Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiskální tragikomedie – děj první

Fiskální tragikomedie – děj první

28.01.2019 17:54

Jestli ohledně monetární politiky a činnosti centrálních bank někdy panují poněkud zkreslené představy, pak u politiky fiskální to platí snad ještě více. A i zde je lehké propadnout nesmyslnému otroctví nějaké ideologie vydávající se za univerzální pravdu (a začít s pohrdáním ukazovat na jiné). Dovolím si dnes prezentovat svůj zjednodušený pohled na věc.

Za prvé, můj necyklický ideál: Zkusme se odpíchnout od bodu, který bychom mohli nazvat necyklickým ideálem. Já bych jej definoval takto: Společnost se zhruba shodne na tom, jaké služby a v jaké kvalitě má zajišťovat stát (vzdělávání, policie, armáda…). A to včetně toho, že tyto služby bude platit průběžně – každý rok si státem poskytované služby zaplatí tím, co se vybere na daních. Pokud tedy dáme stranou ekonomický cyklus, jde o dlouhodobě rovnovážný stav s nulovými rozpočtovými deficity a vládními dluhy. Pokud dojde ke změně (více/méně státem poskytovaných služeb), dojde zde ihned k odpovídající změně v rozpočtových příjmech.

Za druhé, můj cyklický ideál: Výše popsané nastavení by bylo do značné míry cyklicky neutrální – fiskální politika by (minimálně přímo) ani nevyhlazovala, ani neprohlubovala cyklus (dávám nyní stranou automatické stabilizátory). Jelikož je ale možné tuto politiku efektivně používat pro vyhlazování cyklu, byla by škoda se této možnosti vzdávat. Jde „jen“ o dvě věci: Za prvé o to, aby stát v době poptávkového útlumu efektivně rozpohyboval zamýšlené (!) úspory domácností, které se nedostávají zpět do ekonomiky přes vyšší investice (tj., nestávají se úsporami skutečnými). Zatímco tahle první část by nám ještě občas šla, tak ale hrubě propadáme v té druhé: V tom, aby stát během boomu splatil dluhy nahromaděné během recese, popřípadě aby hromadil aktiva.

Domnívám se, že právě tato neschopnost vede bohužel ke zkratce, která tvrdí, že veškerá fiskální proticyklická politika je omylem (popřípadě s oblíbenými útoky na to, co nikdy neřekl a nezamýšlel Keynes, ale co je mu s oblibou podsouváno). Pak třeba dokonce tvrdíme, že vládní rozpočet je stejný jako rozpočet domácností – během boomu má utrácet a během recese šetřit. Což je z ekonomického hlediska až tragický omyl, který nás zbavuje schopnosti cyklus vyhlazovat. Tedy bránit různým excesům z přepalování ekonomiky a naopak ztrátě pracovních míst během poptávkového útlumu (tedy ztrátě, která nemá nic do činění s nějakou kreativní destrukcí). Naopak, jak excesy, tak utrpení ve formě ztráty pracovních míst tento omyl prohlubuje.

Tento omyl je ovšem zároveň z části pochopitelný právě ve světle toho, že řada vlád utrácí, ať se děje, co se děje. Pak bychom ale měli přesněji říkat, že lepší než neustálé rozhazování je mít vládní rozpočet jako rozpočet domácnosti. Ale není to ani zdaleka možnost nejlepší a jen ukazuje, že si sami svazujeme ruce svou nedisciplinovaností.

Výše uvedené je jen nebohým nástinem celé věci. Nejeden čtenář by k ní jistě dovedl připojit úvahy na téma udržitelných hranic dluhu daných růstem rizikových sazeb, sebenaplňujícím se proroctvím krize likvidity a solvence, či třeba prudkým růstem inflace. K tomu bychom mohli přidat Barro – Ricardovu ekvivalenci, popřípadě vytěsňování (kdy jsou tyto teorie relevantní a kdy ne). A skončit bychom mohli třeba u samotného Sayova zákona, protože od jeho (ne)platnosti se vlastně odvíjí celá (ne)potřeba fiskálně vyhlazovat cyklus. Příště se tak pokusím celou doposud rozvinutou úvahu dotáhnout do konce.


Čtěte více:

Odlili si sochu býčka a klanějí se mu, obětují mu…
15.01.2019 18:10
Goldman Sachs očekává, že zlato se bude za 12 měsíců pohybovat na 142...
Bez odkupového dopingu mohlo být hůř, mohutný investiční boom v nedohlednu
17.01.2019 18:34
V prvním z následující dvojky grafů je popsán vývoj ohlašovaných odkup...
Jednotná teorie trhu, ekonomiky a všeho
25.01.2019 18:25
Pokud čtenář četl knihu Stopařův průvodce po Galaxii, ví, že odpovědí ...

Váš názor
  •  
    28.01.2019 23:42

    Jako domácnost asi ne, stát musí pořád frčet, aby mohl generovat na všechny své výdaje. Ano, celý svět už nesplácí své dluhy a jede cestou rostoucí inflace, která ty dluhy relativně umenší. Nevím jak dlouho a jakým tempem, ale prosperita se bude pomalu otáčet v recesi a těžkou krizi. Je tu předpokládaný střet nabídky a poptávky na trhu ropy (2023-2025, podle recese, která to může protáhnout) a je tu taky rýsující se krize evropských automobilek (které "od stolu" likviduje EU) v tomtéž čase. Otázka už jen zní, jak se naše republika vypořádá z krizí, když má navíc automobilový průmysl, který padne. Tentokrát budou hlavní roli hrát investice, ne do bank, které z toho mají největší prospěch, ale rovnou do rozpočtu. Macron a Merkel znají jen jediný recept - šrotovné a dotace pro e-auta, a na Titaniku se dál hraje. Snad budeme chytřejší. Už dnes by měl stát mapovat oblasti, do kterých by mohl menšinově vstoupit, třeba jen jako tichý společník. Určitě nanovlákna, lithiové baterie a těžba, všude tam, kde je perspektiva rozvinutí úspěšné (české) masové výroby. A rychle zahájit postupnou stavbu oněch tří jaderných bloků, které budou nezbytné. Inflace bude vysoká v celém světě, takže žádný strach, rezervy ještě máme. Apropó, obří devizové rezervy, které ČNB vytvořila na úkor občanů, By se měly stáhnout z vnějších trhů dluhopisů i akcií a pomocí tohoto polštáře zabezpečit vlastní dluhovou službu a navíc tu část, kterou vnější investoři do koruny opouštějí, rozpouštět na investice do rozpočtu, třeba právě na stavbu jaderného bloku ((Kč, eura, dolary), kde by se zmírnil inflační potenciál. Předtím ovšem musí ČEZ vykoupit menšinové akcionáře, aby byl klid na práci - a přestat už doprčic investovat venku! To dělají snad schválně - v době, kdy mají spořit na investici do jádra, investují ven a vytváří vlastní dluhy! Copak už tady v tom Kocourkově není nikdo, kdo by zařval dost hoši, půjdete od válu!?
    James Bond
    •  
      29.01.2019 11:51

      Pěkně popsaná blízká budoucnost. Ovšem pochybuju, že by si ji ti, kdo o víc než měsíc prodloužili (a dovolili prodloužit!) "kurzový závazek" ČNB, nebyli s to uvědomit. Otázka je, proč nekonají...
      Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.