Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Smith: Japonsko vyvrací populární teorii chudoby

Smith: Japonsko vyvrací populární teorii chudoby

08.08.2019 15:05, aktualizováno: 8.8. 15:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řada konzervativců v USA se podle ekonoma Noaha Smithe domnívá, že chudoba je zejména odrazem špatných osobních rozhodnutí. Podle tohoto pohledu stačí, aby „lidé tvrdě pracovali, vyhýbali se drogám, alkoholu, násilí a neměli nemanželské děti, a chudoba by téměř zmizela“. Jenže ekonom poukazuje na situaci v Japonsku, která podle jeho názoru tuto tezi vyvrací. 

„Násilí je v Japonsku velmi výjimečnou záležitostí, vraždy téměř neexistují, míra kriminality byla vždy nízko a v posledních letech ještě klesla. Některá policejní oddělení tak nemají co dělat,“ píše Smith. Podobné je to podle něj se zneužíváním drog. Jen velmi malá část populace podle průzkumů drogy byť jen jednou vyzkoušela. Podíl žen, které samy vychovávají děti, je v této zemi také mnohem nižší než v USA. A „téměř každý v Japonsku pracuje“. 

„S ohledem na toto vzorné chování by konzervativci mohli očekávat, že míra chudoby se bude v Japonsku nacházet velmi nízko. Jenže opak je pravdou. Počet chudých lidí tu je s ohledem na standard vyspělých zemí poměrně vysoko. Pokud například chudobu definujeme jako podíl lidí, kteří vydělávají méně než polovinu mediánu příjmů na celkové populaci, její míra se nachází na 15 %. Tedy sice mírně níž než v USA, ale výrazně výš než třeba v Německu, Kanadě či Austrálii,“ píše ekonom.

Japonská chudoba je podle ekonoma výjimečná v tom, že tu neexistují téměř žádné slumy či čtvrtě, kde by se chudí lidé sdružovali. Lidé bez domova se drží mimo dohled ostatních, ulice jsou obvykle čisté a udržované. Ti, kteří padnou do chudoby, odcházejí od svých rodin a stanou se z nich „anonymní existence“. Někteří žijí v miniaturních bytech, které nejsou o moc větší než běžná skříň. Staří lidé, kteří se finančně nikdy nezotavili z kolapsu devadesátých let, „trpí někde v úkrytu.“ 

Odhaduje se, že v Japonsku trpí chudobou 14 % dětí (3,5 milionu), v roce 2012 to přitom bylo až 16 %. Místní vlády tak podle ekonoma otevírají po celé zemi tisíce bufetů, kde se tyto děti mohou zadarmo najíst. Celkové výdaje na sociální podporu ale v Japonsku odpovídají standardu vyspělých zemí. „Japonci tak dělají vše správně, vyhýbají se násilí, drogám, tvrdě pracují a nemají nemanželské děti. Drží se konzervativního receptu, a to možná lépe než jakákoliv jiná země na světě. Přesto je řada z nich chudých. To ukazuje, že s touto konzervativní teorií chudoby je něco v nepořádku,“ píše Smith. 

Některým lidem se skutečně vede špatně kvůli tomu, jak se v životě rozhodovali. Ale hlavní příčina chudoby tkví ve struktuře ekonomiky. Dlouhá řada lidí dopadne špatně kvůli nemoci, kvůli ztrátě zaměstnání, zranění či jiné formě neštěstí. Dobře vybudovanou síť sociální podpory proto podle ekonoma nelze ničím nahradit. 

Zdroj: Bloomberg


 
 

Čtěte více:

Tři investiční sázky na umělou inteligenci
07.08.2019 17:26
V akciích spojených s takzvanou umělou inteligencí našly trhy zalíbení...
Rozbřesk: Vstupujeme do německé recese?
08.08.2019 9:14
Poslední čísla z Německa vyslala velice nepříjemný a jednoznačně negat...
Kdo doplatí na celní válku mezi USA a Čínou
08.08.2019 12:58
Obecně platí, že obchodní války se nedají vyhrát, protože negativně do...
Panel OSN: Vedra a sucha budou intenzivnější a delší. Je potřeba chránit lesy a snížit spotřebu masa
08.08.2019 11:38
V následujících dekádách se zvýší počet, intenzita i trvání veder i su...

