Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pasivní bublina rájem pro aktivní investory

Pasivní bublina rájem pro aktivní investory

30.07.2019 18:14

Celý koncept efektivních trhů provází od samého počátku jeho vzniku jedno významné vnitřní pnutí. Nemám na mysli to, zda pro jeho podporu hovoří realita, ale určitou logickou skulinu, která není jen věcí pro pobavení, ale naopak tématem dost postatným. Ukazuje se to podle mne hlavně nyní, když se tolik hovoří o růstu významu takzvaného pasivního investování. A dokonce o „pasivní bublině“.

CNBC poukazuje na to, že podle společnosti Ned Davis Research z pasivního investování těží nejvíce sektory utilit a realit. Tedy, že právě pro tyhle sektory je nejvýhodnější investování na základě pasivních ETF. Ty se nesnaží o nějaký aktivní výběr podhodnocených aktiv a kupují to, co sám trh svými valuacemi a váhami aktiv a sektorů naznačuje, že má být koupeno. Tento přístup je na trhu stále populárnější a Ned Davis Research tvrdí, že z jednotlivých společností z něj nejvíce těží Tanger Factory Outlet Centers, u níž drží 32 % obchodovaných akcií právě ETF. Další v řadě jsou American States Water a California Water Service Group.

CNBC k tomu podotýká, že společnosti Tanger Factory Outlet Centers možná pomáhá velký zájem pasivních investorů, ale i tak si její akcie vede dost zle. V roce 2017 odepsala 20 %, v roce 2018 to bylo podobné a letos ztrácí 18 %. Příčinou by mohly být velké obavy z toho, že tento dividendový aristokrat již brzy aristokratem přestane být. Doléhají na něj totiž negativní tlaky spojené s úpadkem tradičního maloobchodu.

Přesuňme se nyní k trochu obecnějšímu pohledu. Moodys v roce 2015 projektovala, že někdy v roce 2021 podíl pasivních fondů na trhu převýší podíl fondů aktivních. V letošním roce se ke svým projekcím vrátila a v následujícím grafu doplnila očekávaný vývoj (přerušovaná křivka) o vývoj aktuální. Ten pozoruhodně sedí na projekce, a zatím tak vše směřuje tím směrem, o kterém Moodys hovořila.

0

Zdroj: Moodys

Nemusí tedy trvat dlouho a na trhu bude stejný podíl pasivních a aktivních investorů, čímž se dostávám k oné zmínce o vnitřní tenzi teorie efektivních trhů. Ta předpokládá, že investoři jako celek (!) správně použijí všechny dostupné informace. A ceny aktiv tak budou tyto informace odrážet tak, že nemá smysl se zaobírat nějakým hledáním podhodnocených či nadhodnocených aktiv. Jinak řečeno, pro každého jednoho investora má smysl být pasivní, protože ten zbytek už všechny příležitosti eliminoval a my bychom jen plýtvali časem a penězi na hledání toho, co není.

Jenže je zřejmé, že pokud budou všichni takto pasivní, nebude nikdo, kdo by ceny aktivně nastavoval na jejich fundamentální hodnoty – prodával aktiva nadhodnocená a kupoval aktiva podhodnocená. Vše to hodně připomíná onen vtip o dvou ekonomech (nejlépe z Chicaga), kteří jdou po ulici a jeden náhle zvolá: Podívej, támhle leží stodolarovka! Ten druhý se zamyslí a posléze odpoví: Nesmysl, kdyby tam ty peníze ležely, už dávno by je někdo sebral. My se nyní vlastně bavíme o tom, kolik investorů nakonec vůbec nebude hledět na chodník ve víře, že tam nic nemůže být, protože i kdyby tam něco bývalo bylo, ostatní už by to sebrali.

Z praktického hlediska je podle dobré operovat s tím, že pokud nechci investování věnovat moc času a zdrojů, je lepší předpokládat, že na skutečnou investiční příležitost nebudu soustavně narážet. A je pro mne bezesporu lepší investovat pasivně, levně a to nejlépe hodně diverzifikovaně. Může mi být ale vyloženě potěšením investování aktivní, čímž mimochodem naplním tu nejpodstatnější podmínku tolikrát zmiňovaného cíle „být jako Buffett“. A pak bych se měl radovat z toho, že na trhu roste podíl pasivních investorů, institucí a nástrojů. O to více zajímavého se toho totiž na chodnících musí válet. V neposlední řadě pak budu já ten, kdo pomůže k efektivitě trhu a tím vlastně i mým pasivním kolegům.

Pokud tedy vše dojde až do fáze pasivní bubliny (o které možná můžeme hovořit i v souvislosti s uvedeným grafem a naznačeným dalším vývoje), budou mít zbylí aktivní investoři na trhu ráj. Což ale nepochybně vyvolá opětovný návrat k aktivnímu investování a z vyloženě dlouhodobého hlediska si tak zřejmě budeme hledat nějakou rovnovážnou úroveň.


Čtěte více:

Magiulli: Největší bublina všech dob podle třech hlavních kritérií
25.06.2019 15:45
O tom, jaká byla největší bublina všech dob, uvažuje na stránkách Ofdo...
Akciový návrat desetiletí
02.07.2019 17:42
Jaký je největší „akciový comeback“ posledních deseti let? Jinak řečen...
Yardeni: Možná to vše skončí u bitdolarů
07.07.2019 15:57
Tématu kryptoměn se na svém populárním blogu věnuje i známý investor E...
Pro všechny, kteří hovoří o akciové bublině a skryté hyperinflaci
15.07.2019 17:48
JPMorgan se s investory štědře dělí o svou novou čtvrtletní analýzu vý...

Váš názor
  • efektivní trhy?
    30.07.2019 22:49

    je to vůbec ještě možné pokud na trhu jsou "anomálie" ve formě suv.fondů nebo centr.bank, taková BOJ kupující akcie má trochu jiné cíle než efektivní investování nebo ne ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.