Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská elita prý pere peníze složitými převody. Nařčení nezůstala ušetřena Raiffeisen (-14 %)

Ruská elita prý pere peníze složitými převody. Nařčení nezůstala ušetřena Raiffeisen (-14 %)

05.03.2019 8:39, aktualizováno: 5.3. 15:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruská elita patrně pere špinavé peníze převáděním miliard dolarů na Západ spletitými převody, často přes baltské státy. Mezinárodní skupina investigativních novinářů ve své zprávě, o níž dnes informoval například švýcarský deník Tages-Anzeiger, v této souvislosti poukázal na litevskou banku Ukio, která musela zastavit činnost, či ruskou investiční banku Troika Dialog.

Vynalézaví bankéři zjevně umožňují zbohatlým Rusům dostat jejich peníze ze země. Mezinárodní organizace investigativních novinářů ze zaměřením na odhalování organizovaného zločinu a korupce (OCCRP) zveřejnila mimo jiné podrobnosti schématu, díky němuž byly z Ruska do zahraničí převedeny čtyři miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) pochybného původu. Tyto peníze tekly přes banku Ukio bank v Litvě, informovaly deníky jako Tages-Anzeiger nebo britský The Guardian.

V roce 2013 litevská centrální banka tento peněžní ústav zavřela, mimo jiné kvůli podezření z rozsáhlého praní špinavých peněz. Pobaltské státy jsou přitom už dlouho známé jako tranzitní země pro pochybné peníze z Ruska.

Model označovaný jako "samoobslužná prádelna" funguje také u dalších přesunů peněz. Ty podle OCCRP pocházejí z více zdrojů a jsou pak posílány tam a zpět mezi společnostmi sítě a někdy i mezi jednotlivými bankovními účty jedné a téže firmy. Tyto komplikované transakce znemožňují kontrolním úřadům rozlišit zákonným způsobem vydělané soukromé jmění od černých peněz.

Za transakcemi stála podle investigativních novinářů zjevně také investiční banka Troika Dialog, která dnes patří pod ruskou Sberbank. Dokumenty údajně odhalují, že investiční banka peníze přesouvala několik let a převedla na Západ 4,6 miliardy dolarů.

Odhalené případy jsou ale staršího data, z doby, kdy byl šéfem Troiky Ruben Vardanjan (1992-2012), arménský bankéř s úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Neexistují přitom důkazy, že se Vardanjan dopustil něčeho nezákonného, napsal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Patrně nejznámějším případem praní ruských špinavých peněz je ten, který odhalil auditor britské společnosti Hermitage Capital Sergej Magnitskij, když údajně shromáždil důkazy o značných zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů. Z ruské státní kasy tak zmizelo v přepočtu kolem 5,2 miliardy korun. Magnitskij byl zatčen a za podezřelých okolností zemřel v ruské vazbě v roce 2009.

Raiffeisen Bank International po článcích prudce padá

Zpráva nezůstala bez odezvy ve střední Evropě. V materiálu OCCRP figuruje i název rakouské banky Raiffeisen Bank International. Podle něj byla banka protistranou v systému praní špinavých peněz. Akcie banky se ve Vídni propadaly i o více než 14 %.

Rakouský časopis Profil a internetové médium Addendum mezitím zveřejnily články, podle kterých bylo na účty v Raiffeisen nebo na účty v její předchůdkyni Raiffeisen Zentralbank (RZB) převedeno nejméně 630 milionů USD – právě z litevské Ukio. Obě rakouská média přitom citují dokumenty z let 2005 až 2013.

Časopis Profil k tomu ještě napsal, že tyto transfery byly směsicí zřejmě legitimních transakcí a transferů zahrnujících daňové ráje a společnosti typu “poštovní schránky”, kterým se také někdy říká “skořápkové”.

Podle Addendum.org RZB pomáhala prát špinavé peníze. Zmiňuje přitom zprávu investičního fondu Hermitage Fund, předanou rakouským vyšetřovatelům specializujícím se na hospodářskou kriminalitu (WKStA). 

Fond Hermitage podle Addendum říká, že odhalil platby za 967 mil. USD z údajně podezřelých účtů v Danske Bank a Ukio Bankas, které dorazily na 1055 rakouských účtů v 78 bankách. Z toho 634 milionů USD prý dorazilo na účty v RZB. Do této částky prý spadají i peníze z případu daňového podvodu za 230 milionů USD, který má spojitost se smrtí ruského auditora a účetního Sergeje Magnitského.

Prověřování obvinění z praní špinavých peněz potvrdila mluvčí rakouské prokuratury, uvedla ale, že jde o obvinění neznámých stran. Mluvčí odmítla říci, kdo stížnost podal. "Obvinění bude prověřeno a pak bude rozhodnuto o zahájení vyšetřování," uvedla mluvčí.

Raiffeisen říká, že složku Hermitage ještě neměla k dispozici. "Nejsme si vědomi žádného trestního oznámení vedeného proti nám, jež by obsahovalo údajné praní špinavých peněz," uvedla podle ČTK banka a dodala, že záležitost analyzuje. Banka rovněž uvedla, že část obvinění z praní špinavých peněz byla už dříve předmětem intenzivního vyšetřování a že úřady došly k závěru, že obvinění je neopodstatněné.

Později banka uvedla, že zahajuje interní vyšetřování údajného praní špinavých peněz.

Vývoj akcií Raiffeisen Bank International za posledních pět dní:

0
Skandál poslal dolů bankovní tituly napříč Evropou. Klesaly nizozemské banky. Až o 5 % se dnes propadla ABN Amro. Akcie ING klesly až o 2,8 %. Podle listu De Groene Amsterdammer, který je součástí investigativní skupiny OCCRP, napsal, že "pračka" provozovaná bankou Troika Dialog použila k přesunu hotovosti z Ruska účty tří největších nizozemských bank. Na příklad na účet nizozemského stavitele luxusních jachet Heesen u banky Rabobank přišlo prý zhruba 43 milionů EUR za stavbu dvou lodí, cituje nizozemský deník agentura Bloomberg. 

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

USA obvinily první lidi v kauze Panamských dokumentů
05.12.2018 8:17
Americké úřady vznesly vůbec první obvinění vůči lidem zapleteným do k...
Estonsko zavře kvůli praní špinavých peněz pobočku Danske Bank
19.02.2019 16:09
Pobočka dánského finančního ústavu Danske Bank zapojená do praní špina...
Kauza praní špinavých peněz: Podezření padá na největší banku v Pobaltí
20.02.2019 11:48
Severský skandál s praním špinavých peněz má možná další oběť. “Podezř...

Váš názor
  • Nachytali mě
    05.03.2019 9:39

    Nechal jsem se zlákat chytlavým titulkem, chtěl jsem se něco dozvědět o tom, jak ti Rusové ty peníze vlastně perou. Nachytali mě, článek je zase jenom taková ta plytká slátanina, co jich je v poslední době na netu víc a víc. Konstatování, že ruská elita "patrně" pere špinavé peníze převáděním částek na Západ, může vyslovit každý, kdo má hlavu na myšlení a ne na nošení klobouku, a nemusí být ani "investigativní" novinář. Jeden by si myslel, že když je zpráva aktuálně publikována, tak že se v ní dozví něco aktuálního. Nejaktuálnější fakt, popisovaný ve zprávě, je ale z roku 2013, nikoho asi neohromí ani aktuálnost událostí z let 2012 a 2009. Tak si člověk položí otázku, čemu má článek vůbec posloužit. Odpověď se dá najít na Wikipedii, kde se pod heslem OCCRP snadno najde, kdo poskytuje granty pro tuto organizaci. A hned je jasno, o čem má tato skupina psát a na jaká teritoria se má orientovat, a o čem naopak psát nemá a které země má nechat na pokoji. Svět je tak jednoduchý...
    penny
    • Re: Nachytali mě
      05.03.2019 14:30

      Tady je to celkem detailně popsané, jak to perou: https://www.investigace.cz/ruska-pracka-znacky-troika/
      Eurus
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university