Váš názor
  • Liéd s takovými názory
    08.08.2019 16:44

    Pomalu se začínám bát o svoje peníze u Patrie. Pokud vládnou takové názory v redakci, jistě budou mít vliv i na myšlení makléřů ve společné kanceláři. Odtud již není daleko ke kroku, kdy se dozvím, že moje peníze potřebuje více vláda nebo nějaký kopáč studní v Kamerunu. Mohli byste sem dávat i nějaké názory normální střední třídy?
    • Re: Liéd s takovými názory
      09.08.2019 11:49

      Na tom něco bude. Ještě že existují jiné finanční skupiny, kde úřadují rozumnější ekonomové typu Gladyš, Kovanda, Kohout či Brychta.
      Hayek
  • WWW I D L E
    08.08.2019 15:48

    Tak samozřejmě že když někdo nechce být chudý, tak měl pracovat, nechlastat, nehulit, nesekat nemanželské děti, pečovat o své zdraví a kondici, rozvíjet kvalifikaci, atd... __________________________________________________________________________ O tom může pochybovat jen skalní bolševik věřící na pečené holuby (za cizí peníze) a na "nárok" na slušnou životní úroveň, zdravotní péči, penzi, bydlení, ... bez vlastního přičinění. __________________________________________________________________________ Ale samozřejmě osobní snaha nestačí. Můžete se snažit sebevíc a když vám do toho někdo neustále hází vidle, tak vaše snaha může přijít vniveč. __________________________________________________________________________ A japonská vláda a centrální banka hází vidle o sto šest. Nejvyšší státní dluh na světě - už to samo o sobě by zabilo jakoukoli šanci na prosperitu. Umělé šponování cen akcií (centrální banka tam nakupuje akcie firem, čili v podstatě pomalu znárodňuje celou ekonomiku) a také cen nemovitostí (uvolněná měnová politika => vysoké ceny nájmů => nemožnost založit rodinu a mít děti => mnoho starých a málo produktivních => státní dluhy nemá kdo splácet, důchody nemá kdo financovat).
    Hayek
    • Re: WWW I D L E
      09.08.2019 10:28

      Obrovský státní dluh Japonska je zrcadlem mimořádně vysokých úspor Japonců. Je to jiný příběh než Řecko, kde vládní dluh je financován úsporami z Německa.
      ABe
      • Pověra
        09.08.2019 11:23

        To mi přijde trochu jako takové (neo)keynesiánské klišé, že stát se (chudák)MUSÍ zadlužovat, PROTOŽE lidé spoří. Když si já spořím (akcie, nemovitosti, zlato, bitcoin), tak jak z toho plyne, že stát se "musí" zadlužit? Opravdu by v bezstátní společnosti lidé NEMOHLI spořit? Podle mě se stát CHCE zadlužovat, protože si potřebuje kupovat přízeň proletariátu sociálními dávkami a politici se potřebují odvděčovat bankéřům a svým sponzorům (předraženými) státními zakázkami. Stát se CHCE zadlužovat, protože politici (zcela logicky) uvažují tak max v horizontu jednoho volebního období a co bude za 10 let je jim srdečně šumák (tak jako každý člověk maximalizují SVŮJ užitek - akorát že oni to mají možnost dělat za cizí a na úkor budoucích generací).
        Hayek
    • Re: WWW I D L E
      08.08.2019 17:02

      Možná byste se měl podívat na nabídku nemovitostí v Japonsku. Tak záleží s čím srovnáváte drahotu. Na české poměry je to tam levné. V Tokyu se dá sehnat jednopokoják kolem milionu Kč. Na Hokkaidu je za to slušný dům. Ale jistě můžete si koupit třípokoják v Tokyu za 60 mil. Nájmy kde dávají lišky dobrou noc začinají kolem 5000,- Kč.
      HenryFord
      • Relativita
        09.08.2019 11:42

