých rozměrů a v různých časech.

Jelikož globální finanční soustava je jako obrovský plavecký bazén, kolem plavců se vzdouvají rozbouřené vody. Navíc nejspíš dojde k narušení spodních proudů, které delší dobu zachovávaly silnější americký dolar, poněvadž relativní růstová očekávání se možná vychýlí k euru a klíčovým rozvíjejícím se trhům. Nebuďte překvapeni, pokud v průběhu dalšího utahování QE nečekaný vír náhle spolkne středně velkou banku nebo hedgeový fond.

Politická rizika

Situaci dál komplikují nové zdroje politické nejistoty, které zpochybňují předpoklad, že globalizace a ekonomická integrace budou v příštím cyklu svižně pokračovat. Pravda, Trumpova dovozní cla z hliníku, oceli a celé škály čínského zboží zatím vyústila v poměrně nízké přímé náklady pro několik úzce zaměřených odvětví. Potenciál dalšího narušení globálních hodnotových řetězců však přiměl nadnárodní firmy přehodnotit, kam a kdy mají investovat.

Právě to mají přední podnikatelé na mysli, když říkají, že se obávají „politických rizik“. I když se Spojené státy a Čína dohodnou na prodloužení svého současného příměří v obchodní válce i na dobu po první polovině března, potenciál pro pokračující třenice zůstane. To znamená, že obezřetní investoři budou muset do cen promítnout eventuální náklady dalších cel a přetvořených dodavatelských sítí – možná napořád.

Jak hodiny udměřují čas do brexitu dne 29. března, rovněž firmy, jejichž plány počítaly s tím, že mezi Británií a Evropskou unií bude dál možný volný pohyb zboží a služeb, se nyní ocitají ve stavu hluboké nejistoty. Jistěže, světový obchod nekončí. Investoři ale v příštím cyklu budou muset kalkulovat s potenciálními náklady nových cel, hraničních kontrol a dalších účinků obrozeného populismu a nacionalismu v hlavních světových ekonomikách.

Nové technologie

Konečně, ziskové marže zavedených firem po celém světě rostoucí měrou ohrožují revoluční nové technologie a přelomové obchodní modely. Motorem novátorství a zavádění inovací v podnikání během posledního cyklu bylo levné připojení k internetu. Při pohledu do budoucna však podniky budou muset zápolit s mobilními sítěmi, levnými digitálními úložišti a čím dál důmyslnějšími algoritmy, aby se vyznaly v rozsáhlých datových proudech.

Nejde jen o nákupní centra a taxislužby, které padají vlivem nováčků jako Amazon a Uber; téměř všechny podniky stojí před výzvou štíhlejších, technologiemi poháněných obchodních modelů. Výroba, zdravotní péče a správa investic jsou jen některé z mnoha sektorů, které teď technologické přeskupování ohrožuje – a to už před tím, než člověk zohlední potenciální dlouhodobé přínosy technologií „distribuovaných záznamů“ či blockchainu.

Na rozdíl od automatizace úkonů kdysi vykonávaných lidmi, která se bude pravděpodobně odvíjet v průběhu mnoha let a napříč několika hospodářskými cykly, může k obrácení zavedených obchodních modelů vzhůru nohama dojít téměř okamžitě. Stačí se zeptat společnosti Blockbuster.

Hospodářské cykly by nebyly cykly, kdyby neexistovaly zásadní podobnosti v tom, jak firmy dobývají zisky, zvládají konkurenci a rostoucí úrokové náklady a postupem času vytlačují slabší hráče. Vždy budou existovat mazaní investoři, kteří v každé fázi cyklu dokážou sbírat nejzralejší plody. Přesto to vypadá, že úkol, který je před námi, je složitější než obvykle. Jak se současný cyklus blíží ke konci, investoři musí počítat s nejistotami souvisejícími s nižší likviditou, sílícím populismem a novými revolučními technologiemi.

Tentokrát je to opravdu jiné – a ne nutně příznivým způsobem.

Autor: Christopher Smart je vedoucím makroekonomického a geopolitického výzkumu ve společnosti Barings a externím seniorním spolupracovníkem Carnegieho nadace pro mezinárodní mír.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Franklin Templeton: Odrazí se evropské akcie v pozdní fázi cyklu?
27.12.2018 16:57
Rok 2018 byl pro evropské akciové trhy zklamáním. Dlouho očekávaný odr...
Fiskální tragikomedie – děj první
28.01.2019 17:54
Jestli ohledně monetární politiky a činnosti centrálních bank někdy pa...
Americká ekonomika přes všechny překážky ještě na své hranice nenarazila
05.02.2019 6:13
Investiční společnost Pictet si všímá toho, že počet nových pracovních...
Trump chytil cyklus dokonale. Jak je to se strukturálními problémy?
11.02.2019 16:06
Pokaždé, když hovoříme o stavu ekonomiky a nějakém konkrétním indikáto...
Čína blízko cyklického dna
18.02.2019 17:28
Američané si v podstatě hrají na svém „poptávkovém písečku“ – vysoký p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m