Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Start největší státní podpory v dějinách ČR

Rozbřesk: Start největší státní podpory v dějinách ČR

31.03.2020 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Už od 12. března platí na území ČR nouzový stav a ještě (minimálně) do 11. dubna platit bude. Nástup restrikcí spolu s propadem domácí i zahraniční poptávky tvrdě zasáhl tuzemský podnikatelský sektor, který dnes bude s napětím vyčkávat na rozhodnutí o asi nejvýznamnějších vládních opatřeních na jeho podporu.

Po startu programu bezúročných úvěrů v rámci programu COVID zaměřených na provozní financování má totiž přijít na řadu s napětím očekávaný „Kurzarbeit“, který by měl postiženým firmám zajistit alespoň část peněz na pokrytí mzdových nákladů. Podle dílčích informací by mělo jít o 60 % nebo 80 % podle toho, jakým způsobem je daná firma současným útlumem postižena. Samozřejmě podnikatele nebude zajímat jen procentní částka, ale i základ, z kterého se bude počítat a nepochybně i horní hranice. Jinak řečeno, zda se z této „dotace“ bude platit sociální a zdravotní pojistné, a jak vysoká bude tato samotná částka. V úvodních návrzích se počítalo s okolo 24 tisíc, nicméně výsledný návrh by mohl být podstatně velkorysejší (objevily se informace o 48 tisících v podobě superhrubé mzdy) a dokonce i jednodušší. Další státní podpory (kromě půlroční úlevy na zdravotní a sociální pojištění) by se měli dočkat i živnostníci postižení současnou krizí, kterým by stát měl hradit 15 tisíc korun. K opatřením směřovaným do podnikatelského sektoru můžeme přidat i systém bankovních záruk v podobě programu COVID2, který má odstartovat už 2. dubna a který je stejně jako již zmíněné bezúročné úvěry zaměřen na zajištění provozního financování. Asi posledním velkým opatřením, které by dnes mělo nabýt jasnější podoby je šestiměsíční moratorium na splátky úvěrů a hypoték poskytnuté bankami i nebankovními subjekty. Prozatím vyvolává spíše více otázek než odpovědí, a tak si na konkrétní podobu budeme muset počkat až do jeho případného schválení.

Už od začátku dubna by tedy měla naběhnout poměrně masivní podpora státu českému podnikatelskému sektoru. Jejím smyslem je podpořit cash-flow firem, respektive zajistit peníze na provozní financování v době, kdy jsou firmy pod tlakem restriktivních opatření i slabé či žádné poptávky. Umožní překlenout nejhorší časy, nicméně budoucí prosperitu samozřejmě automaticky nezajistí. Ta se bude odvíjet nejenom od státní podpory a míry restrikcí v podnikání na české, ale i zahraniční straně, ale především od návratu důvěry zákazníků. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího dne nejdříve posilovala, ale nakonec se přidala k ostatním měnám v regionu a mírně vůči euru ztrácela, až se přiblížila k hranici 27,50 EUR/CZK. I nadále bude dál směr koruně udávat nálada na globálních trzích, protože domácí události ani čísla jí podporu neposkytnou. Už zítra – alespoň částečně – naznačí hloubku propadu domácího průmyslu index nákupních manažerů. Odpoledne pak i výsledek státního rozpočtu za březen, na jehož daňových příjmech už mohou být vidět první náznaky nastupující recese.

Zahraniční forex
Eurodolar se sesunul zpět k hranici 1,10, přičemž je složité hledat konkrétní důvody tohoto pohybu. Jeden důvod by se našel, a to rozšíření úrokového diferenciálu na delším konci dolarové a eurové výnosové křivky. Zatímco delší dolarové výnosy se s rostoucími akciovými trhy pohnuly vzhůru, tak v eurozóně byl posun nahoru výrazně nižší. Vysvětlení může spočívat v tom, že uvnitř EMU stále nepanuje shoda, zdali k pomoci ekonomice lze využít krizový fond ESM či například vydat pandemické dluhopisy. Tato nedohoda uvnitř měnové unie nedává šanci na posun výnosů, a tedy činí euro méně atraktivní.

Na druhou stranu pandemická čísla se v nejpostiženějších zemích Evropy (Itálii a Španělsku) začínají stabilizovat, zatímco v USA se situace dále zhoršuje. K New Yorku a New Orleans nyní přibylo další ohnisko nákazy - Detroit. Z tohoto důvodu ve střednědobém horizontu vidíme perspektivu dolaru smíšeně, neboť Fed i americký Kongres budou muset do ekonomiky poslat ještě více peněz, aby ji udrželi nad vodou.

Ačkoliv nemá cenu příliš sledovat makroekonomická čísla, tak připomeňme, že dnes jsou inflační data v eurozóně (a např. i v Polsku). Odpoledne pak může být zajímavým číslem index podnikatelské nálady v průmyslu v oblasti Chicaga, která bude zřejmě velmi depresivní a bude tak ostře kontrastovat s optimismem v Číně, která má již to nejhorší zjevně za sebou, neboť dnes ráno reportoval hodnotu PMI nad 50 body (což značí expanzi průmyslu).

Ropa
Ropa Brent dnes zastavila svižný cenový sešup a drží těsně nad hranicí 23 dolarů za barel. Včerejší telefonát amerického prezidenta Trumpa s jeho ruským protějškem, na kterém bylo dohodnuto “dále diskutovat, jak stabilizovat ropný trh” příliš optimismu do žil ropných býku prozatím nenalil. Nakonec, dnes je poslední den, kdy ještě platí těžební limity aliance OPEC+. Zítřkem počínaje se de facto ropný trh stává volným trhem, kde nebudou producenti vázáni jakoukoli kartelovou dohodou, což mnohé státy (Saúdská Arábie, Rusko, SAE, Nigérie nebo Omán) využijí k navýšení produkce na maximální možnou úroveň.

Akcie

Pondělní obchodování v USA se neslo na aktuální poměry spíše při nižší volatilitě. Všechny hlavní akciové indexy posílily o více než 3 %. Dařilo se všem hlavním sektorům americké ekonomiky. Nejvíce si pak připsal ten zdravotní (Pfizer +5,7 %, Abbvie +3,5 %, JNJ +8 %). Výrazně posílil i technologický sektor (Microsoft +7 %, Alphabet +3,3 %, Nvidia +5,1 %, Facebook +5,8 %, Apple +2,9 %). Za zmínku stál i pohyb akcií společnosti Boeing, které v posledních dnech zažívaly veliké turbulence. Ne jinak tomu bylo i včera. Boeing propadl o 6 %. Důvodem je na jedné strana víra v pomoc ze strany státu, na druhé straně pak obava o další existenci zadluženého průmyslového giganta.

 

Čtěte více:

Banky v Evropě i Česku ruší dividendy a zpětné odkupy. Rebely Švýcaři i Spojené státy
30.03.2020 16:26
Přední banky v eurozóně ruší plány na výplatu dividend a na odkup akci...
Amerika velí k růstu akcií. Trump prodlužuje omezení a chce podpořit ropu
30.03.2020 17:17
Začátek týdne ještě nepřinesl zásadní makrodata, a tak dal prostor pro...
Investiční tip: COVID-19 portfolio
31.03.2020 5:57
Trh, na kterém může skákat hodnota firem jako Boeing o desítky miliard...
Zelený úvod týdne v USA
30.03.2020 22:26
Pondělní obchodování v USA se neslo na aktuální poměry spíše při nižší...
O2 v případě nekonání svolané hromady vyplatí 100 % dividendy jako zálohu
31.03.2020 8:51
Pokud se neuskuteční valná hromada společnosti O2 Czech Republic svola...
Evropu dnes poženou do zisků čínské statistiky z ekonomiky a italské o koronaviru, O2 odmění akcionáře i bez valné hromady
31.03.2020 8:55
Pozitivní čísla z čínského průmyslu i služeb budou největší vahou stát...

Váš názor
  •  
    31.03.2020 10:03

    tak nevím, pokud čínskaá statistika nelže, tak za březen jak ve službách tak ve výrobě vykazují aktivitu nad 50 bodů....tady ekonomové prohlašují jsme ve válce a podobné hovadiny....jsem zvědav na ty skutečné dopady....já mám větší obavu z budoucí inflace....politici jsou co se týče rozdávání ze státního rozpočtu jsou jako utržení od řetězu....a už i rusnok se nezdá být apolitický (šilerová se chlubí, že již spolu domlouvali, že Rusnoček kupovat dluhopisy, Rusnoček schvaluje zastavení splátek všech dluhů, ještě to chce odpustit úrok..)začíná být pěkný chaos, hlavně aby mě voliči zvolili....
    abc1
  •  
    31.03.2020 9:42

    Státní rozpočet krvácí, máme nouzový stav! Okamžitě zastavit dotace pro solární/ev.větrníkové/ barony, okamžitě zastavit vyplácení církevních restitucí, zastavit financování politických neziskovek a škol, které produkují pro ekonomiku nepotřebné profese, zastavit finance-dotace,granty "kulturním" podnikům, které nepotřebujeme, zastavit financování a stáhnout zahraniční vojenské mise,zrušit nákupy MO, atd atd. Peníze ihned přesunout do potřebné infrastruktury,potřebným profesím. Opravdu si někdo myslí, že je pěněz málo,a že se situace musí řešit dalším obrovským zadlužováním státu,vyhnáním statisíců lidí na dlažbu a demontáží ekonomiky jen proto aby se nacpaly ještě více nenažrané "elity" ?!
    alnitak
    •  
      31.03.2020 9:47

      Zapomněl jsi na to hlavní: zastavit dotace pro ANOfert a vrátit neoprávněně čerpané do státního rozpočtu!
      Henry
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data