        __________________________________________________________________________ Tak ono je to relativní. V Berlíně lidi proti výši nájmů protestují, chtěli by byty znárodňovat a při tom taky samozřejmě vzhledem k příjmům tam je levněji, než v Praze. __________________________________________________________________________ Další věc je, že Japonsko je v důležitých trendech (státní dluh, vymírání) před námi (máme zdarma pěkné preview) a tedy to, co nás čeká, tam už se odehrálo před časem. Například právě ten růst cen bytů a dramatický pokles porodnosti. Nyní již tak velký tlak na nájmy není, protože oni už vymírají, jsou v tomto před námi. __________________________________________________________________________ Až to přijde za 15-20 let k nám (dle odhadů ekonomů 3 miliony penzistů a stát nebude mít na penze vyšší, než 6500Kč v dnešních cenách), tak nemovitosti také přestanou růst a možná půjdou dolů (říkám to všem, kteří uvažují o investici do nemovitostí). __________________________________________________________________________ Až tu bude 3mil penzistů a penze budou 6500Kč (ony nominálně samozřejmě spíš budou 65000Kč, ale koupíte za to to, co dnes za 6500), tak se 4 vdovy budou muset sestěhovat do jednoho sdíleného bytu (aby to utáhly) a 3 zbylé byty vrhnou na trh - což bude mít negativní dopad na ceny. __________________________________________________________________________ Problém je, že i když pak ty byty třeba klesnou, moc nových rodin díky tomu založeno nebude - protože dnes nenarozené dítě logicky za 25 let ode dneška už rodinu nezaloží. A populace JP má tuším klesnout z 120 na 90 milionů v horizontu 20-30 let. Takže ano - bytů tam bude dost. 30 milionů lidí zmizí a mezi těmi zbylými 90 miliony bude polovina chudých penzistů. __________________________________________________________________________ A to, že si možná spořili během produktivního života do státních dluhopisů jim nijak nepomůže, protože investice do státního dluhopisu je v podstatě to samé, co průběžný penzijní systém. V průběžném systému vás stát donutí platit do toho letadla a vy se podvolíte jednak proto, že stát má represivní aparát a jednak proto, že doufáte, že i za 30 let stát ten represivní aparát bude mít a donutí i příští generace, aby živily vás. No a když si budete kupovat státní dluhopisy, tak je to obdobné: také doufáte, že až budete starý, stát stále bude mít represivní aparát a měnový monopol a že tedy ten dluhopis, co máte, bude splacen, resp. bude mít nějakou hodnotu. Jenže kdo na ty splátky dluhopisů (nuceně) vydělává? No opět vykořisťovaná a znásilňovaná produktivní vrstva, mladší ročníky. Které ale v JP jaksi vyprchávají. Za 20 let tamní státní dluh bude třeba 450% HDP (je to vůbec možné, nebo si trhy v nějaký okamžik řeknou DOST?), většina populace budou penzisti (prodávající státní dluhopisy, aby měli na živobytí) a mladých produktivních (kteří by platili daně na splátky dluhopisů, nebo by dluhopisy od penzistů kupovali do svého penzijního portfolia) bude málo. Stejný smrtelný koktejl, jako u penzijní průběžné pyramidové hry. __________________________________________________________________________
        Hayek
  • A jéje
    08.08.2019 15:10

    A přesto že jsou tak chudí, tak neprchají do socialistických rájů jak ostatní chudí z Afriky Asie. Tohle mi připadá jako typický socialisitický postup. Vymyslí si nějakou ptákovinu a začnou tvrdit že to ti pravičáci a ukazovat jak to není pravda. Ještě mu tam vypadlo že záleží na prostředí systému. V moskevském socialismu taky mohl hákovat od rána do večera a stejně byl člověk pořád chudý. Ale když to uměl zkoulet se systémem tak mohl být bohatý i když to bylo proti ideologii.
    HenryFord
  •  
    08.08.2019 14:24

    Zase jednou komunistickej blabol on Patrie (diky za preklad, vazne kluci..). Kdokoliv nekdy byl v japonsku vi presne jak travi dny delnicka trida s tema svejma bilejma autickama. Zavreny v "privatnich" klubech, kde se akorat chlasta a hraje hazard.
    inside
    •  
      09.08.2019 10:31

      Asi celkem pravidelně navštěvuji jiné Japonsko ;-)
      ABe
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů