Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cochrane: K ekonomice sociálního distancování a boji mezi biologií a ztrátou paměti

Cochrane: K ekonomice sociálního distancování a boji mezi biologií a ztrátou paměti

08.04.2020 12:54
Autor: Redakce, Patria.cz

I kdyby masivní sociální distancování snížilo šíření nákazy v USA do léta, stále zůstanou oblasti, kde bude epidemie pokračovat. Pak z nich někdo přijede do velkého města a vše začne znovu, píše známý ekonom John Cochrane s tím, že stejná bude situace na mezinárodní úrovni. V USA se tak může epidemie zastavit, ale znovu nastartovat ji může třeba někdo z Argentiny. Virus se tak podle něj bude šířit ve vlnách, podobně jako předchozí pandemie. Může pomoci takzvaná stádová imunita? A jak to bude vypadat s americkou ekonomikou?

Ekonom poukazuje na to, že pokud imunitu získá velká část populace, a to na delší dobu, epidemie sama od sebe pomine. „Aby to fungovalo, je třeba, aby imunní byla velká část z nás. Pokud se reprodukční číslo v nové populaci pohybuje kolem 3, musí být imunní více než 2/3 populace tak, aby se reprodukce postupně snížila pod 1. Tedy situace, kdy jeden člověk nakazí tři další, ale dva z toho jsou imunní. Jako člověk, kterému je přes šedesát a není právě nadšený z představy, že se nemůže nadechnout, z této alternativy moc nadšený nejsem,“ píše Cochrane.

Další možností je účinná vakcína, ale do doby, než vir zmutuje. Mutuje přitom již nyní a „dobrá vakcína je pozvánkou pro další mutace“. Lidé jsou pak podle ekonoma nadšení z toho, že existuje řada nakažených, kteří ale nevykazují symptomy nemoci. Na druhou stranu to ale podle Cochraneho ukazuje na vysokou reprodukci a na to, že virus je „chytrý“. Kdyby totiž všichni hned onemocněli, bylo by jednodušší izolovat je od ostatních. „Vysoká smrtnost není pro tenhle virus dobrá a chce mutovat tak akorát, abychom nezavírali celou ekonomiku, což by jej úplně zastavilo.“

Optimistický scénář pro americkou ekonomiku pak podle ekonoma vypadá tak, že se exponenciální růst počtu nakažených podaří zastavit do poloviny léta. Náklady ale budou „katastrofické“ a i poté bude platit řada opatření a omezení. Je například možné, že každý cestující v letadle se bude muset podrobit měření tělesné teploty. A celkově bude patrná mnohem větší přítomnost státu v ekonomice. Na zastavení epidemie pak bude třeba „kompetentní a celosvětová spolupráce“.

Počítat máme podle ekonoma i s tím, že se objeví další virus, kterému globalizace usnadní šíření po celém světě. Řada ekonomických změn, které nyní pozorujeme, tak bude stálá. Dlouhodobé bude sociální distancování, posun práce směrem k home office, eliminace aktivit, při kterých se lidé scházejí ve větším počtu a podobně. Vláda bude intenzivně regulovat to, jaké firmy mohou být v provozu a nedá se čekat, že se jen tak vrátíme k dřívějšímu normálu.

„Lidé zapomínají stejně, jako zapomínají vlády. Na staletí pandemií i na vlastní analytické zprávy. Na zapomenutí je ale třeba řady let. Jestliže se koronavirus bude v nových mutacích vracet každý rok, nebo se bude neustále přenášet z té části světa, kde zrovna propukne epidemie, budeme z něj mít mnohem větší strach než z běžné chřipky,“ míní Cochrane. Podle něj tak nemusí stačit ani stimulace poptávky a čekat máme i její významné strukturální změny směrem k ekonomice sociálního distancování.

Budeme potřebovat méně číšníků, ale více lidí v obchodech s potravinami a v Amazonu. Budeme potřebovat mnoho lidí v systému zdravotní péče, kteří budou třeba měřit teplotu ostatním. Bude potřeba více lidí v oblasti bezpečnosti a security, kteří budou zajišťovat dodržování pravidel sociálního distancování. Hodně těch, kteří budou dezinfikovat a čistit. Může dojít k boomu poptávky po lidech s nižší mírou vzdělání. „Bude probíhat závod mezi biologií a ztrátou paměti,“ míní ekonom s tím, že pokud se virus nevrátí během měsíců či spíše let, zvítězí ztráta paměti a ekonomika začne postupně prospívat.

Zdroj: The Grumpy Economist

 

Čtěte více:

Alexander: Mají roušky smysl?
04.04.2020 15:22
Ohledně smyslu nošení roušek stále není úplně jasno, což ukazuje napří...
Víkendář: Kdo by měl nyní pracovat a kdo ne
04.04.2020 9:45
Současná pandemie je šokem, který úplně změní situaci na trhu práce. N...
Víkendář: Čína měla dobře fungující varovný systém, měl jen jednu vadu
05.04.2020 9:37
Čína měla již na počátku této epidemie k dispozici varovný systém, kte...
Miliony lidí sedi doma - a prodeje videoher rostou
05.04.2020 14:46
Prodeje nejnovějších videoher trhají v době více či méně dobrovolných ...
Hodnota roušky na 7 600 korunách a nejlepší investice v historii lidstva
03.04.2020 17:34
Jason Abaluck z Yale School of Management spolu s řadou svých kolegů ...

Váš názor
  • ševče, drž se svého kopyta
    08.04.2020 13:30

    ...a ty, ekonome, excelové tabulky. Epidemie svět postihovaly od nepaměti, škody u těch památnějších byly obrovské nejen na ekonomice, ale i lidské síle. Dlouho ale nic pořádného nebylo, a i nyní to spíš připomíná (naštěstí) spíš driftovou chřipku. Holt se musíme naučit reagovat včas a začít pracovat na nových virostaticích či antibiotikách. Ale s tou vakcínou mě dostal: záleží na konstrukci vakcíny, ale zpravidla nebude proti jednomu antigennímu epitopu. A že by virus úplně změnil třeba povrchové antigeny, je hodně nepravděpodobné. Právě zkřížená reakce (tedy ne zcela perfektně vázající protilátka) může za to, že po každoroční mutaci chřipkového viru neprobíhá zběsilá pandemie. Jinak prof. Veselka z Motola hovořil o častém výskytu myokarditid. před pár dny probleslko, že na některém příjmu v GB měli za několik minut 6 exitů. To neudělá pneumonitida- lidi jsou dušní, ale nezastaví se tak rychle, to udělá spíš srdeční selhání či maligní arytmie (při myokarditidě)
    Hawkie
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data