Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro všechny, kteří hovoří o akciové bublině a skryté hyperinflaci

Pro všechny, kteří hovoří o akciové bublině a skryté hyperinflaci

15.07.2019 17:48, aktualizováno: 16.7. 12:58

Aktualizováno

JPMorgan se s investory štědře dělí o svou novou čtvrtletní analýzu vývoje na globálních trzích. Ta obsahuje dlouhou řadu grafů a já jsem pro dnešní úvahu vybral několik z nich, které nám ukážou, jak je to nyní s možnou bublinovatostí akciových trhů. A hned na začátku zdůrazněme, že pohled na samotné ceny je zavádějící, rozhodující jsou valuace. Tedy poměry cen k ziskům, či nějakému jinému finančnímu ukazateli. Jde o úplně stejný princip, jaký známe třeba u pečiva, kde by nás také neměla zajímat cena samotná, ale cena na jednotku váhy. To, že akciový index je nyní na nějaké historicky nízké, či vysoké hodnotě má samo o sobě stejnou vypovídací schopnost, jako že jeden chleba je dražší, či levnější. Smysl má tato informace také až ve chvíli, kdy porovnáme jejich váhu (abstrahuji nyní od rozdílů v kvalitě). 

Americké akcie si minimálně ve světle vývoje v oblasti globálního obchodu a fáze cyklu vedou stále dost dobře. První z grafů připomíná, že se cenově nachází už daleko nad předchozími dvěma maximy. Zároveň ale máme k dispozici zmíněné srovnání valuací. Z nich vidíme, že nyní se trh obchoduje s PE (poměr cen a zisků) pod 17, což určitě není málo, ale není to výrazně nad PE předchozího vrcholu (15,7). A současné PE je hluboko pod valuacemi z doby technologické bubliny (27,2).

Tabulka nad grafem srovnává i dividendové výnosy, podle nich je současná valuace trhu dokonce poměrně nízko (výnosy vysoko). Dvojnásob to pak na první pohled platí ve srovnání s výnosy vládních obligací. Často totiž můžeme slyšet, že čím výše jsou dividendové výnosy relativně k výnosům obligací, o to atraktivnější akcie jsou. Jde ale o velké zjednodušení, protože tento poměr je dán fundamentálně tím, jaká je riziková prémie akcií a jaký je růstový výhled. Každopádně první graf hezky ukazuje, že zatímco ceny akcií jsou vysoko nad předchozími maximy, s valuacemi to tak extrémní není. Můžeme tak podle mne hovořit o tom, že trh je s ohledem na fázi cyklu a současný globální kontext stále dost optimistický, ale já tu žádnou bublinu stále nevidím.  

001

Zdroj: JPMorgan

Výše uvedené můžeme rozebrat i tak, že pokrizovou rally táhly zejména korporátní zisky. Index SPX je nyní totiž ve srovnání s dnem z roku 2008 asi 4,2 krát výše, valuace asi 1,6 krát výše, zbytek cenového posunu tedy jde na vrub růstu ziskovosti. Jak ukazuje první z následující dvojky grafů, ta si zejména v USA skutečně prošla velkým boomem a nachází se vysoko nad předchozími maximy. A to zdaleka nejen díky snížení daňové zátěže. Tento růst je totiž do značné míry spojen s historicky vysokým podílem zisků na celkových příjmech (tudíž nízkým podílem mezd na nich). Což je pravděpodobně odrazem mnoha faktorů, včetně globalizace, snížené vyjednávací síly práce, či monopolizace trhů. Téma je to obsáhlé, ale skutečný akciový „chleba“ se podle mne bude v delším období lámat právě v této oblasti. 

002

Druhý z výše uvedených grafů porovnává aktuální valuace světových trhů (modré body) s 25 letým průměrem a rozsahem valuací dosaženým za posledních 25 let (u rozvíjejících se trhů nejde o PE, ale o poměr tržních cen akcií k jejich účetní hodnotě PBV). Trhy se podle tohoto grafu povětšinou drží poměrně blízko historického standardu, výjimkou je Japonsko, kde se současné valuace nachází hluboko pod ním. Tento trh je ale poměrně specifický a jako známku jeho jednoznačné atraktivity bych to nebral.

Na závěr bych rád zmínil, že údajné bubliny na akciových trzích jsou někdy vydávány za důkaz nezodpovědné monetární politiky. S tím, že inflace se sice na trhu zboží a služeb drží na nízkých úrovních, ale „přelila se“ právě na trhy investičních aktiv. Tenhle koncept přelévání inflace je podle mne trochu problematičtější, než je nám někdy podsouváno. A výše uvedené by mělo celkem jasně naznačit, že, za prvé, tuto údajnou akciovou inflaci nelze posuzovat na základě cen. A za druhé, pohled na valuace ukazuje, že ani zde k žádné hyperinflaci a masivní bublinovatosti nedochází. To neznamená, že nějaké bublinky někde nejsou a že monetární politika je bez chyby. Ale to už je trochu jiný pohled než plošné zkázopravectví. 

 

Čtěte více:

O výjimečnosti naší ekonomiky
01.07.2019 18:29
Na stránkách VoxEU se objevila nová ekonomická studie, která se zaměřu...
Poslední generace, která vidí tyhle lesy
05.07.2019 17:15
Na Vysočině, kde žiju, je hodně lesů. My a naše děti jsme ale podle vš...
Valuace akcií jsou ve skutečnosti hodně „jinak“. Ukazují na bublinu?
08.07.2019 17:27
Na FTAlphaville poukazují na studii investiční společnosti O’Shaughnes...
Tři scénáře obchodních potyček a naše výjimečnost
12.07.2019 11:55
Úvah a analýz zaměřených na dopady současných měnových potyček už byla...

Váš názor
  • Valuace
    15.07.2019 18:39

    Já tedy osobně třetí graf chápu tak, že pro první čtyři sloupce platí levá osa (P/E) a pro poslední sloupec EM platí pravá osa (P/BV)...
    tomas_p
    • Re: Valuace
      16.07.2019 9:03

      Děkuju za poznámku, máte pravdu, omlouvám se za nepřesnost. JS
      jirka002
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení