Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdysi zatracovaná ekonomická doktrína teď začíná být v kurzu

Kdysi zatracovaná ekonomická doktrína teď začíná být v kurzu

24.09.2019 6:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Skoro nikdo si dnes nemyslí, že by centrální banky dokázaly svými současnými nástroji uzdravit stagnující světovou ekonomiku. A proto se objevují snahy přijít s novými. Ty mají jedno společné: Kdysi všemocní centrální bankéři teď budou mít menší roli a budou spolupracovat s vládami.

To bylo kdysi tabu. Částečně proto, že by to narušilo nezávislost měnové politiky na politice jako takové. Navíc historie je plná případů, ve kterých smazání hranice mezi centrální bankou a státní pokladnou vedlo k nespoutané inflaci.

Nyní ale hrozí naopak deflace. Podle nastupujícího konsensu bude potřeba bojovat s dalším poklesem přímými a trvalými injekcemi hotovosti (tzv. „penězmi z vrtulníku“), na což se centrální banky samy nezmůžou.

Teď je řada na vládě

Tvůrci měnové politiky mohou podpořit soukromé aktéry, aby více utráceli nebo investovali tím, že zlevní úvěry. Úrokové sazby ale již narazily na tvrdé dno a kreditní karty jsou vyždímané. V éře ultra nízkých úrokových sazeb je proto řada na vládě, aby si začala půjčovat. Tím, že vlády otevřou kohoutky, mohou výdaje téct přímo do ekonomiky, podporovat kupní sílu spotřebitelů a skrze daně i firmy.

Vlády jsou ale často kritizovány za to, že jsou ve fiskální podpoře příliš pomalé. Většinou potřebují schválení stovek poslanců, kteří se mohou bát navyšování státního dluhu. Centrální banky naopak mohou jednat rychleji.

Jedním z řešení je tyto instituce skombinovat. Centrální banky by mohly poskytovat peníze na financování vládních schodků rozpočtu. Hlavním problémem podle BlackRocku je, aby si centrální banky zachovaly svou nezávislost a měly možnost dupnout na brzdu, jakmile by se vládní výdaje utrhly z kontroly.

Dalším z návrhů je vytvořit pohotovostní fiskální fond, který by centrální banky mohly aktivovat, jakmile by se inflace dostala nebezpečně pod cíl a nebyl by prostor pro snižování sazeb. Kohoutek by se pak automaticky zavřel, jakmile by se ceny vrátily zpět.

Hybatelé změny myšlení

Kromě nedostatku měnové munice je dalším důvodem pro změnu i prohlubující se nerovnost, zejména po finanční krizi z roku 2008. Centrální banky vedle stanovování úrokových měr podporují i finanční aktiva, čímž se staly předmětem kritiky, že jejich politika pomáhá nejvíce bohatým a jde za hranice svých kompetencí.

Dalším důvodem je také to, že doktrína nezávislosti centrálních bank byla vytvořena v době rostoucích cen. Ale bohaté země nyní čelí opačnému problému – deflaci.

Podle moderní měnové teorie jsou vládní výdaje a daně lepším nástrojem k řízení ekonomiky než úrokové sazby. Tato teorie, která si získává čím dál větší oblibu, je ohledně financování schodků rozpočtu mnohem shovívavější. Nepředstavují pro ní větší rozdíl než prodávání dluhopisů.

V praxi nicméně spolupráce mezi politiky a technokraty vedla k napjatým vztahům. Příkladem mohou být útoky amerického prezidenta Donalda Trumpa na šéfa Fedu Jeroma Powella anebo neshody šéfa britské centrální banky Marka Carneyho s politiky, kteří jsou pro brexit (např. s premiérem Borisem Johnsonem).

Oči se upírají na Japonsko

Japonsko bylo první zemí, která snížila sazby na nulu a poprvé zkusila kvantitativní uvolňování. Klíčovým hráčem v plánu japonského premiéra Šinza Abého na podporu ekonomiky mixem měnového a fiskálního stimulu je právě japonská centrální banka. Ta drží 43 % národního dluhu. Vzhledem k úzké spolupráci s vládou to může být japonská centrální banka, kdo poskytne nový náčrt i této teorie centrálního bankovnictví.

„Nezávislost centrální banky se čím dál více zdá být krátkou epizodou v historii,“ řekl Joachim Fels, světový ekonomický poradce pro Pacific Investment Management. „Ať se Vám to líbí, nebo ne, zvykněte si na nový normál závislých centrálních bank.“

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Donay: Připravujme se na obrovské změny v monetární politice
21.08.2019 10:59
Centrální banky se opět pokouší podpořit slábnoucí růst a inflaci a p...
FT: Centrální banky mají problém. Jmenuje se floccinaucinihilipilifikace
28.08.2019 12:16
V sedmdesátých letech psal tehdejší šéf Bank of England a „legenda cen...
Fatás: Výhody globální digitální měny jsou nezanedbatelné
04.09.2019 13:17
Když Facebook oznámil vytvoření digitální měny libra, setkalo se to s ...
Zkrachovalá optika centrálního bankovnictví
06.09.2019 5:57
Bývalý ministr financí USA Lawrence H. Summers a ekonomka Anna Stansbu...
Bankéř bankéřů: Na globální recesi ještě nesázejte
18.09.2019 16:17
Světová ekonomika ještě není na pokraji globální recese, myslí si šéf ...

Váš názor
  • Vy..t se na WallSt.
    24.09.2019 17:05

    proč to vše, jen aby DJIA byl na 50000 ? Naprostý opak je třeba centr.banky by měly mít zakázáno QE a podobné inflační kraviny, ani po 10 letech kdy to nefunguje to ale nejsou ochotny přiznat. V době stárnutí populace je totální nesmysl snižovat sazby k nule nebo níže (tedy pokud nebudujeme socialismus kdy budou mít zase všichni kulové). Ukažte mi jednu rozvinutou zemi kde je skutečná deflace, nic takového neexistuje tedy mimo prázdné mozky bankéřů). Naštěstí už se začíná blýskat třeba v Nizozemí. :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    24.09.2019 16:17

    Přátelé tady dole, to není cesta do pekla, je to jediná cesta odkladu krachů těch zemí, které se v příští krizi dostanou do oblasti nesplatitelnosti svých dluhů. Píšu o tom už rok, ale s tím, že ne "prachy z vrtulníku" do spotřeby, ale do investic, na nichž by se podílel stát i výnosově - a to není jen tak jednoduchá věc pro státní zaměstnance či politiky, kteří mají v hlavním programu řevnění a pořádnou práci zanedbávají. Jde o to, vyhledávat perspektivní investice státu, buď přímé, nebo do firem s účastí pod 50% s možností stálé kontroly nad možnými podvody (lidské ego je vynalézavé). To následně vytvoří tolik žádané potůčky do rozpočtu, kdy v době krize půjde o řádově přes 100 miliard Kč ročně deficitů. QE budou dělat všichni, takže relace zůstanou zachovány. Investice přinesou z daní víc, než kdyby to bylo jen jako podpora spotřeby, to by byl nesmysl, působící v důsledku obráceně. Těším se na to, až ČNB a vláda prozře a začnou takový program konečně rozvíjet.
    James Bond
    •  
      24.09.2019 17:33

      Nejhorší jsou dogmatičtí školometi, kteří si nedovedou představit nic jiného, než to, co se nabiflovali.
      James Bond
  • nemoc
    24.09.2019 9:43

    Světová ekonomika je nemocná z toho důvodu, že se naučila "tisknout peníze" z ničeho. Jak může někdo očekávat růst (nějakou hodnotu) založený na ničem. Průmysl (společnost) má prudce zvyšovat produktivitu práce právě proto, aby rychle splatila dluhy. Ne proto, aby zvyšovala spotřebu.
    pmx
    • Re: nemoc
      24.09.2019 17:31

      Tip: Jaderné elektrárny - čas běží a potřebných 6GW nebude po zrušení tepelných a přesluhujících jaderných elektráren včas produkovat. Bude-li se stavět jeden blok za druhým sériově, nestihne se to a blackauty budou blokovat ekonomiku. Nemluvě o sousedním Německu, kde politika vítězí nad reálnou situací a my se budeme muset Německu bránit před pády do blackautů. Kdyby stát zastával roli hlavního dodavatele a technologie byly subdodávkou, mohlo by se to financovat právě z QE a technologie z mohutných devizových rezerv - už při prvním pohledu je jasné, že do zvýšení inflace by se to ani moc nepromítlo. Jde jen o domluvu vlády s ČNB a formu, jak to udělat.
      James Bond
  •  
    24.09.2019 7:19

    to je tedy doba, chudák Kalousek, posílal složenky jako varování co dlužíme a teď to bude naopak.....čím bude stát, člověk dlužit bude borec.....jak jednoduché, k prosperitě se dotiskneme a já naivně myslel, bez práce nejsou koláče.....
    abc1
  •  
    24.09.2019 7:08

    to je cesta do pekla, kdyz se podiva, jak vlady "efektivne" hospodari. Neni spatny napad provest primo penize z vrtulniku a kazdemu davat pasivni prijem behem dvou let napriklad 1000 kc mesicne. To podpori inflaci nejlepe a rozdeleni bude pomerne spravedlive
    Trade4fun
    •  
      24.09.2019 7:20

      hlavně podpořit inflaci na nemovitostech co.....
      abc1
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data